Kaupunkiuutiset

Elokuvissa: Ilottelevan karnevalistinen luokkayhteiskunnan kuvaus

David Copperfieldin elämä ja teot Ohjaaja Armand Ianucci Pääosissa Dev Patel, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Ben Whishaw * * * *
Hyväsydäminen orpo David (Dev Patel) etsii omaa paikkaansa viktoriaanisessa Englannissa. Kuva: Muu
Hyväsydäminen orpo David (Dev Patel) etsii omaa paikkaansa viktoriaanisessa Englannissa. Kuva: Muu

Nyt ei ole kyse samannimisestä taikurista, vaan Charles Dickensin omaelämäkerrallisimman romaanin David Copperfieldin (1850) filmatisoinnista. Ja millaisesta onkaan! Skotlantilaisen ohjaajan Armand Ianuccin käsissä luokkayhteiskunnan kuvaus on taipunut ilottelevan karnevalistiseksi ja sitä kautta kuvaa vielä enemmän aikansa olosuhteita.

Elokuva on David Copperfieldin vauhdikas kasvutarina, jonka aikana orvoksi jäänyt sympaattinen David kokee luokkanousun. Karmea isäpuoli työntää Davidin lähes orjaksi lasipullotehtaaseen. Vapauteen uskova David selviytyy tästä, kuten muustakin, jopa kiipijämäisestä Uriah Heepistä (Ben Whishaw).

Ianucci ei ole katsonut näyttelijöiden ihonväriin tehdessään roolituksen. Aluksi tämä hämmentää, mutta ratkaisu toimii. David Copperfieldin roolissa on intialaiset sukujuuret omaava Dev Patel. Roolitus on mainio ja kaikki näyttelijät revittelevät parastaan. Elokuva on täynnä mustaa huumoria, hilpeyttä, lempeyttä, raadollisuutta ja visuaalisuutta. Lisäksi luovuus ja kielellinen ilottelu ovat läsnä.

Uusin Kaupunkiuutiset

24.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.10.2020