Kaupunkiuutiset

Pyöräilijät saivat oman liittonsa

Tavallisten ihmisten arkipyöräilyä edistävää valtakunnallista liittoa puuhasteltiin pystyyn jo neljä vuotta sitten. Asiaa olivat silloin ajamassa Jyväskylän, Helsingin ja Tampereen yhdistykset. Mukana kuvioissa oli myös hämeenlinnalainen Minna Takala.

– Sillä kertaa homma pääsi hiipumaan, mutta ajatus elpyi taas, kun Turkuun ja Ouluun perustettiin kaupunkipyöräilyn yhdistykset, Takala kertoo.

– Kun sitten vielä eurooppalainen kattojärjestö lupasi 20 000 euron tuen toiminnan aloittamiselle, Suomen Pyöräliitto perustettiin Tampereella 14. syyskuuta tänä vuonna.

Liiton tarkoituksena on toimia virallisena tahona ja äänitorvena siellä missä pyöräilyä koskevia kysymyksia nousee esille.

– Liitto voi ottaa kantaa kun kaupungeissa valmistellaan kehitystyötä, tukea erilaisissa kampanjoissa ja tuoda aina arkipyöräilyn ääntä kuuluville. Pienemmillä paikkakunnilla voidaan toimia liiton alajaostoina ilman kokousbyrokratiaa ja keskittyä enemmän toimintaan.

Keskustassa hankalaa

Vaikka pyörätiet kuuluvat Suomessa nykyaikaan, autoliikenne dominoi Takalan mukaan edelleen kaupunkisuunnittelua.

– Esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa liikennettä pohditaan pyöräily etunenässä. Molemmissa maissa on omat väylät sekä nopealle että hitaalle pyöräliikenteelle.

– Suomalaisten liikenneinsinöörien koulutuksessa pyöräilyasiat käydään hyvin minimalistisesti läpi ja esimerkiksi varsinaista polkupyörämekaanikon koulutusta meillä ei tällä hetkellä anneta missään.

Hämeenlinnaa on pitkään kehuttu pyöräilylle ystävälliseksi kaupungiksi. Takala nyökkää hyväksyvästi väitteelle, vaikka paremminkin voisivat asiat olla.

– Keskikaupungin ulkopuolella on loistavat liikkumismahdollisuudet ja rantareittikin on talvella aurattu joskus aikaisemmin kuin muut tiet. Sen sijaan pyöräreittejä keskustan läpi ei ole järjestetty kovinkaan hyvin. Pyöräteiden kunto toki vaihtelee ja aina eivät eri väylien yhteydet ole kovin käytännöllisiä.

– Kaupunkivisiokyselyssä pyöräily kuitenkin nostettiin esiin ihan erillisenä aihealueena, mikä kertoo siitä, että Hämeenlinnassa halutaan satsata pyöräilyyn. Se on hirveän hyvä juttu, koska vielä on tehtävää.

Facebookissa ryhmä

Takala on perustanut Facebookin ryhmän Hämeenlinnan Pyöräily, jossa on tällä hetkellä 94 jäsentä. Sivuilla voi vaihtaa ajatuksia, tiedottaa tapahtumista ja antaa vinkkejä pyöräilyn edistämiseksi kaupungissa.

– Virallisen paikallisen yhdistyksen perustaminen on ollut pohdinnassa ja sellainen voisi syntyä vaikkapa tämän ryhmän kautta, Takala sanoo.

– Kiinnostusta asiaan ja keskustelua on kyllä ollut, joten katsotaan mitä tuleman pitää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset