fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Pysäköinti ollut rasittavuuteen asti Juha Isosuon riesana – Mitä muuta jäi apulaiskaupunginjohtajalta hampaankoloon 41 vuoden työurasta?

Juha Isosuolla ei ole enää montaa työpäivää jäljellä. Ne hän käyttää Olli-Poika Parviaisen perehdytykseen. Kaupunginhallitus päättää ensi viikolla valitaanko Isosuolle jatkaja. Esityksen mukaan yksi kaupunginjohtaja riittää.
Juha Isosuo tekee töitä vielä lokakuun, jonka jälkeen hän jää eläkkeelle. Takana on pitkä ura Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Juha Isosuo tekee töitä vielä lokakuun, jonka jälkeen hän jää eläkkeelle. Takana on pitkä ura Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon ovessa on kyltti, jossa lukee: Työpäivän pilaaminen kielletty. Ongelmat eivät ratkea valittamalla.

– Se on ollut siinä jo vuosia, vaikka työhuoneet ovat vaihtuneet. Se tiivistää ajatukseni.

41 vuotta sitten Juha Isosuo oli ensimmäisen kerran Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa. Tuolloin hän tuli raastuvan oikeuteen kunnallisneuvosmiehen sijaiseksi. Viimeiset yli 20 vuotta hän on toiminut apulaiskaupunginjohtajana.

Mikä on isoin ja merkittävin asia urallasi apulaiskaupunginjohtajana?

– Kyllä se on kuntaliitos vuonna 2009.

Olet johtanut monia isoja toteutuksia ja hankkeita. Mikä on ollut johtajan strategiasi näissä kaikissa?

– Ensin kaikilla pitää olla ajantasainen tilannetieto sekä riittävän selkeä tavoite ja päämäärä. Sitten kaikki pitää saada eri ammattitaitojensa kannalta mukaan.

Sinut tunnetaan asioihin perehtyneenä tietopankkina. Mitä tapahtuu kaikelle hiljaiselle tiedolle, jota sinulla on?

– Periaatteeni on ollut asioita esitellessäni, että tiedän mitä esittelen. Olen sanonut, että kyllä minulle saa soitella jatkossakin.

Timo Kenakkalan aikana kaivattiin kaupungin kasvoja ja sinusta tuli ne kasvot. Mitä mieltä itse olet siitä?

– Minulla on ollut loistavia työkavereita, sekä Timo Kenakkala että Tapani Hellstén. Murheita ei ole ollut tässä asiassa. Olen kotoisin Hämeenlinnasta, joten minulla on paljon tuttuja ja ystäviä, joten ihmisten parissa liikkuminen on ollut luontevaa.

Miten olet perehdyttänyt Olli-Poika Parviaista?

– Puolitoista kuukautta olemme aika tiiviisti käyneet asioita läpi, kaupungin toimintamallia ja organisaatiota sekä tutustuneet eri yhteistyökumppaneihin. Olen tehnyt myös listaa vireillä olevista asioista.

Aamuyön tunteina syntyy kehitysajatuksia

Mikä on ollut ikuisuuskysymys?

– Pysäköinti on ollut rasittavuuteen asti vaivana. Kannatin toriparkkia, se olisi ratkaissut keskustan pysäköintiongelmat. Kun näin ei tapahtunut, täytyy tehdä toisenlaisia ratkaisuja. Se on selvää, että pysäköintitalo tarvitaan keskustaan. Hiilineutraali Hämeenlinna tuo uusia asioita, kuten sen, että autojen käyttövoima muuttuu, mutta yksityisautoilu ei juurikaan vähene.

Mitä on jäänyt hampaankoloon?

– Ei mitään. Välillä on hankalia asioita. Tietyllä tavalla vaivaamaan on jäänyt keskustan kehittäminen, joka olisi pitänyt saada eteenpäin Goodmanin jälkeen, mutta ei sitä kaupunki voi yksin tehdä. Kiinteistöjen omistajat olisi pitänyt saada siihen mukaan.

– Tietyllä tavalla myös opettajakorkeakoulutuksen lähtö on vaivannut, mutta samaan aikaan meillä on loistava, korkeakoulutusta antava ammattikorkeakoulu joka on kiistaton vetovoimatekijä koko alueelle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Juha Isosuo on tyytyväinen kaupungintaloon Wetterillä.

Mitä työasioita mietit aamuyön tunteina?

– Aika usein alitajunnasta tulee ajatuksia, kuinka jotakin asiaa voisi viedä eteenpäin. Se kuitenkin monesti unohtuu, että kaupunkikehitys on pitkäjänteistä. Asiat kestävät usein vuosia. Esimerkiksi moottoritien kattamisessa meni 10 vuotta.

Millaista on ollut tehdä työtä poliitikkojen kanssa?

– He ovat työkavereita. Esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajien kanssa olen tehnyt ja teen hyvin läheisesti töitä. Monet heistä ovat ystäviäni.

Aika ajoin poliittinen päätöksenteko on ollut riitaista. Miten se on vaikuttanut työhösi?

– En ole kokenut henkilökohtaisia riitoja, mutta välillä riidoista johtuen päätöksentekokyky on ollut huonoa ja kaupungin imago on kärsinyt.

Millaisena näet kaupungin imagon nyt?

– Tosi hyvänä. Korona on tehnyt meille tietyllä tavalla hyvää. Esimerkiksi väljempää asumista etsitään ja sitä me pystymme tarjoamaan muuttajille.

Käsienpesemisen makua päättäjillä

Ojoisten terveysaseman lakkauttamisen kaupunginhallitus juuri kumosi vastoin esitystäsi. Miltä se tuntuu?

– Koen, että tehtäväni oli tuoda asia kaupunginhallitukseen, joka vastaa taloudesta. Nyt vastuu siirtyi sitten päättäjille. Jos vastaavanlaista tapahtuisi paljon, kyse olisi huonosta valmistelusta. Terveysasemat ovat äärimmäisen poliittisia. Tässä oli nyt käsienpesemisen maku.

Olet ollut vahvasti mukana hyvinvointialueen valmistelussa. Haluaisitko olla viemässä sen loppuun?

– Se on iso muutos ja monelle vaikea mieltää, että kunnan tehtävät muuttuvat merkittävästi. Se on isompi muutos kuin kuntaliitos aikoinaan. Kaupungista tulee hyvin erilainen. Ammatillisesti olisi mielenkiintoista vielä olla siinä mukana.

Kuinka paljon sinua pysäytellään kadulla?

– Paljon. Kaupunkilaisilla on asiaa teiden kunnosta kouluihin. Pyrin oikeasti vastaamaan kaikille, koska uskon tietäväni paljon käytännön kysymyksistä. Jos en tiedä, ohjaan heidät sellaisen ihmisen puheille, joka asiasta tietää.

Millaisia suunnitelmia sinulla on eläkkeelle?

– Katselen nyt rauhassa ympärilleni. Toissa viikolla syntyi myös kolmas lapsenlapsemme.

Terveisesi kaupunkilaisille?

– Hämeenlinnasta kannattaa puhua hyvää eikä miettiä sitä, mikä täältä puuttuu. Ihan sama on talousarviokeskusteluissa. Siellä keskitytään aina keskustelemaan siitä, mitä esityksestä puuttuu, eikä siihen, mitä siellä on.

Valitetaanko täällä liikaa?

– Kielteiset keskustelijat näkyvät.

Käytkö seuraamassa keskustelua esimerkiksi Facebookissa?

– Seuraan sitä ja joskus yritän vastata ja perustella asioita, mutta aika ei yksinkertaisesti aina riitä siihen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset