Kaupunkiuutiset

Postimies leikkaa ruohon, kastelee kukat ja tarkistaa ovet

Ari Tölö kaartaa hattulalaisen omakotitalon pihaan Postin autolla, mutta mitään postia Tölöllä ei ole mukanaan. Sen sijaan Tölö ottaa pihavajasta ruohonleikkurin, tarkistaa koneen kunnon ja alkaa ajaa pihanurmikkoa. Työhön on varattu tunti, minkä jälkeen Tölö siirtyy seuraavaan paikkaan.

– Minulla on tänään kolme ruohonleikkuukohdetta, joita yksi on Hauholla. Ajamista tulee satakunta kilometriä. Kaksi leikkuuta on mitoitettu tunnin urakoiksi, yksi puolen tunnin. Matkoineen kuluu miltei työpäivä.

Tölö on ensimmäisiä postityöntekijöitä, jotka Hämeenlinnan seudulla osallistuvat postinjaon lisäksi ruohonleikkuuseen.

– Aloitin kesäkuun alussa, kun palvelua alettiin myydä verkkokaupassa. Toki teen kaikkea muutakin postin töitä silloin kun leikkuuta ei ole. Postin jakaminen ja ruohonleikkuu samalla kierroksella varmaan venyttäisi päivän aika pitkäksi, jos leikkuuta sattuisi samalle lenkille useita, Tölö selvittää.

– Ruohonleikkuupäivinä en jaa postia, vaan kierrän näitä kohteita. Tähän saakka kaikki ruohonleikkurit ovat olleet kunnossa, ja polttoainettakin on ollut varastossa. En voi ryhtyä leikkuria korjailemaan tai polttoainetta hakemaan.

Posti aloitti ruohonleikkuupalvelut toukokuussa ja uuden lomapalvelun kesäkuussa. Ruohonleikkuupäivä on tiistai, mutta sateen sattuessa varapäivä on perjantai. Myös muita päiviä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Lomapalvelu on vielä tällä hetkellä kokeilussa ja se jatkuu elokuun loppuun asti.

– Sen jälkeen tarkastelemme olisiko palvelulle ympärivuotista kysyntää. Kysyntä on yllättänyt meidät positiivisesti, Postin Hämeenlinnan jakelupäällikkö Kati Vanhanen kertoo.

Lomapalveluun sisältyvät kukkien kastelut niin sisällä kuin ulkonakin, sekä ovien ja ikkunoiden tarkistukset.

– Työntekijämme voi tarkistaa myös sen, että sähkölaitteet ovat pois päältä, sanoo Vanhanen.

Työn tilaaja voi ottaa sekä lomapalvelun että ruohonleikkuun.

Palvelu pelaa niin taajamissa kuin haja-asutusalueillakin siellä missä posti käy.

– Voimme ottaa hoitoon myös loma-asumuksen, jos se sijaitsee riittävän lähellä vakituista asumusta, eli on normaalin postijakelun reitillä. Kovin pitkiä koukkauksia emme postireitiltä voi tehdä. Kiinteistölle tarvitsee olla postinjakelua eli osoitteeseen lomaposti käännettynä, Vanhanen tarkentaa.

Ruohonleikkuupalvelua Posti myy kuukauden jaksoissa. Heinäkuun leikkuut piti tilata juhannukseen mennessä. Elokuun leikkuut on tilattava 25.7. mennessä.

– Ruohonleikkuusta asiakas voi tilata puolen tunnin tai tunnin jaksot, lomapalvelusta 20 minuutin ja 30 minuutin jakson. Ruohonleikkuun 30 minuuttia maksaa 65 euroa kuukaudessa ja tunti 130 euroa kuukaudessa. Kuukaudessa leikkuukertoja tulee 4–5. Lomapalvelun hinta on puolelta tunnilta 65 euroa ja 20 minuutilta 49 euroa kuukaudessa.

– Hämeenlinna alueella Posti kuljettaa joillekin alueille kotiaterioita asiakkaille kotiin asti. Kotiaterioita kuljetetaan sekä lämpiminä että kylminä. Asianmukaisella pakkauksella toimii oikein hyvin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset