Kaupunkiuutiset

Poltinahon elokuvateatteri kunnostettiin esiintymistilaksi

Vanha miehistökasarmi Poltinaholla on jo 10 vuoden ajan toiminut kuvataiteilijoiden ja muiden kulttuurialan tekijöiden työskentelypaikkana. Ajatus tyhjän talon valjastamisesta työhuonekäyttöön tuli Ars-Häme ry:n puheenjohtajana toimineelta kuvanveistäjä Olli Larjolta vuonna 2004. Seitsemän ensimmäisen vuoden aikana pieni ryhmä kasvoi koko rakennuksen täyttäneeksi taiteilijayhteisöksi, johon kuuluu ammattilaisia, harrastelijoita ja käsityöläisiä.

– Vuoden 2010 alusta kaupungin tilapalveluista todettiin, ettei kasarmin vuokrien periminen oikein kuulu heidän ydinhommiinsa, joten teimme kaupungin kanssa diilin, Sirpa Taulu Ars-Hämeestä kertoo.

– Yhdistys maksaa vuokraa kaupungille ja hoitaa tilojen vuokraamisen edelleen taiteilijoille. Talohan on hyvässä kunnossa, katto pitää eikä hometta ole löytynyt mistään. Työhuoneiden vuokrat ovat hyvinkin inhimillisiä, eli 4,14 euroa neliöltä.

Nuoret töissä

Työhuoneiden ulkopuolelta kasarmi oli viime vuoden lopulla kuitenkin alkuperäisessä kuosissaan, eli yhteistä tekemisen tilaa ei ollut, lounas- astiat ja pensselit pestiin samoissa lavuaareissa ja entinen elokuvateatteri oli enemmän tai vähemmän käyttökelvoton.

Juhlavuoden aikana yhteisiä tiloja on kunnostettu Tekemätön työ -hankkeessa, jossa neljä kuvataiteilijaa eli Jaakko Autere, Salla Laurinolli, Mikko Myöhänen ja Anssi Taulu lähtivät yhdessä nuorten kanssa selvittämään, mitä pienillä resursseilla ja kierrätysmateriaaleilla saataisiin aikaan.

– Saimme hommiin nuoria, joille ei ollut vielä löytynyt työ- tai opiskelupaikkaa, Taulu sanoo.

– Tilapalvelut lähti mukaan tekemään putki- ja sähkötöitä. Saimme valaisimia sekä muuta materiaalia esimerkiksi puretusta päiväkodista. Helmikuu alkoi ihan lekahommilla, kun purettiin ylimääräisiä vessoja. Leffateatterin näyttämöä laajennettiin, joten nyt sinne on tulossa teatteritouhua ja konserttitoimintaa.

Hankkeen rahoittajana oli Hämeen Ely-keskus, tukijana Linnan Tilapalvelut sekä yhteistyökumppaneina Etsivä nuorisotyö, Luotsin kierrätyspalvelut, Kiipula, Tavastia, Typ ja Te-toimisto.

Ohjelmaa ja jamit

Ensi lauantaina taiteilijat avaavat työskentelytilansa yleisölle koko päivän ajaksi ja uudistetussa elokuvateatterissa on ohjelmaa klo 13 alkaen. Luvassa on muusikko Spide Kuhlströmin ohjaama Jamijubilee-oppilaskonsertti ja SatuSessio, Ask Again -nuorisobändi ja kello 16 alkaen taiteilijapuheenvuoroja muun muassa kaasuproggiksesta taiteilija-ohjaajan ja osallistuneen nuoren näkökulmasta. Kello 19 työhuoneet sulkeutuvat ja iltajamit painottuvat elokuvateatteriin. Pop up -kahviloita on kaksin kappalein.

Taidekasarmin avoimet ovet la 1.11. klo 13-19.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset