Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Näillä hämeenlinnalaisen Antti Mustakallion juhlapuhevinkeillä onnistut varmasti – Älä sorru yleiseen virheeseen

Helpolta kuulostavan puheen takana on aina paljon työtä.
Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Kevään ja kesän juhlakausi lähenee. Se tarkoittaa myös juhlapuheita.

Monesti ajattelemme, että puheet ovat juhlien pakollinen paha. Puhekouluttaja ja puheenkirjoittaja Antti Mustakallio kumoaa väitteen.

– Parhaimmillaan puhe kohottaa koko juhlan. Se voi olla tilaisuuden huippuhetki.

Hän myös muistuttaa, että puheperinne ei ole hiipumassa. Pikemminkin puhuminen on tullut yhä enemmän esille muun muassa sosiaalisen median kautta. Nyt puhutaan ihmisille ruudun välityksellä enemmän kuin koskaan.

– Ei kannata väheksyä, jos sinulta pyydetään muutama sana. Muutama sana jo monesti riittää.

Puheen pitäminen on kunnia-asia

Mustakallio antaa vinkkejä, kuinka puheella voi vaikuttaa ja saada sen onnistumaan.

– Ensinnäkin on kunnia-asia pitää puhe. Pitää olla myös uskollinen itselleen eli kannattaa puhua siten, miten se sopii omaan luonteeseen. Jos et ole armoitettu humoristi, ei tarvitse vääntää huumoria väkisin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Antti Mustakallio kertoo, että kehonkieli jää mieleen, joten sen pitää tukea puhetta.

Kehonkieli on myös tärkeä, joten kannattaa sanoa vain asioita, joita oikeasti tarkoittaa.

– Kehonkieli voittaa aina sanat. Jos sanot rakastavasi jotakuta, mutta äänesi sävy on jotain ihan muuta kuin sanasi, se ei ole uskottavaa. Kehonkielen tarkoitus on korostaa sanoja ja parhaimmillaan se auttaa viestin sanoman mieleenpainumista.

Valmistaudu ja harjoittele huolella

Joskus puhuja saattaa liikuttua omista sanoistaan tai ajatuksistaan. Usein se liittyy henkilöön, jolle puhuu. Mustakallio muistuttaa, että tunteiden näyttäminen on hyvä asia.

– Yleisö on puhujan puolella, eikä ole vaarallista jos pitää tauon.

Puhe kannattaa myös valmistella ja harjoitella riittävän monta kertaa, jotta voi tirauttaa harjoitellessaan. Näin itse juhlapuhetilanteessa tunteet on jo koettu ja puhuminen on helpompaa.

Mustakallio vetää Retoriikan kesäkoulu -viestintätapahtumaa ja on tavannut lukuisia huippupuhujia. Hän muistuttaa, että helpolta kuulostavan ja näyttävän puheen takana on aina paljon työtä.

– Niitä on aina valmisteltu huolellisesti ja harjoiteltu paljon.

Erityisen vaikeaa on kirjoittaa puhe, jossa on sekä vakavaa arvokkuutta että huumoria ja se vie tunteista toiseen.

Entä jos puheenkirjoittaminen ei onnistu itseltä?

– Silloin apua voi pyytää lähipiiriltä. Löytyykö läheisistä joku sanaseppo?

Aina voi kääntyä myös ammattilaisen puoleen. Mustakallio kirjoittaa työkseen puheita. Se ei tarkoita sitä, että hän panee puhujan suuhun sanat vaan puhe rakennetaan yhdessä.

– Kyselen paljon ja ongin ajatuksia. Keskustelun kautta oivallan, mitä puhuja haluaa sanoa ja etsin sanat, jotka välittävät puhujan ajatuksen tyylikkäästi.

Viisi vinkkiä juhlapuheen pitäjälle

1. Mieti puheen tarkoitus: Sen lähtökohta on nostaa tilanne arjen yläpuolelle ja tuoda ihmisiä yhteen. Sen vuoksi puheessa voi olla erottuvaa arvokkuutta, mutta myös huumoria ja hauskuutta.

2. Pidä puhe henkilökohtaisena. Puhujan oma kanta, tunteet ja se miten olet nähnyt asiat ovat tärkeitä.

3. Ajattele puhe lahjana esimerkiksi hääparille tai ylioppilaalle. Suhtaudu siis tehtävään vakavasti ja valmistaudu huolella.

4. Kerro tarinoita. Monet ajattelevat, etteivät ole puheenpitäjiä, mutta tarinoita he osaavat kyllä kertoa. Ihmiset rakastavat tarinoita, joten pari hyvää tarinaa kertomalla puhe on jo kasassa.

5. Tärkein vinkki: Älä puhu liian pitkään. Venyvästä ja pitkästä puheesta alkaa tulla kaikille piinaavaa. Sopiva juhlapuheen mitta hääjuhlassa on 3–4 minuuttia. Tiivis puhe on melkein aina parempi kuin pitkä.

Apua on saatavilla

Unna Lehtipuu ja Antti Mustakallio ovat kirjoittaneet Elämäsi paras puhe -kirjan. Kirja kokoaa paitsi vaikuttamisen keinot, antaa myös kädestä pitäen työkaluja puheiden kirjoittamiseen ja esittämiseen. Alma Talentin julkaisema kirja on ilmestynyt 2021.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset