fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Pysäköintitalo Pööli avautuu torstaina – Loka-marraskuun saa parkkeerata ilmaiseksi

Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n rakennuttaman 600-paikkaisen Pööli-pysäköintitalon alakerran liiketilat muutetaan toimistotiloiksi. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n rakennuttaman 600-paikkaisen Pööli-pysäköintitalon alakerran liiketilat muutetaan toimistotiloiksi. Kuva: Riku Hasari

Asemanrannan uudelle asuinalueelle rakennettu pysäköintitalo avataan torstaina kello 10.

Avajaistarjouksena kaupungin pysäköintiyhtiö tarjoaa maksutonta pysäköintiä loka-marraskuun ajan. Tammikuun 2021 loppuun mennessä tehdyistä kuukausi- ja vuosipysäköintisopimuksista saa 25 prosentin alennuksen.

Pysäköinti- ja palvelulaitos Pööliksi nimetyn talon rakentaminen alkoi viime vuoden kesällä. Kustannusarvio oli vajaat 18 miljoonaa euroa, mutta rakennus valmistui noin puoli miljoonaa euroa arvioitua halvemmalla.

– Rakennusaikana teimme joitakin muutoksia, jotka eivät sinänsä vaikuta rakennuksen toimintaan tai laatuun, kertoo Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Ari Mielty.

Korona vienyt pysäköintituloja

Kaupunginvaltuusto myönsi puolitoista vuotta sitten omavelkaisen takauksen pysäköintiyhtiön lainalle, joka otettiin Asemanrannan pysäköintilaitoksen rakentamista varten.

Runsaan 11 miljoonan euron laina maksetaan takaisin 20 vuoden kuluessa. Ensimmäinen lyhennys tulee maksuun ensi huhtikuussa.

Kaupunki rahoittaa pysäköintitaloa suoraan pääomittamalla pysäköintiyhtiötä viidellä miljoonalla eurolla.

Osa rahoituksesta tulee myös velvoitepaikoista. Niitä on tässä vaiheessa myyty Asemanrannan kiinteistöyhtiöille 55.

Tuoreen kolmannesvuosiraportin mukaan pysäköintiyhtiön parkkitalojen käyttöasteet eivät nouse tänä vuonna.

Nettotulos on jäämässä 88 000 euroa tappiolliseksi. Syyksi mainitaan se, että koronatilanne pienentänyt lyhyt- ja pitkäaikaisen pysäköinnin tuloja.

Pendelöijille ehkä alennusta?

Takauspäätöstä tehtäessä kaupunginvaltuutettuja huoletti se, kuinka pysäköintitalon ja rautatieaseman tienoon muuttuvat pysäköintijärjestelyt vaikuttavat junalla töihin kulkeviin.

Valtuusto lisäsikin päätökseensä ponnen. Sen mukaan “Asemanrannan pysäköintitalon hinnoittelusta ja rahoituksesta päätettäessä otetaan huomioon pendelöitsijöiden tarpeet”.

Ari Mielty sanoo, että maksuttomissa kuukausissa on kyse jo viime talvena suunnitellusta “normaalista avauksen markkinointikampanjasta, jotta ihmiset pääsevät kokeilemaan huoletonta pysäköintiä”.

Hänen mukaansa päätökseen ei vaikuttanut syksyllä kansalaiskeskustelussa esitetty kritiikki aseman tienoon pysäköintijärjestelyjä kohtaan.

Neuvotteluja VR:n kanssa pysäköintimaksun ja junalipun sorvaamisesta yhdeksi tuotteeksi ei käy kaupunki eikä pysäköintiyhtiö, vaan Moovy-parkkisovelluksen kehittänyt Finnpark oy.

Kunhan tekniikka aikanaan toimii, on Miellyn mukaan mahdollista, että junaa käyttävät pendelöitsijät saisivat pysäköidä Pöölissä jonkinlaisella alennuksella.

Työkkäri parkkitalossa

Pöölin kahteen liiketilaan muuttaa Hämeen työ- ja elinkeinotoimiston Hämeenlinnan toimipiste.

Senaatti-kiinteistöt vuokraa 700 neliötä työkkärin käyttöön ja muuttaa Saaristenkadulta Pööliin.

Alun perin pysäköintiyhtiö neuvotteli tuloksetta kaupan tiloista Osuuskauppa Hämeenmaan kanssa. Nyt tilat muutetaan toimistotarkoitukseen sopivaksi.

Yhteensä 700 neliötä.

Hämeenlinnan kaupunki on vuokrannut myös liiketilan. Siinä aloittaa vuodenvaihteessa työllisyystoimien kuntakokeilu. Tarkoitus on tehdä yhteistyötä te-toimiston kanssa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset