Kaupunkiuutiset

Poliittinen ilmapiiri seestyi?

Hämeenlinnan kunnallispoliittista keskustelua alkusyksyn värittänyt raivoisa riittely ja syyttely oli kuin poispyyhitty kaupunginhallituksen ja virkamiesjohdon tiistaisessa tiedotustilaisuudessa. Kaupungin johto selvitti hyvin yksituumaisena ensi vuoden talousarvioesitystä, joka lupaa kaupunkilaisille veronkorotuksia, lisävelkaa ja ”nykyistä enemmän asukkaiden omaa vastuunkantoa”. Edes veronkorotuksen suuruudesta alkujaan vallinnut erimielisyys ei nostattanut tunteita.

Perussuomalaisten Lulu Ranne ja Kari Ilkkala kehuivat duettona talousarvioesityksen valmisteluilmapiiriä. Erityiskiitokset menivät vielä kaupunginjohtaja Timo Kenakkalalle ja talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksalle.

– Nyt meidän näkemyksiä otettiin ensimmäistä kertaa aidosti huomioon, perussuomalaisten kaupunginhallituskaksikko sanoo.

Kun myös kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Sari Rautio kiitteli valmistelua asialliseksi ja tulevaisuutta luotaavaksi, voinee kaupunkia ravistelleen julkisen tulikivenkatkoisen sanasodan kirjata päättyneeksi, vähintään laantuneeksi.

Pro Hämeenlinnan kuuluva keskustalainen kaupunginhallituksen jäsen Hannu Kärpänen muisti tyylilleen uskollisen piikitellä osaa luottamushenkilöistä, mutta antoi silti kiitokset talousarvion rakentamisesta.

Tuloveroprosentiksi esitetään 20,50. 0,1 prosentin korotusesitys koskee yleistä kiinteistöveroa ja vapaa-ajan asunnon kiinteistöveroa.

Hämeenlinna saa valtionosuusuudistuksen seurauksena valtiolta vuonna ensi vuonna noin 9,6 miljoonaa euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna.

Kaupunki velkaantuu ensi vuonna lisää 2,4 miljoonaa.

– Esitykseen sisältyy edelleen melkoisia riskejä, jotka tulevat muun muassa säästöohjelmista sekä valtionosuuksien epävarmuuksista, talousjohtaja Jussi Oksa sanoo.

Jäähyväisiä tiltulle?

Hämeenlinnan kaupunginhallitus esittää veroprosentin korottamista 0,25:llä. Jos valtuusto siunaa marraskuussa korotuksen, maksavat hämeenlinnalaiset ensi vuonna kunnallisveroa 20,50 prosentin mukaan.

Pro Hämeenlinna -koalitio halusi vielä suuremman korotuksen (0,5% = 20,75), mutta kaupunginhallituksessa esitys hävisi äänestyksessä 6–4. Tuloverotuksen lisäksi yleinen kiinteistöverotus kiristyy 0.1 % ja vapaa-ajan rakennusten verotus saman verran.

Pron edustajien mielestä nyt siirrettiin tulevaisuuteen noin 2,5 miljoonan euron verotulotarve.

Kaupunginhallitus aloittaa välittömästi vuosien 2015–16 talousarvioihin liittyvän rakennemuutoksen ja strategian selvitystyön. Käytännössä se tulee tarkoittamaan koko kaupungin palveluverkon tarkastelua, ei pelkästään yksittäisten toimintojen tai palvelupisteiden arviointi. Tarkastelu ja siitä seuraavat ratkaisut ovat valmistautumista tulevaan valtakunnalliseen sote-ratkaisuun. Samalla eri hallinnonalojen yhteistyö korostuu jatkossa.

Samaan kokonaisuuteen liittyy organisaation tehostamistavoitteet. Henkilöstöä ei vastapainoksia aiota lomauttaa tai irtisanoa.

– Tilaaja-tuottaja -tuotantomalli joutuu myös perkauksen kohteeksi. Sen aika alkaa olla ohitse, Sari Rautio sanoo.

Kaupungin taloustilanne merkitsee myös sitä, että kaikki ei-lakisääteiset toiminnot ovat nykyistä tiukemmassa syynissä Esimerkiksi erilaiset avustukset joutuvat varmuudella leikkausten kohteeksi. Esimerkiksi Hämeenlinnan kesäteatteri ei saanut hakemaansa lainaa. Teatteri 2 miljoonan avustus joutuu myös tarkasteluun.

– Tässä tullaan siihen kaupunkilaisten omaan vastuunkantoon. Yhdistys voi huolehtia omatoimisesti esimerkiksi liikuntapaikasta tai kokoontumistilasta ilman kaupungin työntekijöitä, kaupunginhallituksen edustajat pohtivat.

Yksi esimerkki tältä syksyltä on Tuuloksen uhanalainen kirjasto. Tässä rytinässä sitä ei lakkauteta, mutta jatkossa palvelun tuotantomalli voi olla joku muu kuin nykyinen.

Kaupunki investoi erityisesti koulu- ja terveydenhuollon rakennuksiin, mutta korjaustarvetta olisi paljon isommalle summalle.

– Nyt keskitytään lasten ja nuorten palveluverkostoon. Onneksi vanhuspalveluissa yksityiset ovat sijoittaneet reilusti yli 20 miljoonaa viimeisten vuosien aikana. Se helpottaa kaupunkia, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset