fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Rakoileeko Hämeenlinnan päättäjien yhteishenki? - Ryhmyreiden mielestä tunnelma on muuttunut ja valtasuhteiden muutos näkyy ilmapiirissä

Valtuustokausi on vasta alussa. Yleisönosastokirjoituksissa näkyy jo vastakkainasettelua ja toisten syyttelemistä. Kysyimme valtuustoryhmien puheenjohtajilta, millainen henki vallitsee. Kysyimme myös, seuraako valtuutettu Hämeenlinnan politiikka -ryhmää Facebookissa?
Kuva: HäSa arkisto
Kuva: HäSa arkisto

Helena Lehkonen (kok.)

Kuva: Terho Aalto
Helena Lehkonen. Kuva: Terho Aalto

– Mielestäni henki on hyvä. Problematiikka on se, että käsittelyssä on paljon vanhan valtuuston pitkään pinnalla olleita asioita. Valtuustossa on vaihtunut väki ja se muuttaa näkö- ja tarkastelukulmaa näihin vanhoihin asioihin. Tämä tilanne on aina uuden valtuustokauden alkaessa.

– Kokoomus on suurin ryhmä ja meidän on tehtävä yhteistyötä, koska enemmistö tarvitaan. Tulossa on myös valtava soteuudistus. Mitä hyvinvointialueet tarkoittavat ja siihen samaan vielä työllisyyden uudistus.

– Säännöstellen seuraan Hämeenlinnan politiikka -ryhmää Facebookissa. Se vaatii malttia ja jos seuraa politiikkaa vain sitä kautta, kyllä kuva vääristyy hyvin nopeasti.

Ranjith Kumar Prabhakaran (sd.)

Kuva: Lea Karmala
Ranjith Kumar Prabhakaran. Kuva: Lea Karmala

– Valtuustokausi on juuri alkanut ja takana on 1–2 kokousta. Uusia valtuutettuja on paljon ja he ovat hyvin innokkaita ja haluavat äänensä kuuluville. Se on ihan luonnollista. Ryhmien välillä keskustelua käydään hyvässä hengessä.

– En seuraa politiikka-palstaa Facebookissa. Kaupunginhallituksen jäsenenä koen, että olisi myös hankalaa osallistua siihen keskusteluun, koska se on yhtä mielipidevyöryä.

 

Vesa Mäkinen (ps.)

Perussuomalaisten Vesa Mäkinen (seisomassa vasemmalla) ja Lulu Ranne keskustelivat ennen kaupunginvaltuuston alkamista. Ranne piti keskustavisiota "pääosin vastuuttomana markkinaoperaationa". Kuva: Esko Tuovinen Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Vesa Mäkinen. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

– Alku on ollut ihan myönteinen. Olemme kokoontuneet etänä ja nyt päästään näkemään livenä ja tutustutaan. En osaa sanoa vielä, mihin suuntaan henki on menossa, mutta yhteistyömahdollisuuksia kyllä on. Budjettineuvottelut varmasti näyttävät suuntaa. Tosiasia kuitenkin on, että historian valossa meidän ryhmä on yhteistyökykyinen, mutta välillä tuntuu, etteivät muut ryhmät ole valmiita kompromisseihin. Esimerkiksi menoja emme voi vain lisätä.

– En enää kauheasti seuraa politiikka-ryhmää, koska se vääristää päätöksentekoa. Se ei voi olla keino päätöksentekoon. Politiikka on pitkäjänteistä työtä, sitä ei peukutuksilla tehdä. Lisäksi keskustelua Facebookissa käy pieni joukko kaupunkilaisia ja silloin korostuvat tietyt asiat.

Veera Jussila (vihr.)

Kuva: 0
Veera Jussila

– Tunnelma on muuttunut viime kaudesta. Se ei välttämättä ole koko ajan sopuisaa, mutta tahtoa siihen kyllä on. Se näkyy selkeästi, että valtasuhteet ovat muuttuneet. Valtuustokauden alussa on ollut paljon isoja päätöksiä ja uusilta valtuutetuilta menee aikaa asioihin perehtymiseen. Nyt myös halutaan eri asioita kuin viime valtuustokaudella. Keskusteluyhteys kyllä on, vaikkakaan ei vielä yhtenäistä linjaa.

– Oman mielenterveyden vuoksi en seuraa Hämeenlinnan politiikka -ryhmää. Sieltä ei tule rakentavia, uusia avauksia. Sen sijaan käyn keskustelua äänestäjieni kanssa Instagramissa.

Aapo Reima (vas.)

Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Aapo Reima. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

– Henki on hyvä. Näen, että pinnalle nousseet erimielisyydet ovat tosiasioita. Viime kaudelta välittyi huono henki, joka ei ole tällä kaudella näkynyt. Luottamusta yhteistyökykyyn kyllä on.

– Somessa kärkevät kommentit saavat näkyvyyttä. Hämeenlinnan politiikka -ryhmässä keskustelu kärjistyy verrattuna livemaailmaan. Tosin voisi se Facebook-keskustelun taso olla huonompaakin.

Kylli Kylliäinen (kd.)

Kuva: Pekka Rautiainen
Kylli Kylliäinen. Kuva: Pekka Rautiainen

– Hämeenlinnan kaupunki on mukana Hyvin sanottu -hankkeessa. Sen kestoaika on viisi vuotta. Meillä on siis aikaa opetella erätauko-menetelmää, oppia positiivista puhetta ja kuuntelemisen taitoa. Kyllä meillä kaikilla on vielä matkaa hyvän hengen luomiseen. Olen itse ensimmäistä kertaa kaupunginhallituksessa ja siellä poliittiset värit nousevat kirkkaampina kuin valtuustossa tai lautakunnissa. Hyvä niin.

– Seuraan Hämeenlinnan politiikkaryhmää, mutta harvoin osallistun siihen, kun en aina jaksa lähteä loputtomalle eipäs-juupas -tielle. Mikään Facebook-sivusto ei anna oikeaa, koko kuvaa.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Marjatta Rahkio ei vastannut Kaupunkiuutisten soittopyyntöihin.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset