Kaupunkiuutiset

Prahan pyövelin rouva

Romaanini nimi Frau on saksaa ja tarkoittaa naista. Samalla se tarkoittaa myös rouvaa; muodollisessa kulttuurissa teitittely on kohtelias tapa.

Kirjani naisella viitataan Lina Heydrichiin, joka oli pahamaineisen natsipyöveli Reinhard Heydrichin vaimo. Sodan jälkeen, 1960-luvulla, Linasta tuli hiukan yllättäen myös suomalaisen miehen rouva. Lina Heydrich meni naimisiin Intimiteatterin perustajan Mauno Mannisen kanssa. Liitto oli lyhyt.

Alunperin minun ei ollut tarkoitus kirjoittaa rouvasta ensinkään. Löysin kirjani aiheen prahalaisesta museosta neljä vuotta sitten. Esillä oli Reinhard Heydrichin salamurhaa ja sen kammottavia seurauksia käsittelevä näyttely – ja ihmettelin, mistä siinä kaikessa oli kysymys. Attentaatti oli kuin hyytävimmästä trilleristä, ja vielä pahempaa oli, että se oli totisinta totta. Kun näin seuraavana yönä painajaista, oivalsin löytäneeni romaanin aiheen.

SS-kenraali ja Böömin ja Määrin protektoraatin käskynhaltija Reinhard Heydrich oli keskeistä natsieliittiä. Hän istui puheenjohtajana Wannseen konferenssissa, jossa lyötiin lukkoon juutalaiskysymyksen lopullinen ratkaisu.

Perehdyttyäni aiheeseen tarkemmin huomasin, että Heydrichista on kirjoitettu melkein sivukirjaston verran kirjoja. Ei Suomessa, mutta ympäri Eurooppaa. Alaviitteistä löytyi vaimo, jolla oli omat luurankonsa kaapissaan. Tunnetun miehen sijaan päätin keskittyä vaimoon.

Taustatutkimus hätkähdytti. Amerikkalainen Wendy Lower on kirjoittanut kirjan Hitlerin raivottaret – saksalaisnaisia natsien kuoleman kentillä, jossa hän tuo esiin naisten roolin kansallissosialistisessa Saksassa.

Kun aiemmin on kirjoitettu naisten osallisuudesta holokaustiin, on viitattu keskitysleirien naispuolisiin vartijoihin, joita oli noin 3500. Mittakaava on kuitenkin valtavan paljon suurempi. Lower osoittaa, että puoli miljoonaa saksalaisnaista osallistui holokaustin toteuttamiseen. Jotta kansanmurha voi tapahtua, siihen vaaditaan koko yhteiskunnan panos. Kaikkein kuolettavin ammatti oli eutanasiaohjelmaan osallistunut sairaanhoitaja.

Lina Heydrich ei ollut sairaanhoitaja. Hän toteutti arjalaista äitiysihannetta synnyttämällä neljä lasta. Hän oli yksinäinen vaimo, joka kärsi siitä, että hänen miehensä oli aina töissä. Hän oli nainen, joka miehensä kuoleman jälkeen otti keskitysleirivankeja kartanoonsa pakkotyöhön. Hän oli fanaattinen natsi, joka rakasti Reinhardiaan kuolemaansa saakka.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset