fbpx
Kaupunkiuutiset

Puhtaan järviveden puolesta

Hämeenlinnan ja Hattulan kuntien alueilla sijaitsevat Alajärvi ja Takajärvi saivat vuodenvaihteessa oman suojeluyhdistyksen. Tuore yhdistys pani heti tuulemaan: yhdistys haki ja sai Vanajavesisäätiöltä hankerahoitusta omaehtoiselle vesiensuojelulle.

Haastatteluhetkellä Alajärven rannalla sijaitseva Tervaniemen uimaranta kuhisee väkeä.

– Järvien hyvinvointi ei koske pelkästään ranta-asukkaita, vaan suurta joukkoa kantahämäläisiä, jotka nauttivat näiden järvien tarjoamista virkistysmahdollisuuksista, yhdistyksen puheenjohtaja, helsinkiläinen Sami Haapanala sanoo.

Viimeisten vuosien aikana Alajärven sinilevätilanne on huolestuttanut mökkiläisiä. Myös järven ranta-asukas Kari Kohtala oli tutkinut gradussaan Helsingin yliopistossa Alajärveen laskevien purojen veden laatua.

– Meitä oli muutama aktiivi, Karri Vesa ja serkkuni Juha Pilli-Sihvola, joiden kanssa tuli puheeksi, että suojeluyhdistykselle voisi olla tarvetta, Haapanala kertoo yhdistyksen synnystä.

Ennen yhdistyksen perustamista aktiivit ottivat yhteyttä Vanajavesikeskukseen.

– Sinilevän ilmeneminen johtuu todennäköisesti järven ekologisen tasapainon horjumisesta. Vanajavesikeskus vinkkasi, että koska Takajärven tila vaikuttaa Alajärven vesistöön, kannattaa molemmat järvet ottaa mukaan kokonaisuuteen.

Yhdistyksen tavoitteena on tukea järvien tilan seurantaa ja tarvittaessa edistää kunnostustoimenpiteitä yhteistyössä viranomaisten ja muiden suojeluyhdistysten kanssa.

– Haluamme tehdä oikeita asioita faktoihin perustuen. Koska Alajärvi kuuluu Hämeenlinnan kaupungin vedenottojärviin, on kaupunki seurannut veden laatua jo vuosia. Haluamme selvittää kuormituslähteitä, koska niistä ei ole tietoa.

Vanajavesisäätiö myönsi yhdistykselle täksi vuodeksi 750 euroa vedenlaadun seurannan näytteenottoja varten.

Käytännössä yhdistys ottaa vesinäytteiden avulla selvää, kuinka paljon järveen tulee ravinteita ja kiintoaineita laskuojien ja purojen kautta.

– Menemme maastoon ja otamme pulloon vesinäytteen, joka viedään laboratorioon analysoitavaksi.

Yhden vesinäytteen analysoiminen maksaa vajaat 100 euroa. Tänä vuonna yhdistys aikoo ottaa noin kymmenkunta näytettä, joten avustuksen lisäksi osa joudutaan maksamaan omasta pussista.

– Tarkoitus on, että näytteenottoa jatketaan vuosittain resurssien mukaan.

Yhdistys tekee myös talkootyönä sinileväseurantaa Tervaniemen rannalla. Kun ELY-keskukselta ei enää tänä vuonna herunut rahoitusta seurantaan, Hämeenlinnan kaupunki pyysi yhdistystä apuun.

– Käymme kerran viikossa tiistaisin tai keskiviikkoisin katsomassa, näkyykö sinilevää, ja tarvittaessa otamme näytteen, joka lähetetään jatkotutkimuksiin Ely-keskukselle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset