Kaupunkiuutiset

Lemmikkipalsta: Pyynnin jännitys saa laiskankin kissan innostumaan

Saalistusleikit tarjoavat kissoille paitsi hupia, myös hyödyllistä liikuntaa.s Kuva: Risto Sauso

Kissani on neljävuotias leikattu kolli ja vähän liian lihava. Olen muuttanut sen syömisiä, jättänyt kuivanapit pois, siirtynyt enemmän raakaliha-linjalle yms. mutta ajattelin että liikuntakin tekisi hyvää. Kolli on sisäkissa ja luonnoltaan suhteellisen laiska, ei helposti innostu leikkimään. Mitähän voisin keksiä, että mölli vähän vetristyisi?

Kissa on alkuperäiseltä ammatiltaan metsästäjä. Vaikka saalistaminen on taito, jota täytyy pentuna ja nuorena opetella, petoeläimillä on siihen myös luonnostaan kykyjä ja kiinnostusta. Harva kissa suhtautuu saalistusleikkeihin täydellisen välinpitämättömästi. Laiskanpulskea köllykkäkin viihtyy usein ikkunan ääressä tai parvekkeella katsellen pihalintujen puuhia – se siis väijyy saalistaan, vaikkei toimintaa sen pitemmälle voi jatkakaan.

Narun päähän kiinnitetty saalis – oli se sitten paperipallo, käpy, leikkihiiri tai muu lelu – jota vedetään kissan vierestä, herättää yleensä mielenkiinnon. Kun vielä lelu pistetään hypähtelemään ja poukkoilemaan houkuttelevasti, jätetään hetkeksi paikoilleen – kuin valpastuva saaliseläin – ja taas äkkiä nykäistään eteenpäin, kissassa piilevä pyyntimies reagoi vaistomaisesti. Monet leikityttävät kissaansa myös laserkynällä, jonka valoa kissa innokkaasti tavoittelee. Tämä on kyllä hieman turhauttavaa hupia! On toki mukavaa, kun aina jossakin leikin vaiheessa kissa onnistuu, pääsee iskemään kyntensä saaliiseen ja puraisemaan sen ”kuoliaaksi.”

Saalistusleikit tarjoavat kissalle hyödyllistä liikuntaa ja ovat hyväksi lihaksille, mutta virkistävät myös kissan mieltä. Pyydystämiseen liittyvä toiminta kaikkine vaanimisineen ja hyökkäyksineen tuottaa kissan aivoissa hyvän olon kemikaaleja, serotoniinia ja dopamiinia. Evoluution kuluessa metsästyksestä nauttineet ja siten siihen innolla antautuneet kissat ovat epäilemättä pärjänneet hyvin ja saaneet parhaiten jälkeläisiä.

Ruokapaloja voisi myös jakaa ja piilotella sinne tänne, jolloin kissalla olisi työtä niiden etsiskelyssä. Tämäkin puuha virkistää sekä kehoa että mieltä.

Sisäkissalle valjaissa ulkoilu olisi erinomainen ratkaisu. Ulkomaailman haisut ja havainnot ovat varmasti niin jännittäviä, että mukavuudenhaluinenkin kissa virkistyy ja alkaa odottaa lenkille lähtöä. Myös toinen kissa talossa yleensä pakottaa laiskimuksen liikkeelle – ja leikkimään!

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset