Kaupunkiuutiset

Putkiremontista vuokralaisen painajainen

Hämeenlinnalainen, nimettömänä pysyttelevä vuokralainen jäi putkiremontin jalkoihin kolmisen kuukautta sitten. Ennen remonttia taloyhtiö tiedotti, ettei putkiremontista aiheudu asukkaille haittaa.

– Poraamisesta aiheutunut melu jatkui kaksi kuukautta arkisin joka päivä aamusta usein iltakahdeksaan asti, vuokralainen kertoo.

Kotirauhasta ei ollut tietoakaan, sillä remonttimiehet kulkivat arkisin asunnossa klo 8–20 välillä. Heidän jäljiltään asunto ja käytävät olivat siivoamatta roskien ja rakennusjätteiden osalta. Vesikatkoja oli kolmen kuukauden aikana ollut useita, ja tieto katkoista oli saattanut tulla vasta edellisenä iltana. Pahinta on ollut kuitenkin viikon ajan jatkunut viemäriputkien pinnoiteaineiden lemu.

– Miksei ilmastointia järjestetä kuntoon taloyhtiössä kemikaalien käytön yhteydessä? Öisin asunnossa leijui kemikaaleja ilmassa. Päänsärkyä aiheuttava lemu leijaili asuntoon ilmeisesti kylpyhuoneen ilmastointikanavan ja ulko-oven rakojen kautta. Jouduin nukkumaan ikkuna auki, että pystyin hengittämään, mutta ongelmana olivat yöpakkaset, vuokralainen kertoo.

Vuokraan ei alennusta

Yksityinen vuokranantaja ei suostunut alentamaan vuokraa, vaikka asukas koki, ettei asunto ollut siinä kunnossa, kuin se vuokrasopimusta solmittaessa oli.

– Tietojeni mukaan vuokranantaja oli saanut isännöitsijältä ohjeistuksen, että vuokria ei lasketa. Vuokranantaja ei ole kertaakaan käynyt asunnossa tarkastamassa tilannetta pyynnöistäni huolimatta, mikä tuntuu käsittämättömän välinpitämättömältä.

Vuokralainen päätti viimein purkaa vuokrasopimuksen johtuen pinnoituksessa käytettävien kemikaalien aiheuttamista terveyshaitoista, kuten päänsärystä, allergisista reaktioista iholla ja hengenahdistuksesta.

Nyt entinen vuokralainen toivoo, että muut välttyisivät vastaavalta kokemukselta:

– Olen järkyttynyt koko jutusta. Asumiseen liittyvistä haitoista huolimatta olen maksanut jokaisen vuokran täysimääräisenä vuokranantajalle. Vuokralaiselta kannattaa kysyä hyvissä ajoin, haluaako hän jatkaa vuokrasuhdetta remontista huolimatta. Mikäli vuokralainen käyttää asuntoa remontista huolimatta, tulisi vuokraa ainakin alentaa 30–50 prosentin verran, jotta eläminen remonttityömaan keskellä saisi edes symbolisen vastaan tulemisen vuokranantajan taholta. Varminta on muuttaa pois ajoissa, väsynyt ja valvonut vuokralainen toteaa.

Vuokranalennusta voi vaatia
Jos putkiremontti koskee omaa asuntoa, vuokranalennusta voi vaatia.
– Laki lähtee siitä, että huoneistossa tehtävä remontti on vuokranalennuksen peruste. Vuokranantajalla on lain mukaan velvoite antaa vuokranalennusta remontin aikana. Naapurihuoneistoissa tehtävä remontti sen sijaan ei ole peruste vuokranalennukselle, Vuokralaiset -yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Viita painottaa.
Kuinka paljon vuokraa pitäisi alentaa, on aina neuvottelukysymys, sillä asunnot ja haitat ovat erilaisia.
Myös remontista aiheutuvien sotkujen siivous kuuluu vuokranantajalle.
– Remontin siivous on lain mukaan vuokranantajan vastuulla. Usein menetellään siten, että vuokralainen saa hyvitystä vuokrasta, jos hän siivoaa asuntonsa itse.
Putkiremontista aiheutuu käytännössä aina vesikatkoja.
Vesikatkojen tiedottamista ei ole laissa määritelty, mutta mielestäni niistä tulisi tiedottaa viimeistään edellisenä päivänä.
Normaalissa vuokrasopimuksen irtisanomisessa vuokralainen maksaa vielä irtisanomista seuraavan kuukauden vuokran. Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeistuksen mukaan vuokrasopimus voidaan purkaa heti painavasta syystä.
– Kun vuokrasopimus puretaan, ei noudateta normaalia irtisanomista. Esimerkiksi vuokranantaja voi purkaa sopimuksen, jos vuokralainen jättää maksamatta vuokransa. 
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan vuokralaisella on oikeus purkaa sopimus heti, jos asumisesta aiheutuu vaaraa asukkaiden terveydelle.
– Kysymys on siitä, ovatko aineet yleisesti sallittuja, sillä niistä on olemassa tarkat normit. Homehan on esimerkiksi yksi yleisimpiä terveydelle haitallisia aineita, ja ehdottomasti vuokrasopimuksen purkuperuste, mutta jos huoneistossa tehdään remonttia, josta syntyy tilapäistä maalinhajua, se ei ole purkuperuste.
Jos hajusta johtuva päänsärky on tilapäinen, ei se ole välttämättä riittävä peruste purkaa vuokrasopimusta.
– Jos vuokranantaja vie asian käräjäoikeuteen, vuokralaisen pitää todennäköisesti pystyä todistamaan päänsärkyä aiheuttaneen aineen haitallisuus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset