fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Heimo Polvi penää kaupungin johdolta parempaa näkyvyyttä - "Pois poliitikkojen selän takaa"

Heimo Polvea on pyydetty Hämeenlinnassa mukaan kunnallispolitiikkaan. En ole nähnyt järkeväksi lähteä näiden omien kokemusten jälkeen. Mieluummin lenkkeilen tuolla Perron kanssa. Kuva: Iiro-Pekka Airola

Heimo Polvella on liki kolmen vuosikymmenen kokemus kuntajohtamisesta neljällä eri paikkakunnalla.

Kun eläkepäivät koittivat, sekä Polvi että hänen vaimonsa Singa halusivat vaihtaa maisemaa. Punninta osui Hämeenlinnaan 14 vuotta sitten.

– Kun lapset ovat Tampereella ja pääkaupunkiseudulla, tämä on sopivasti puolivälissä, Polvi perustelee.

Myös Hämeenlinnan hyvä maine ja silloisen kunnallispolitiikan rauhallisuus vaikuttivat. Sinällään muutto oli hyppy tuntemattomaan.

– Ainoa kenet täältä tunsin jollain lailla, oli silloinen kaupunginjohtaja Tapani Hellstén – enkä häntäkään kovin hyvin.

 

Yhtä asiaa Polvi on Hämeenlinnassa erityisesti ihmetellyt.

– Lehdistössä esiintyvät pääasiassa poliitikot ja varsinkaan ykköskaupunginjohtajaa Timo Kenakkalaa ei juuri näy. Juha Isosuo, joka on kakkosjohtaja, näkyy vähän enemmän, mutta ei kovin paljon hänkään.

Koetko, että Hämeenlinnan kaupunginjohtajat ovat jättäytyneet julkisuudessa liian pieneen rooliin?

– Ehdottomasti, Polvi naulaa.

– Toki ymmärrän kokemuksestakin, että jos on paljon esillä, helposti lyödään ja joudut “kusitolpan” rooliin. Jos on poliitikkojen selän takana piilossa, saa olla aika rauhassa.

 

Poliittinen eripura nousi Hämeenlinnassa esiin Polven mielestä viime vuosikymmenen taitteessa.

– Valtuustoon tuli henkilöitä, jotka eivät sopineet yhteistyöhön. Päätöksenteko muuttui riitaisaksi.

“Kunnallispolitiikan penkkiurheilijaksi” siirtynyt mies muistuttaa, että jos päätöksenteko takkuaa, se aiheuttaa myös valituksia, jotka taas vievät aikaa ja voimia.

– Riitelevään kuntaan eivät yrityksetkään hakeudu, koska on kuitenkin olemassa niitä paremminkin toimivia. Näin sen itsekin aikanaan.

Nyt tilanne Hämeenlinnan kuntapolitiikassa on Polven mielestä rauhoittunut “siedettävälle tasolle”.

Kaikkiaan Polvi on tyytyväinen hämeenlinnalainen. Hän on sairastanut kaksi syöpää ja kiittelee sekä terveyskeskuksissa että Kanta-Hämeen keskussairaalassa saamaansa hoitoa.

 

Jos emeritus kaupunginjohtaja saisi asukkaana antaa neuvoja Hämeenlinnan johdolle, mitä ne olisivat?

– Tuntuu, että yksi riidan aiheuttaja on, että ajetaan tiettyjä asioita, jotka eivät ole kaupunkilaisten mieleen. Yksi on toriparkki ja toinen löytyy Engelinrannasta.

Hän kaipaisi johdonmukaisuutta asioiden valmisteluun ja ottaa esimerkiksi kouluverkon.

– Sitä on veivattu edestakaisin. Jos se valmistellaan hyvin, tunteetkin ovat yleensä vähän pienemmät.

Lisäksi sapiskaa saa kaupungin organisaatio, joka on Polven mielestä sekava.

Aiemmin käytössä ollutta tilaaja-tuottajamallia hän ei ymmärtänyt alkuunkaan.

– Se oli fiasko. Konsultithan sen systeemin loivat ja ottivat rahat.

 

Heimo Polvi muistuttaa, että myös pienten asioiden hoitaminen on kaupunkilaisten näkökulmasta tärkeää, eikä se yleensä maksakaan paljon.

Hän on ollut yhteydessä Hämeenlinnan kaupunkiin koskien pieniä korjattavia kohteita, joita on tullut vastaan lähiympäristössä lenkkeillessä.

Omalla virkaurallaan Polvi kuunteli itsekin herkällä korvalla ihmisiä ja heidän asioitaan, vaikka ne eivät suoranaisesti kaupunginjohtajalle kuuluneetkaan. Hän kertoo osuvan esimerkin Pyhtäällä pidetystä kunnanhallituksen kokouksesta.

– Yhtäkkiä sinne tuli yksi laitapuolen kulkija, jonka tunsin. Hän tuli minun eteen ja sanoi: “anna kymppi!” Otin lompakon, annoin 10 markkaa ja hän lähti sanomatta sanaakaan. Poliitikot katsoivat, että hetkinen. Ehkä se tilanne kertoo jotakin minusta.

Heimo Polvi

Syntynyt: 1946 Ylivieskassa.

Koulutus: Hallintotieteiden maisteri Tampereen yliopistosta.

Työura: Pieksämäen kaupunginjohtaja 1993–2002, Laitilan kunnan-/kaupunginjohtaja 1985–93, Pyhtään kunnanjohtaja 1975–85, Miehikkälän kunnansihteeri 1973–75, Satakunnan seutukaavaliitto 1972–73.

Asunut Hämeenlinnassa vuodesta 2004.

Julkaisi 2007 muistelmateoksen “Kuntajohtaja – poliittisten koirien kusitolppa”, joka kertoo kaupunginjohtajapestistä Pieksämäellä.

Ura päättyi siihen, että valtuutetut kaivoivat kuopan Polven alle ja tekivät aloitteen hänen erottamisekseen, joka ei kuitenkaan lopulta edennyt valtuuston käsittelyyn asti. Polvi koki tämän ajojahdiksi. Tilanne vei hänet masennuksen vuoksi sairauslomalle ja lopulta eläkkeelle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset