Kaupunkiuutiset

Postimerkki on taidetta 
puristettuna pieneen tilaan

Talvikaudella aktiivisesti kokoontuvan Hämeenlinnan Postimerkkikerhon vahvuudeksi nostaa puheenjohtaja Timo Lilja kohteen ohessa kokoontumisia leimaavan vapaan, leppoisan tunnelman ja yhteisöllisyyden. Kokouksiin tuntee olevansa tervetullut ja joukkoon toivotetaan mielihyvin mukaan uudet jäsenet.

– Filatelialla on pitkä historia, se on voimissaan ollut toistasataa vuotta. Tätä päivää on kerhotoiminnan lisäksi näkyä netissä, ettei putoa kelkasta, pohtii puheenjohtaja.

Kahdesti kuukaudessa Luther-talossa järjestettävien kerhoiltojen virallinen ohjelma koostuu keräilyyn ja siihen liittyviin asioihin, illan esitelmään sekä vaihto- ja pienimuotoiseen huutokauppaan, unohtamatta kahvikupin ääressä käytyjä mielenkiintoisia keskusteluita. Valtakunnallisestikin alalla on tarjolla näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Omaa väriään tapaamisiin tuovat vierailijat naapuriyhdistyksistä: Forssasta, Hyvinkäältä, Janakkalasta, Riihimäeltä, Toijalasta ja Valkeakoskelta.

– Naapureissa vieraillaan kohtuullisen aktiivisesti, monet jopa kuuluvat useampaan yhdistykseen, Lilja kertoo.

Alueen keräilijöitä ajan hermolla pitää neljästi vuodessa ilmestyvä alan julkaisu: jäsenlehti Tavastforum.

Hämeenlinnan yhdistyksessä jäseniä on kirjoilla reilut 140, joka vuosi joukkoon innostuu muutama uusi jäsen. Ikärakenne kallistuu jo työikänsä ylittäneisiin, monella harrastus on alkanut jo nuoruusiässä – ehkä isältä perittynä kokoelmana, tai kuten Timo Liljalla innostuksena postimerkkien ohella ensipäiväkuoriin. Naisten osuus yhdistyksessä on noin neljäkymmentä. Keräilijöistä monella, etenkin naisilla, kiinnostuksen kohteina ovat lisäksi postikortit.

Uusia postimerkkejä Posti julkaisee vuosittain seitsemän- kahdeksankymmentä. Joukkoon keräilijöiden mielestä mahtuu aina jokunen vähemmän kiinnostava ”kiiltokuva.” Kiinnostavimpia aiheita ovat muun muassa historia vaihtuvine taksoineen, eri maat ja erilaisiin tapahtumiin tai teemoihin liittyvät merkit, kuten hämeenlinnalaisen Jaana Aallon tekemä Sibelius-merkki.

Kevään viimeisessä kerhoillassa postimerkkejä ja -kortteja tutkailleet Soili Rätteli ja Rauha Paavola kuuluvat Jaana Aallon faneihin, myös korttien osalta. Soililla Jaana Aallon piirtämiä kortteja on kokoelmissaa tuhansia. Pikko Leppänen on postikortteja kerännyt jo kouluiästä lähtien ja on kovin ihastunut Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin taiteeseen.

Osa keräilijöistä kerää vain keräilyn vuoksi, osa jopa kirjoittaa kirjeitä sukulaislapsille ja liimaa kuoreen valitsemansa postimerkin.

Monella on kouluajoista alkaneeseen harrastukseen tullut jossain vaiheessa taukoja. Soili Rätteli sanoo aloittaneensa tauon jälkeen uudelleen, joskin uusien postimerkkien joukossa on joitain, joita hän sanoo vierastavansa kiiltokuvina.

Vuoden filatelistiksi Hämeenlinnan Postimerkkikerho valitsi Olli Saarisen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset