fbpx
Kaupunkiuutiset

Pölkyn tie veistokseksi kiinnosti

Iittalan yläkoululaiset tutustuivat retkellään taideteosten tekemiseen Pappilan Sunday Shopin työpajoissa.
Kuvanveistäjä Olli Isomäki havainnollisti koululaisille aidoin välinein, miten puupölkystä saadaan aikaiseksi taideteos.

Pappilan Sunday Shopista on kehkeytymässä Iittalaan oikea kulttuurin kehto kaikenikäisille. Vehkosuontiellä sijaitsevan vanhan pappilan pihapiirissä on pidetty tänä keväänä jo puutarhan ja taidenäyttelyn avajaiset, ja viime viikon torstaina oli vuorossa koululaisten taidepajapäivä.

Ylä-ja alakoulun yli sata oppilasta pääsi tutustumaan erilaisten teosten maailmaan kesänäyttelyn taiteilijoiden opastuksella. Pajoja vetivät Iittalassa asuva kuvanveistäjä Olli Isomäki, nokialainen valokuvataiteilija Mervi Pyylampi ja berliiniläinen kuvanveistäjä ja taiteilija Christian Jütte.

– Olipa vilskettä. Kivasti meni, taiteilijat olivat tyytyväisiä ja opettajat innoissaan. Ehdottomasti järjestämme pajapäiviä uudestaankin, tilan emäntä Minna Arohonka lupasi.

Opettaja Markus Aakkula johdatti taideretkelle viidennen luokan oppilaita. Hän kiitti vuolain sanoin pappilaa kutsusta.

– Aivan loistava juttu ja kiva mahdollisuus meille. Koulussa on menossa putkiremontti, ja olisimme joutuneet muutenkin pois luokasta. Olemme päivään oikein tyytyväisiä. Kaikki kolme taiteilijaa ovat erilaisia, ja he selvästi kiinnostavat lapsia. Harvoin tulee niin hyviä kysymyksiäkään kuin tässä ryhmässä tuli. Koko porukka on oppinut myös kärsivällisyyttä taiteen teossa.

Oppilaita kiinnosti muun muassa se, miten kauan aikaa yhden puuveistoksen valmistuminen vaatii.

– Alle kuukaudessa ei tule yksikään valmiiksi, ja työpäivä kestää 5–6 tuntia, Isomäki vastasi.

Isomäki aloitti veistämisen seitsemisen vuotta sitten muutettuaan Iittalaan. Aikaisemmin hän asui 30 vuotta Saksassa ja tienasi elantonsa pilapiirtäjänä. Koululaisille hän näytti pihalle pystytetyssä näytöspisteessä puuveistoksen tekovaiheet raakapuusta taiteeksi sahan, vasaran ja talttojen avulla. Oikeasti hänen työpajansa sijaitsee Iittalan keskustassa.

Taiteilijoiden jutustelua koululaiset kuuntelivat aidon kiinnostuneina.

– Oli kivaa. Yleensä olemme käyneet vain museoissa, täällä on monipuolisemmin kaikkea. Sekin oli hyvä, että pääsimme tulemaan pyörällä, ei tarvittu bussia. Eniten jäi mieleen se, kun näimme, miten puuta veistetään ja siihen saadaan reikiä ja kuvioita, viidesluokkalaiset Rea Perkovuo ja Inka Niemi summasivat päivän antia.

Myös Mervi Pyylammen valokuvatyöpaja kiinnosti tyttöjä erityisesti, sillä varsinkin Inka kertoi pitävänsä valokuvaamisesta ja maalaamisesta. Jo pitkään Suomessa asunut Jütte puolestaan antoi tarinoidessaan oppilaille samalla pienen kielikylvyn saksaksi ja englanniksi.

Taiteilijoiden töitä, joiden joukossa on myös Ahti Isomäen teoksia, voi ihailla Pappilan Sunday Shopin näyttelyssä kesän ajan keskiviikosta sunnuntaihin.

– Jütte on tehnyt tarinan Aino ja Alvar Aallosta sadun muotoon ja rakentanut tarinaan liittyvän ainutlaatuisen karusellin, jota kävijät voivat pyörittää. Pyylammen vinyylille ja koivuvanerille painamat valokuvat ovat kiinnostavia, ja Olli Isomäen töitä ei ole yhtä laajasti esillä missään muualla, Arohonka kertoo.

Pappilan Sunday Shop osallistuu myös 1.7. pidettävään valtakunnalliseen Avoimet puutarhat -päivään.

– Toivon, että puutarhastamme tulee uusi taidefoorumi Iittalaan. Eniten haluan panostaa nimenomaan puutarhaan, Arohonka sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset