Kaupunkiuutiset

Positiivisuutta ja rohkeutta

Hämeenlinnasta löytyy malliesimerkkejä onnistuneista hankkeista, joilla on ollut vaikutusta koko kaupungin elin- voimaisuuteen. – Montako nostokurkea kaupunki- kuvassa näkyy juuri nyt, OP Etelä-Hämeen toimitusjohtaja Mika Helin kysyy.OP Etelä-Hämeen toimitusjohtaja Mika Helin   patistaa seudun kehittämisessä

Helin tietää tasan tarkkaan kysymykseensä myös vastauksen. Eipä niitä juuri näy.

Toimitusjohtaja Mika Helin kaipaa koko seutukunnalle positiivisempaa, ulospäin suuntautuvampaa sekä rohkeampaa ilmapiiriä. Maakunnan yhdeltä merkittävimmältä taloudellisen toimeliaisuuden näköalapaikalta nykymenoa seuraava Helin on hieman ihmeissään siitä, mistä paikallisessa julkisessa keskustelussa halutaan puhua – entisten virheiden ja epäonnistumisten pitämisestä keskipisteenä vai halusta kehittää uutta.

– Jokaisen päättäjän niin yrityksissä kuin luottamustehtävissä täytyy kantaa vastuu tulevaisuudesta. Se on samalla myös rohkeutta uudistua, ei pelkästään säilyttää nykyistä. Innostuksen ilmapiiri koituu varmasti jokaisen eduksi.

Helin pohtii, että elinvoimaisuuden sisältöön kuuluvat kasvu, kilpailukyky, kannattavuus, energisyys, rohkeus, halu, ketteryys, maailmanluokan palvelutaso, kunnianhimo ja ylpeys omista tekemisistään ja siitä hyvän puheen levittäminen.

– Jokainen voi tehdä omalta osaltaan ainakin jotakin näiden asioiden edistämisessä.

HELIN TIETÄÄ ison paikallisen rahoituslaitoksen toimitusjohtajana, että kaikella yrittämisellä on riskinsä. Mutta myös sen, ettei ilman riskinottokykyä voi menestyä.

– Uskallus, halu, itsensä likoon laittaminen on tärkeää. Ja on aivan päivänselvää, että tulee epäonnistumisia, mutta ilman rohkeutta yrittää ei synny myöskään uutta ja kehittyvää. Nyt poljetaan vähän kaikki yhdessä paikallaan, kun pitää nostaa kytkintä ja lisätä vauhtia kohti uutta kasvua.

Hämeenlinnasta hän ottaa liudan esimerkkejä, jotka olivat toteuttamisaikanaan toteuttajille isoja riskejä, ja aiheuttivat myös vahvaa vastarintaa: Verkatehdas, Aulangon kylpylä, Moreeni, Kantolan tapahtumapuisto, Goodman, Elenia Areena… Nyt olemme ylpeitä ja onnellisia siitä, että hankkeet aikanaan toteutettiin.

– Tällaiset kansallisestikin poikkeuksellisen hyvin toteutetut kohteet luovat kaupunkikokonaisuuden. Ne ovat osa vetovoimatekijöistä, joiden perusteella ihminen tai yritys valitsee asuinpaikkansa. Pelkät kodin seinät ja työpaikka eivät ole vielä viihtyisä asuinpaikka, tarvitaan virikkeellinen kokonaisuus, ympäristö palveluineen. Hämeenlinna ja koko seutu tarvitsee lisää hyviä ”tarinoita”, Helin muotoilee.

Sama koskee myös elinkeinoelämää ja sen sijoittautumista.

– Rohkeita vetoja, siitä on nyt kyse.

HÄMEENLINNA ympäristöineen on maantieteellisesti hienolla, jopa Suomen parhaalla paikalla. Tästä kaikki muistuttavat kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

– Se ei vain enää riitä. Hämeenlinnan seudun täytyy tehdä entistä aktiivisemmin, rohkeammin ja jopa rinta hieman rottingilla töitä kehityssuunnan nostamiseksi taas ylöspäin. Hokema valtakunnan parhaasta sijainnista ei tuo meille yhtään hyvää lisää, jos emme itse uskalla tehdä ratkaisuja tuon mahdollisuuden oikealla tavalla hyödyntämiseksi. Meidän pitää kertoa rohkeasti tarjoamamme puitteet. Taidamme olla tältä osin hieman hissukoita, ylivarovaisia, Helin pohtii.

– Esimerkiksi Seinäjoen seutu on tässä onnistunut, vaikka heidän sijainti ei ole Suomen keskeisimmällä paikalla.

Mika Helin epäilee, että Hämeessä eletään hieman sellaisella mentaliteetilla, ”että kyllähän pienemmälläkin pärjätään, ei me nyt sellaista tarvita”.

– Meidän kaikkien kannattaisi ottaa sellainen asenne, että teemme töitä MM-sarjan huipulla, eikä missään piirisarjassa. Kun jokainen ottaa tämän lähtöasenteen, niin varmasti alkaa tapahtua positiivisia asioita. Kyllä sana kiirii, että Hämeenlinnassa toimitaan maailman huipulla, ei vain valtakunnan tasolla, Helin vertaa urheiluun.

– JUURI ROHKEUS tavoitella jotakin suurempaa on tärkeä. Se tarkoittaa riskejä, epäonnistumisiakin, mutta kaatumisen jälkeen yritetään uudelleen entisestä oppia ottaen.

Toimitusjohtaja siirtää ajatuksen yritysmaailmaan.

– Kun palveluyrityksessä jokaiselle asiakkaalle annetaan sitä maailman parasta palvelua, asiakas pysyy ostoineen kotikulmilla. Ei tarvitse hakea tuotetta tai palvelua tämän kasvukäytävän päistä, Helsingistä tai Tampereelta. Se on hyvin pitkälle asenteesta kiinni, että myös me asukkaat suosimme oman alueen yrityksiä. Positiivinen kierre syntyy pienistä asioista, mutta yhdessä tehden.

Osuuspankkimies pitää yhdessä tekemisen vaikutusta merkittävänä asiana koko seutukunnan menestyksen kannalta.

Peruspalvelut ja panostus kasvuun, yritystoiminnan edellytyksiin ja alueen viihtyisyyteen eivät ole joko tai asia.

– Haluamme laadukasta terveydenhuoltoa ja korkeatasoista koulutusta, mutta niiden tuottamiseen edellytyksenä on kasvava työpaikkojen ja asukkaiden määrä. Kasvava elinvoima mahdollistaa sopuisan rinnakkaiselon, ilman toista ei toinen toimi, Helin huomauttaa elinkeinoelämän merkityksestä koko kaupungin toiminnoille.

Osuuspankki lahjoitti taannoin 100 000 euron Hamkille yrittäjyyden ja digitalisaation tutkimiseen.

– Tällaisten tekojen kautta luodaan uusia yritystarinoita. Kehitystyön tukeminen on monessa suhteessa ratkaisu tulevaisuuteen. Alueen oman Ammattikorkeakoulun itsenäisenä ja vahvana pitäminen ja edelleen vahvistaminen on kaikille alueen toimijoille ensiarvoisen tärkeää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset