fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Progejätin musiikki on kestänyt aikaa – Wigwam Experience keikalla Suistossa

Esa Kotilainen (vas.), Pave Maijanen, Pekka Rechardt, Jan Noponen Ja Jukka Gustavson olivat Wigwam Experiencen juhlakiertueella. Suiston keikalla Maijasen tilalla on Janne Brunberg. Kuva: Muu
Esa Kotilainen (vas.), Pave Maijanen, Pekka Rechardt, Jan Noponen Ja Jukka Gustavson olivat Wigwam Experiencen juhlakiertueella. Suiston keikalla Maijasen tilalla on Janne Brunberg. Kuva: Juhani Lassander

Wigwam oli yksi suomalaisen rockin merkittävimmistä yhtyeistä 1970-luvulla. Bändi niitti aikoinaan mainetta myös ulkomailla ja sen kulttimaine ja suosio on säilynyt aina näihin päiviin päivään asti.

Pioneeriyhtyeen musiikkia kuullaan ensi lauantaina Suistossa, kun lauteilla nousee Wigwam Experience. Kevätkiertueella oleva kokoonpanon riveissä ovat Jukka Gustavson, Pekka Rechardt, Esa Kotilainen, Janne Brunberg ja Jan Noponen.

 

Pisin historia Wigwamin riveissä löytyy kosketinsoittaja Gustavsonilta, joka oli mukana jo yhtyeen vuonna 1969 julkaistulla esikoislevyllä Hard N’ Horny. Sen A-puolen kappaleet ovat pääosin Gustavsonin kynästä. Samoihin aikoihin julkaistiin myös single Luulosairas, joka on edelleen yksi Wigwamin tunnetuimmista kappaleista ja niin ikään Gustavsonin säveltämä.

Kitaristi Pekka ”Rekku” Rechardt esiintyi Wigwamin kanssa ensimmäisen kerran vuonna 1973 ja samana vuonna hänet kiinnitettiin vakituiseksi bändiin. Yhtye työsti tällöin neljättä levyään Being, joka julkaistiin vuonna 1974. Albumia pidettiin ennen kuulumattoman korkeatasoisena suomalaisessa rockmusiikissa ja siitä muodostui kulttiteos, joka niitti mainetta myös ulkomailla. Kulissien takana raastoivat kuitenkin musiikilliset erimielisyydet ja ennen Englantiin suunniteltua kiertuetta Gustavson ja basisti Pekka Pohjola jättivät yhtyeen. Gustavson vieraili myöhemmin Wigwamin vuoden 1977 Dark Albumilla ja vuodesta 2003 lähtien hän on ollut mukana useilla juhlakiertueilla.

Esa Kotilainen liittyi yhtyeeseen vuonna 1975 vierailevaksi kosketinsoittajaksi levylle Nuclear Nightclub, josta tuli Wigwamin suurin kaupallinen menestys ja ainoa kultalevy. Nuclear Nightclub voitti ylivoimaisesti Yleisradion äänestyksen kaikkien aikojen merkittävimmästä suomalaisalbumista.

Rumpali Jan Noponen liittyi bändin riveihin vuonna 1991, kun Wigwam teki paluun Provinssirockissa. Suiston keikalla bassoa soittava Janne Brunberg on tuttu muun muassa Rauli Badding Somerjoen bändistä.

 

Wigwam Experience la 4.5. klo 22 Suistossa.

 

 

 

 

Wigwam

Perustettu vuonna 1968 Helsingissä.

Tyylilajit progressiivinen rock ja taiderock.

Alkuperäiset jäsenet Ronnie Österberg, Jim Pembroke, Vladimir Nikamo, Mats Huldén ja Jukka Gustavsson.

Muita yhtyeen tunnettuja muusikoita ovat olleet Pekka Pohjola, Måns Groundstroem ja Pedro Hietanen.

Tunnetuin albumi Nuclear Nightclub julkaistiin kesäkuussa 1975.

Yhtye on kasattu monta kertaa uudelleen vuodesta 1991lähtien.

Wigwam Experience teki 50-vuotisjuhlakiertueen syksyllä 2018.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset