Kaupunkiuutiset

Rakkaus synnyinseutuun toi takaisin kotiin

Kulttuurisihteeriksi Janakkalaan kesällä tullut Anna-Milla Vainio on paluumuuttaja. Hän toi Aasiasta mukanaan rutkasti työkokemusta, kansainvälisen koulutuksen ja thaimaalaisen avomiehen.

Ulkomailla Vainio ehti viettää kymmenen vuotta, ennen kuin paluun asiat loksahtivat täydellisesti kohdalleen. Alun perin hänen piti viettää vähän lyhyempi aika poissa Suomesta.

– Valmistuin Hämeen ammattikorkeakoulusta ohjaustoiminnan artenomiksi vuonna 2007, eikä silloin löytynyt alan työtä lähialueilta. Aurinkomatkat etsi työntekijää, sain paikan ja lähdin katsomaan maailmaa. Tein opashommia Kiinassa ja Kambodzassa ja kohdepäällikön töitä Thaimaassa ja Pekingissä, hän kertoo.

Työrupeaman jälkeen Vainio meni opiskelemaan kansainväliseen yliopistoon Bangkokiin, mistä hänellä on alan Master of Fine Art -loppututkinto suoritettuna pääaineena Visual communication – kuvallinen viestintä.

– Aasiassa eläminen oli todella avartava kokemus. Kun tekee työtä kansainvälisessä porukassa, oppii ymmärtämään muiden kulttuuria, hän sanoo.

Myös sen Vainio kertoo kaukomailla oppineensa, että hymyllä, positiivisella ja nöyrällä asenteella pääsee usein pitkälle.

Janakkala on vuosikymmenessä muuttunut Vainion mukaan melkoisesti; on paljon uutta kaupoista lähtien, ja kunnan ilmekin on Ilves-logoineen on uudistunut. Tanttalasta kotoisin olevalla nuorella naisella iti koko ajan takaraivossa, että jonain päivänä hän palaa rakkaalle kotiseudulleen.

– Bangkok on iso kaupunki maalaistytölle, hän naurahtaa.

Kunnan kulttuurielämän luotsaamiseen Vainiolla on into aivan tapissaan. Tämä vuosi tapahtumien puolesta on jo valmiiksi suunniteltuna, mutta ensi vuoden ohjelma on teon alla. Laurinmäen keltainen talo on hänen mukaansa tulevaisuudessakin tärkeä tukikohta.

– Jo suosituksi tulleet asiat ja tapahtumat pyritään säilyttämään. Laurinmäelle on tulossa hieman muutoksia, kun kahvilan yrittäjä vaihtuu, mutta Keltaisen talon toiminta jatkuu ehdottomasti vilkkaana, hän sanoo.

Kunnan asukkaita aktivoidaan vaikuttamaan asioihin. Sen vuoksi Janakkalassa on meneillään kulttuuri- ja liikuntakysely, joka löytyy kunnan nettisivuilta ja on vastattavissa marraskuuhun asti. Myös paperiversioita kyselystä toimitetaan kirjastoon.

– Toivomme suurta osallistumista. Varmasti jo ensi vuodelle saadaan jotain uutta aikaan. Vastauksia kyselyyn on jo alkanut tulla, mutta lisää toivotaan, Vainio sanoo

Vainio itse on kuvataide- ja koiraihmisiä ja oli aikoinaan mukana Janakkalan kuvataideyhdistyksessä ja Janakkalan koirakerhossa.

– Kunnassa on esimerkiksi paljon yhdistyksiä, ja pyrimme selvittämään, mitä ne haluaisivat tehdä yhdessä. Kulttuuri on tosi tärkeää, se on osa kunnan ilmettä, se lisää kuntalaisten viihtyvyyttä ja kunnan vetovoimaa. Sen avulla voi myös nostaa tietynlaista kotiseutuyhteyttä, hän pohtii.

Viime sunnuntaina Tervakoskella järjestettiin Kino 100 – elokuvan ja elokuvamusiikin juhlaa -tapahtuma.

– Kinosta tuli mukava ja lämminhenkinen juhla, johon osallistui kiitettävä määrä yleisöä. Janakkalan Viihdekuoro keräsi ansaitusti raikuvia aplodeja, ja nuorten työpajan Kinon toteuttamat kuvitukset sekä tekniikka toimivat ja aiheuttivat liikutusta katsojissa. Tällaiset yhteistyöprojektit ovat aivan mahtava juttu, ja vastaavanlaista toimintaa varmasti kehitetään eri toimijoiden ja kunnan välillä jatkossakin, Vainio kertoo.

Tervakosken Seuratalon hallinta on siirtynyt nuorisotoimen ja Kino-työpajan alle, mutta tapahtumia siellä järjestetään yhteistyössä kulttuuripuolen kanssa. Tulossa on keväällä muun muassa Tervakoski 2 -näytelmä, joka juhlistaa paperitehtaan 200-vuotistaivalta.

– Myös pieni elokuvafestivaali on mietinnässä. Siinä voisi tehdä yhteistyötä Tervakosken mediapainotteisen koulun kanssa, Vainio sanoo.

Lähiajan tapahtumista Janakkalassa on seuraavana vuorossa 25.11. pidettävä Laurinmäen joulunavaus. Pääesiintyjiksi tulevat Mimi ja Kuku, ja Vanajaveden opiston runoryhmä pitää runoautomaattia.

– Joulunavauksessa on paljon myytävää. Sinne kannattaa varata käteistä mukaan, Vainio vinkkaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset