Kaupunkiuutiset

Rakentajat uuteen loistoon

Moottoritien ja kauppakeskus Goodmanin kupeessa Myllymäessä sijaitseva Rakentajat-monumentti ja puistikko saivat uuden ilmeen viime kesänä ja syksyllä tehdyissä kunnostustöissä.

Kuvanveistäjä Kari Juva suunnitteli Rakentajat-patsaan alun perin Suomen Rakennusurakoitsijaliiton kutsukilpailuun sijoittuen toiseksi. Rakennusliike Kummila Oy lunasti Juvan teoksen ja lahjoitti sen Hämeenlinnan kaupungille 50-vuotisjuhlansa yhteydessä vuonna 1973. Kummila halusi nimenomaan betonisen monumentin. Rakentajat onkin hyvä esimerkki 1970-luvun kuvanveistotaiteesta heijastaen ajan muotokieltä ja rakennusteollisuuden materiaaleja. Veistos kuvaa rakentajia telineillä. Ihmishahmot ovat suurpiirteisiä, palkistot ja pilarit kuvaavat elementtirakentamista.

Vuosien saatossa veistos pääsi huonoon kuntoon. Pinta tummui ja veistokseen tuli rakenteellisia vaurioita. Vuonna 2008 laadittiin kuntalaisaloite, jossa vaadittiin patsaan purkamista. Teos päätettiin kuitenkin säilyttää ja kunnostaa. Rahoitus kunnostustöihin järjestyi vuodelle 2015. Veistoksen kunnostamisesta vastasi Konservointi Helle Ky, LinnanInfra liikelaitos toteutti puiston työt ja Hämeenlinnan Valot Oy valaistuksen. Kunnostus maksoi kaikkiaan 52 000 euroa.

– Kunnostaminen aloitettiin pesemällä teos. Monumentti hiottiin ja halkeamat paikattiin. Lopuksi pinta sai aivan uuden silikaattipinnoitteen, projektijohtaja Tuomo Kerkälä Konservointi Helteestä kertoo.

Rakenteet ovat nyt kestävät ja monumentti helposti huollettavassa kunnossa.

– Se kestää painepesuripesun. Pesu olisikin suositeltavaa vähintään viiden vuoden välien. Kerkälä ei pidä pahana sitä, että pikkupojat vähän kiipeilisivät.

– Rakenteet kestävät pienen kiipeilyn.

Kauppakeskus Goodmanin valmistuttua monumentti jäi katujen korotusten takia monttuun ja osin näkymättömiin. Korjauksen yhteydessä teos nostettiin paremmin näkyviin tehokkaalla valaistuksella.

– Nyt monumentti loistaa kuin helmi, Hämeenlinnan Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari luonnehtii.

– Veistoksen alla oli alun perin lävisteisiä betonisia pikkulaattoja, joiden raoista kasvoi ruoho. Nyt Rakentajat-patsas ympäröitiin siistillä kiveyksellä, Kerkälä ja vastaava konservaattori Liisa Helle-Wlodarczyk kertovat.

Myös puiston käytävälinjat on uusittu. Enää ei kiireisen pyöräilijänkään pitäisi törmätä patsaan palkistoihin.

– Seuraava projekti lienee Summan taistelun muistomerkki Itsenäisyyden puistossa, Lammassaari ja viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen Linnaninfran Yhdyskunta-, ympäristö- ja rakentamispalveluista suunnittelevat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset