Kaupunkiuutiset

Pysäkin kulttuurikaari tuo iloa ihmisille

Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ylläpitämä vapaaehtoiskeskus Pysäkki aloitti toimintansa 1994. Sen toiminta on keskittynyt Kumppanuustalolle, vanhalle kirjastotalolle.

Pysäkin Kulttuurikaari taas on yhdistys, jonka Pysäkin vapaaehtoiset perustivat 1998. Yhdistyksen syntyajatus lähti pari vuotta aiemmin julkaistusta runokirjasta Virtaavat lähteet, jossa on mukana 19 runouden harrastajaa.

– Huomasimme silloin kuinka paljon ryhmässämme on taiteen tekijöitä; soittajia, laulajia, kirjoittajia, tanssijoita, näyttelijöitä. Yhdistyksen perustamista vauhdittivat myös lukuisat esiintymispyynnöt vanhusten hoitolaitoksiin, yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Arja Ratava-Laine kertoo.

Monia projekteja

Yleishyödyllinen yhdistys voi saada paljon aikaan. Pyörätuolikeräys polkaistiin käyntiin 2000-luvun alkupuolella ja keräyksellä saatiin 7 pyörätuolia. Sittemmin noin parin tonnin arvoisia ulkoilupyörätuoleja on saatu hankittua jo yli 30 eri toimijoiden lahjoitusten turvin.

– Meidän perusajatuksemme oli silloin ja nythän siitä on jo tieteellistä näyttöä, että voidaksemme hyvin meidän tulee saada ravintoa, liikuntaa, kulttuuria ja sosiaalisia suhteita, Ratava-Laine mainitsee.

230 jäsenen Kulttuurikaari koostuu eri taidealojen harrastajista: Musiikkiryhmään kuuluu soitinyhtyeitä, soittajia, laulajia ja yhteislaulujen vetäjiä. Pysäkin tanssijat -ryhmässä on sekä nais- että miestanssijoita. Kirjoittajapiiri kokoontuu säännöllisesti. Vapaaehtoiskeskus Pysäkillä on tähän saakka ollut esillä kuukausittain vaihtuva taidenäyttely, jossa kuvataiteilijat ja kädentaitajat ovat voineet esitellä töitään. Näytelmäpiiri Hulvattomat kaipaa ohjaajaa, toiveena olisi löytää joku näyttelijä tai alan harrastaja vetämään ryhmää ja antamaan vinkkejä. Myös laulattajia ja soittajia kaivataan lisää.

Esiintyjiä ikäihmisille

Kulttuurikaaren perustamisen aikoihin oli suuri työttömyys. Ikähaitari oli tuolloin 40–70 vuotta.

Nyt nuorimmat alkavat olla yli 60-vuotiaita. Lisää aktiivisia ihmisiä tarvittaisiin.

Kuka tahansa kulttuurista kiinnostunut yli 16-vuotias voi tulla mukaan, 7 euron jäsenmaksu ei varmaankaan ole este. Ryhmiin otetaan mielellään uusia jäseniä, voi tulla mukaan myös tapahtumiin, matkoille tai konsertteihin laulamaan.

– Mukaan tulijoille pieni vinkki; jos on vaikka parin-kolmen ihmisen ryhmä, joka haluaa esiintyä, tätä kautta voisi saada esiintymiskokemusta. Kulttuurikaaren ryhmillä on noin 200–300 keikkaa vuodessa. Keikat kestävät yleensä alle tunnin.

– Esiintymisissä tärkeää on hymy, ilo, asenne, leppoisa jutustelu ja tunnelma. Liian korkeaa profiilia ei kannata pitää, ei tarvitse olla oopperalaulaja, Ratava-Laine korostaa.

– Vanhusten hoitokoteja on useita, olisi mukavaa järjestää niihin toimintaa. Vaikka vanhuksella olisi näkö- tai kuulo-ongelmia, musiikki on tärkeää. Jopa muistisairaat muistavat vanhojen laulujen sanoja, vaikka lähimuisti ei toimisikaan.

Ilmoittautua voi esimerkiksi jollekin Kulttuurikaaren jäsenelle tai puheenjohtaja Arja Ratava-Laineelle 040 355 7722, sihteeri Pirjo-Liisa Vileniukselle 0500 566 653 tai sähköpostilla kulttuurikaari@gmail.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset