Kaupunkiuutiset

Potkurituotanto liekeissä

Pohjoismaiden suurin potkurivalmistaja Tevo laajenee entisestään, kun Turengissa ja Raahessa toimiva yritys osti Metson Tampereen valimon.

Valimo kantaa nimeä Tevo-Lokomo, jonka tuotanto keskittyy ankariin olosuhteisiin tarkoitettujen teräspotkurien (mm. jäänsärkijät) ja niiden osien valmistamiseen.

Yrityskauppojen tuloksena Tevon henkilöstö tuplaantuu 260 työntekijään, kun Tampereen valimon 128 nykyistä työntekijää siirtyy uuden omistajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Yrityksen liikevaihdon on puolestaan arvioitu tuplaantuvan noin 50 miljoonaan euroon.

Tevon vuonna 2005 ostaman Turengin tehtaan toimintaan yrityskauppa ei toimitusjohtajan Teuvo Joensuun mukaan suoranaisesti vaikuta. Toiminta jatkuu entiseen malliin.

– Turengissa väkimäärä pysyy samana (65 työntekijää), ja siellä valmistetaan esimerkiksi öljynporauslautoille tarkoitettuja kiinteä- ja säädettävälapaisia pronssipotkureita, hän sanoo.

Joensuun mukaan laajennuksen vaikutukset kohdistuvat enemmän markkinointi- ja suunnittelupuolelle.

– Voimme tarjota entistä laajempaa potkurikantaa, kun pystymme hyödyntämään uuden henkilöstön osaamista sekä oppia puolin ja toisin.

– Joka tapauksessa valimotoiminta yhdessä Turengin potkuritehtaan kanssa tekee Tevosta kansainvälisesti merkittävän toimijan alalla.

Saman katon alla

Suurin osa Tevon potkureista lähtee suomalaisille laitevalmistajille, mutta niitä on toimitettu myös 30 eri maahan. Isoin asiakas lienee Rolls Royce, joka myös valmistaa ja toimittaa potkurilaitteita.

– Pyrimme myös potkurien suoravientiin. Kovimmat kilpailijamme löytyvät Keski- ja Etelä-Euroopasta, Koreassa ja Kiinassa puolestaan piilevät suurimmat laivanrakentajat eli asiakkaat, Joensuu kertoo.

Turengin tehtaaseen satsatun valtavan karusellisorvin käyttöönoton myötä yhtiö pystyy valmistamaan 10- metrisiä ja 60-tonnisia potkureita.

– Sorvin pöydälle mahtuu jopa 13 metrin halkaisijalla oleva pyörähdyskappale, joka voi olla viisi metriä korkea ja 200 tonnin painoinen.

Entisessä sokeritehtaassa noin 11 000 neliömetrin tiloissa valaminen, koneistus ja hionta pystytään hoitamaan saman katon alla. Palveluihin kuuluu myös käytössä olevien potkureiden kunnostus ja korjaus.

Valmisteilla on myös kokonaan uusi arktinen potkuriperhe.

– Entistä hiljaisempien ja energiaa säästävien potkureiden tuotanto on määrä aloittaa parin vuoden sisällä. Suunnitteilla on myös vesiturbiinien ja tuuligeneraattoreiden valmistus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset