fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Politiikassa täysin tuntematon Launo Haapamäki pyrkii eduskuntaan. Miksi ja millä eväillä?

Launo Haapamäki ja hänen kampanjapäällikökseen ryhtynyt Ruut-vaimo saavat paiskia tosissaan hommia, jotta keskustan uusi kasvo erottuisi monien muiden joukosta. Onneksi sosiaalisessa mediassa riittävät pienenkin budjetin paukut. Kuva: AP Sarjanto

Launo Haapamäkeä ei voi haukkua ainakaan poliittiseksi broileriksi. Hattulan kunnan yhteyspäälliköllä ei nimittäin ole minkäänlaista puoluetaustaa.

– Olen kyllä pienestä pitäen ollut kiinnostunut vaikuttamisesta ja ollut aktiivinen mielipidekirjoittaja, hän sanoo.

– Ajatukset ovat kypsyneet vuosien saatossa ja nyt tulleet ikään kuin konkreettisiksi.

Kolmekymppinen ehdokas valitsi puolueekseen keskustan.

– Koen sekä SDP:n että kokoomuksen jotenkin metropolikeskeisinä, kun itse olen varsin luonnonläheinen. Keskustan tavoitteena on kehittää koko maata ja arvoina ovat esimerkiksi vastuullisuus ja paikallisuus. Se on ihan tavallisten suomalaisten puolue.

 

Uuden ehdokkaan kampanjapäälliköksi ryhtyi oma vaimo.

– Kannustin kovasti Launoa ottamaan haasteen vastaan, sillä tiedän, kuinka paljon yhteisten asioiden hoitaminen häntä kiinnostaa. Hänellä on aina joku politiikkaa käsittelevä kirja yöpöydällä. Kun kerran valmiuksia ja intoa tehtävään riittää, niin ei muuta kuin kaasu pohjaan, Ruut Haapamäki tuumaa.

Pariskunta tietää hyvin, että monessa mielessä edessä on nyt taistelu tuulimyllyjä vastaan.

– Onhan tämä täysin uusi juttu meille molemmille ja hyvin iso päätös. Itse kamppailin pitkään sen kanssa, onko tässä järkeä ja pystynkö tuomaan itsestäni parhaat puolet esille, Launo Haapamäki tunnustaa.

– Minulla ei ole minkäänlaista poliittista historiaa. En halua luoda itsestäni kuvaa peruspoliitikkona, koska en sellainen ole.

 

Millaisella brändillä tai iskulauseella nuori keskustan ehdokas saataisiin erottumaan joukosta?

– Ei ole helppoa löytää vaalimainontaan persoonallista tapaa, vaikka selvästi tiedetään, mitä edustetaan. Vielä vaikeampaa on keksiä slogania, joka herättäisi huomiota, mutta ei olisi liian ärsyttävä, Ruut Haapamäki pohtii.

– Launo tulee politiikan ulkopuolelta ja on vaihtoehto niille, jotka toivovat muutosta. Hän edustaa nuoria aikuisia, mutta hänellä on annettavaa kaikille ikäpolville.

Launo Haapamäki arvelee, että politiikka on tällä hetkellä tavallisten kansalaisten mielissä huonommassa huudossa kuin pitkään aikaan. Asiaan vaikuttavat myös politiikan ulkopuolella olevat seikat.

– Ihmiset ovat väsyneet poliitikkojen tappeluun, takinkääntöihin ja väärinkäytöksiin. Minulla ei ole painolastina poliittista menneisyyttä, katson vain eteenpäin. Ihmiset toivovat muutosta ja minä olen varmasti erilainen kuin joku kahdeksatta kertaa ehdolla oleva.

 

Ehdokkaiden vaalibudjetit vaihtelevat 50 000 eurosta muutamaan tonniin. Haapamäkien satsaus on jälkimmäistä luokkaa.

– Kekseliäisyyttä kaivataan ja täytyy tarkkaan miettiä, mihin vähäiset resurssit ja aika riittävät, Ruut Haapamäki tuumaa.

– Tulevat vaalit käydään sosiaalisessa mediassa, se on meille pääväylä ja sinne laitetaan paukut. Se tarkoittaa että ollaan seitsemänä päivänä viikossa valmiita vastaamaan ihmisten kysymyksiin. Lisäksi Launo kirjoittaa blogeja ja ottaa kantaa valtavaan määrään aiheita.

Haapamäet painattavat mainoslehtisiä ja nettisivut ovat juuri valmistuneet. Facebook-sivu lanseerattiin jo viime vuoden puolella. Keskusteluissa ja kommenteissa nuori ehdokas saa tuntea nahoissaan mielipiteet hallituksen toimenpiteistä.

– Aika kovasti haastetaan ja ihmisten ärtymyksen huomaa selvästi. Vaikka nykyhallitus on saanut paljon hyvääkin aikaan, positiiviset kommentit ovat vähissä, ehdokas tunnustaa.

– Siinä on miettimistä, miten kelkka saadaan käännettyä. On oltava vain sinnikäs.

 

Haapamäki näkee omana vahvana alueenaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntemuksen sekä kunta- ja aluejohtamisen, joka oli hänen pääaineenaan yliopistossa.

– Kukaan ei ole kaikkitietävä, jokaisella on omat vahvuutensa. Uskon, että minulla olisi paljon annettavaa tulevaisuudessa, kun kunnat rakentavat uudelleen identiteettiään soten jälkeisessä Suomessa, hän sanoo.

– Totta kai olen realisti omien odotusteni suhteen. Mutta pieni lapsenusko minussa elää, että jos ihmiset jaksaisivat todella tutustua ajatusmaailmaani, niin saattaisin sittenkin onnistua.

 

 

Launo Haapamäki

29-vuotias Hattulan kunnan yhteyspäällikkö.

Kotoisin Ikaalisista, asuu Hämeenlinnassa.

Vaimo Ruut Haapamäki työskentelee lääkärinä Turengin terveysasemalla ja pelaa Steelersin naisten edustusjoukkueessa.

Harrastaa lenkkeilyä, kuntosalilla käyntiä, kirjoittamista ja lukemista

Osallistui Haluatko miljonääriksi -televisiovisailuun viime vuonna. Tuli vuonna 2014 toiseksi Ilta-Sanomien kisassa, jossa etsittiin Cheekin kaksoisolentoa.

Vaaliteema: turvallinen, oikeudenmukainen ja kestävä tulevaisuus.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset