Kaupunkiuutiset

Puistojen aatelia

Lepaan kampuksen puistolle on myönnetty ensimmäisenä Suomessa kansainvälinen Green Flag Award -tunnus.

Keväällä Lepaalla kävi kaksi tuomaria Isosta-Britanniasta arvioimassa noin 20 hehtaarin suuruista rakennettua puistoa useilta eri kanteilta, kuten ylläpidon, käyttäjäystävällisyyden ja kävijöiden osallistumismahdollisuuksien mukaan.

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön koulutuspäällikkö Heikki Peltoniemi esitteli oppilaitoksen saamaa tunnustusta ylpeänä tällä viikolla. Puiston kukoistuksesta hän antaa suuren kiitoksen kiinteistönhoitaja Tommi Syrjälälle.

– Auditoijilta saimme mielenkiintoisia näkökulmia ja uusia ajatuksia. Se oli heti hyvä kokemus. Nyt etsimme kaupunkia, jossa puistojen auditointi voitaisiin pilotoida ensimmäisenä Suomessa, Peltoniemi kertoo.

Lehtori Sari Suomalaisella taas on ollut jo pidempään kontakteja Isoon-Britanniaan, ja nyt hän on kouluttautunut itsekin vapaaehtoiseksi auditointien tuomariksi, ensimmäisenä Suomessa.

Sari Suomalaisen mukaan Green Flagin tavoitteena on nostaa viheralueiden ja puistojen laatua. Tärkeää on saada myös palautetta käyttäjiltä.

– Tehdessämme taustatyötä auditointia varten, koimme, että edistimme koko viheralaa, hän sanoo.

Ennen auditointia Lepaalla laadittiin toiminnanohjaussuunnitelma, jota olivat työstämässä opiskelijat Taija Kalliola-Korpinen ja Hanna Vuori. Koko työn taustalla on ajatus kestävästä kehityksestä.

– Opiskelijoiden tekemä ohjelmasta tulee esiin Lepaan henki. Ohjelmaan kuuluu kahdeksan kohtaa, kuten vieraan vastaanottaminen, turvallisuus ja terveellisyys, ylläpito ja puhtaus, ympäristöasiat, säilyttäminen ja suojelu, käyttäjien osallistaminen sekä puistosta ja sen aktiviteeteista tiedottaminen, Suomalainen kertoo.

Puiston kehittämisen lähtökohtana Lepaalla pidetään kulttuurihistoriaa ja sen kunnioittamista. Englantilaiset auditoijatkin ihastelivat historiallista ympäristöä ja kauniita rakennuksia sekä järven läheisyyttä. Kehittämisen arvoisia asioita taas olisi esimerkiksi se, miten kävijöille, vaikkapa koululaisryhmille, saataisiin puistoon tekemistä.

Opiskelijoiden tehtävänä oli miettiä puiston tulevaisuuden visioita. Kalliola-Korpinen ja Vuori ehdottavat, että ensinnäkin kävijöitä voisi houkutella Lepaalle vaikkapa Mierolan sillan kupeesta laivalla, josta matka maksaa vain muutaman euron.

– Mietimme, että alueella voisi olla luonnonniittyä ja sillä lampaita sekä piknik-paikkoja perheille. Voitaisiin perustaa myös ystävyydenpuisto, johon vaikkapa hääparit tai muut ystävät istuttaisivat toisilleen rakkauden puun. Silloin puisto tuntuisi monista enemmän omalta, he pohtivat.

Opiskelijat kaipaavat Lepaalle myös koko kesän avoinna olevaa kahvilaa. Lisäksi heidän mielestään historiaa tuntevan oppaan läsnäolo olisi kannatettavaa, koska harva tietää juuri mitään paikan menneisyydestä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset