fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Psoriasisliitto kampanjoi: Psori ei tartu vedessäkään

Eila Pethman ja Seppo Ylitalo olivat Hämeenlinnan uimahallilla jakamassa tietoa Maailman psoriasispäivänä viime maanantaina.

Moni psoriasista sairastava karttaa uimahalleja, koska pelkää muiden ihmisten tuijotusta tai ikäviä kommentteja. Psoriasisliitto, sen paikallisyhdistykset sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto kampanjoivat ympäri maata uimahalleissa viime maanantaina, jolloin vietettiin Maailman psoriasispäivää. Kampanjan teemana oli “Psori ei tartu. Vedessäkään”.

– Tästä aiheesta on vuosia keskusteltu, että tätä tautia sairastavat kokevat kiusalliseksi lähteä uimahalliin, koska läiskät näkyvät etenkin kun ne kastuvat, Hämeenlinnan seudun Psoriasisyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Ylitalo sanoo.

– Sellaistakin on tapahtunut, että toiset asiakkaat ovat menneet valittamaan henkilökunnalle mielestään epäilyttävän näköisistä ihmisistä.

 

Teemapäivän tavoite oli lisätä uimahallien käyttäjien tietoisuutta psoriasiksesta ja vähentää tätä kautta sairastavien kohtaamia ennakkoluuloja. Samalla sillä rohkaistaan psoriasista sairastavia uimahallien käyttäjiksi. Oireiden hillitsemisessä elintavoilla on tärkeä merkitys. Siksi jokaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus liikuntaan.

– Liikuntaryhmämme joutuvat usein veikeisiin tilanteisiin. Vedin aikoinaan vesijumppaa Salossa ja päädyimme siellä käyttämään omaa pukuhuonetta, paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Eila Pethman kertoo.

– Kävimme myös suihkuissa yhtä aikaa, koska aremmat eivät olisi sinne yksin uskaltautuneet. Näistä asioista pitää aika ajoin tiedottaa ja uusien uimavalvojien koulutta, sillä ihmiset ovat kovin arkoja kysymään.

Samat ongelmat koskevat Pethmanin mukaan uimarantoja. Auringossa oleminen on yksi sairauden hoitomuoto, mutta nuoret ovat arkoja rannoille lähtemään, jos iho on pahana. Siksi kanssaihmisten ymmärrys ja rohkaisu on tärkeää.

 

Ylitalo on sairastanut psoriasista yli 50 vuotta. Sairauden kanssa eläminen riippuu paljon myös omasta asenteesta.

– Ihoa pitää hoitaa rasvaamalla aamuin illoin ja käyttää suun kautta nautittavia lääkkeitä. Psoriasis on autoimmuunisairaus, jossa keho alkaa taistella itseään vastaan, Ylitalo kuvailee.

– Lääkkeillä saadaan aikaan reaktio, joka ehkäisee hilseen muodostumista. Joillakin psoriasis saattaa peittää koko vartalon, kun taas toisilla on kehossa pieniä hilseileviä pisteitä. Hyvin vaikeita tapauksia hoidetaan biologisilla lääkkeillä, jotka saattavat kustantaa 30 000 euroa vuodessa.

 

Pethman oli mukana perustamassa valtakunnallista liittoa vuonna 1972.

– Ensimmäiset läiskät ilmaantuivat, kun lähdin opiskelemaan. Silloin käytettiin tervapohjaisia voiteita ja haistiin linja-autossa, hän muistelee.

– Valohoitoja alettiin vasta kehitellä ja lääkkeenä oli vain kortisoni. Vanha ikäluokka söi vaivaan arsenikkia ja jotkut käyttivät jopa aserasvaa.

Pethmanin mielestä psoriasispotilaat ovat haavoittuvia kohteita kaikenlaiselle humpuukille, joten oikean tiedon hankkiminen esimerkiksi liiton sivuilta on tärkeää. Oma keho on hyvä oppia tuntemaan. Auringollekaan ei saa altistua liikaa, eikä missään nimessä päästää ihoa palamaan. Psoripotilaalla melanooman riski on suuri.

 

Tärkeä edistysaskel oli, kun maailman terveysjärjestö WHO nosti vuonna 2014 psoriasiksen vakavien pitkäaikaissairauksien joukkoon.

– Psoriasis on parantumaton sairaus, johon on perinnöllinen alttius, Pethman sanoo.

– Diagnoosin saaminen on usein ollut vaikeaa. Nyt lääkäreidenkin on vihdoin otettava meidät vakavasti. He eivät voi enää kohdella oireitamme kosmeettisena haittana, kuten meidän nuoruudessamme yleensä tapahtui.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset