Kaupunkiuutiset

Poltinahon alueella 
uusi ja vanha sopeutuvat  yhteen

Vanhan, hirsirunkoisen rakennuksen kunnostustyömaalta Poltinaholla löytynyt hevosenkenkä on kiinnitetty kivijalkaan onnea tuomaan.

Hevosenkengän on yrittäjä Timo Sollo valinnut uudenkarhean Cremen, kolmen asunnon/liiketilan ja kuntosalin sisäänsä kätkevän kiinteistön onnenkaluksi.

Vanhoja rakennuksia entisellä sotaväen alueella on vanhaa arvostavien kunnostajien työmaaksi riittänyt. Tällä 1800-luvun lopulla valmistuneella rakennuksella ikää on yli sata vuotta. Elämänkaarensa aikana se on ehtinyt palvella monissa tarkoituksissa, varuskunnan keittiönä, puolustushallinnon rakennuslaitoksen toimistona, polkupyöräkorjaamona ja autotoimistona. Viimeksi tiloista kamppeensa kokosivat paikalliset taiteilijat. Sotavuosina rakennuksessa toimi kengityskoulu, josta kielivät vielä muutamat maahan hautautuneet sepän takomat hevosenkengät.

– Vanhaa on säilytetty ja kunnostettu niin paljon, kuin se on ollut järkevää ja mahdollista. Vanhaa hirttä on kaivettu kauniisti esiin, kertoo yrittäjä.

Taloon muuttavia asukkaita odottavat hirsirakenteisessa talossa nykyaikaiset asunnot. Korkeutta huoneilla on normaalimittoja enemmän. Lähes 3.70 metrin huonekorkeus on mahdollistanut parven jokaiseen asuntoon. Kuntosali Cremessä on toiminut jo vuoden alusta lähtien.

Pari vuotta sitten alueelle valmistui asunto-osakeyhtiö Pumada, perinpohjaisen kunnostuksen kokenut entinen sotilaskodin leipomo.

Timo Sollo arvostaa menneiden sukupolvien työtä, vaikka vanhan purkaminen on hidasta ja vaativaa.

Vielä tämän kesän aikana Poltinaholta puretaan entinen toimiupseerikerho, joka on niin huonossa kunnossa, että on pakko purkaa.

– Vanhoja hirsiä kuitenkin käytetään, kun rakennuksen pohjan päälle rakennetaan uuden asuinkorttelin yhteisiä kokoontumis- ja pihaleikkipaikkoja. Menneestä jäävät muistuttamaan myös kiviportaat kaiteineen, Timo Sollo kertoo.

Vielä tänä syksynä Poltinaholle on tulossa hämeenlinnalaisten kuvanveistäjien Olli Larjon ja Anssi Taulun, sekä kirjailija Olli Jalosen kolmen ympäristötaideteoksen sarjasta kolmas – Sininen aurinko. Valmiina ovat Verkatehtaalla Musta – , ja Harvoilanmäellä Punainen aurinko.

Olli Larjon mukaan uuden asuinalueen keskelle syys–lokakuussa valmistuva teos on puistomainen saareke, joka kertoo vedenpinnan vaihteluista jääkaudelta tähän päivään Hämeenlinnan alueella.

– Poltinaho on pohjavesialuetta. Voimme hyvin kuvitella, että siellä sitä on vieläkin, ainakin pienissä määrin. Myös sen, että paikalla olisi ollut saari, joka olisi merestä pilkottanut.

Teos tulee olemaan kokonaisuus, jossa yhdistyvät luonnonkivet teksteineen ja graafisine kuvioineen ja sitä ympäröisine istutuksineen.

Poltinaholle valmistuu syksyllä myös päällystetty kenttä eri liikuntalajien käyttöön. Tarkoitukseen otetaan entisen varuskunta-alueen harjoitus- ja helikopterikenttä.

Rakennettu kasarmialue Poltinaholle syntyi Krimin sodan aikana, vaikka riita kentästä jatkui kaupunkilaisten pitäessä kiinni oikeudestaa pitää aluetta viljelymaanaan. Kun tämä heiltä evättiin, he kaapivat mullan maasta ja veivät mennessään.” (Erkki Korkama ja Stig Roudasmaa: Tapparasta tankkeihin).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset