Kaupunkiuutiset

Potilasturvallisuus ykkösasia

Potilasturvallisuuden lisääminen ja hoitokäytäntöjen nykyistä sujuvampi toteutuminen ovat päällimmäisiä etuja, kun Kanta-Hämeessä yhdistetään tammikuun aikana viisi erillistä Effica-potilastietojärjestelmää yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhdistämien tuo myös taloudellisia säästöjä.

Samassa yhteydessä patistetaan kaikkia kansalaisia kirjautumaan valtakunnalliseen potilastiedon Kanta-arkistoon. Kanta-suostumus on edellytys sille, että potilastiedot ovat käytettävissä koko Suomen alueella.

Yhdistymisen alkuvaiheessa mukana ovat Kanta-Hämeen keskussairaala, Hämeenlinna, Hattula, Janakkala, Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi. Forssan seutu ei ole hankkeessa vielä mukana. Mukana ovat kaikista organisaatioista terveydenhuollon, kotihoidon, palveluasumisen ja pitkäaikaishoidon tiedot.

Hattulan ja Janakkalan tiedot on jo siirretty yhteiseen tietokantaan. Hämeenlinna on vuorossa ensi viikonvaihteessa ja Riihimäen alue seuraavassa viikonvaihteessa.

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Seppo Ranta ja Hämeenlinnan terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava painottavat yhteisen järjestelmän merkitystä potilasturvallisuuteen.

– Jatkossa lääkärillä ja hoitohenkilökunnalla on aina ajantasainen tieto asiakkaan aikaisemmasta hoitohistoriasta. Tähän saakka järjestelmät ovat keskustelleet heikosti keskenään, osin ei lainkaan. Tarjolla on ollut myös monenlaista tietoa esimerkiksi lääkityksestä, Seppo Ranta selvittää.

– Uusi järjestelmä myös nopeuttaa hoitojen aloittamista, mikä sinällään on usein merkittävä asia potilaan kannalta. Yhteinen järjestelmä vähentää myös turhia tutkimuksia, kun hoitohistoria on aina ajantasaisena, Rautava jatkaa.

Potilasturvallisuuden kannalta merkittävä asia on myös lääkelistojen ajantasaistaminen. Järjestelmän käyttöönottovaiheessa ensimmäinen käynti voi viedä hieman enemmän aikaa juuri perustietojen ja lääkelistojen päivittämisen vuoksi. Asiakkaita opastetaan ottamaan oma lääkelistansa kirjallisena seuraavalle käynnille.

Alueen julkiset organisaatiot ja koko ajan kasvava joukko yksityisiä lääkäriasemia ovat liittyneet valtakunnalliseen potilastiedon arkistoon eli Kanta-arkistoon.

– Jos ei ole vielä tehnyt Kanta-suostumusta Omakannan kautta, kannattaa se käydä tekemässä mahdollisimman pian. Kanta-suostumus on edellytys sille, että potilastiedot ovat käytettävissä koko Suomen alueella, johtajaylilääkäri Seppo Ranta muistuttaa.

Kanta-suostumuksen tekeminen vaatii pankkitunnuksilla kirjautumisen Kantapalveluihin osoitteessa www.kanta.fi/omakanta. Jos henkilön ei ole mahdollista tehdä omakannan kautta suostumusta, voi pyytää terveydenhuollon henkilöstöä tekemään sen asioitaessa terveydenhuollon yksikössä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset