fbpx
Kaupunkiuutiset

Ramadan-paastokuukausi puhdistaa kehon ja mielen

Tänä vuonna heinäkuu on muslimien ramadan, jolloin päivärytmi on päinvastainen kuin muulloin.

Ainakin ruokailun suhteen, sillä koko kuukauden kestävän uskonnollisen paaston (saum) aikana muslimit syövät vain auringonlaskun ja aamunsarastuksen välisenä aikana.

Seitsemättä ramadaniaan viettävän Salahuddiin Kesäjärven mukaan paaston tarkoituksena on muun muassa oppia kärsivällisyyttä ja itsekuria.

– Paaston aikana ihmisellä on enemmän aikaa keskittyä henkisiin asioihin. Ramadan on pyhä kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ja todistukseksi Jumalan johdatuksesta hyvän valitsemiseksi.

Ramadanissa on tarkoitus myös oppia arvostamaan ruuan merkitystä ja ymmärtämään köyhiä ihmisiä, joille nälkä on arkipäivää.

– Joillain ihmisillä ei ole maailmassa oikeasti ruokaa ja juomaa. Länsimaissa eletään yltäkylläisyydessä, mikä ei sekään ole ihmiselle hyväksi.

Vaihtelee vuosittain

Ramadan on islamilaisen kuukalenterin yhdeksäs kuukausi. Koska kuuvuosi on 11 päivää aurinkovuotta lyhyempi, käynnistyy ramadan-kuukausi joka vuosi eri aikaan.

Perinteen mukaan ramadan alkaa, kun uuden kuun erottaa paljaalla silmällä. Paastokausi käynnistää kehon ja hengen puhdistuksen.

– Syöminen alkaa noin kello 23 ja päättyy puoli kahden aikaan aamuyöstä, jonka jälkeen syömättä ja juomatta ollaan iltayhteentoista.

Islamilaisissa maissa eletään ramadanin aikaan yöllä, jolloin myös kaupat ovat auki. Päivisin levätään. Kesäjärven vuorokautta rytmittävät myös päivätyöt.

– Työskentelen rakennuksilla urakalla. Voin siis mennä hieman myöhemmin töihin, ja vastaavasti palata kotiin myöhemmin. Aikaa jää myös rukoushetkiin, joita on päivällä kaksi ja yöllä kolme.

Tarkoitus ei ole kuormittaa liikaa

– Tulen toimeen aika vähällä ruualla, painoa putoaa ehkä kilo paaston aikana. Jotkut saattavat jopa lihoa ramadanin aikana kaikenlaisilla herkuilla, mutta itse syön tavallista kotiruokaa, Kesäjärvi kertoo.

Paasto tapahtuu valoisana aikana.

Lähempänä päiväntasaajaa sijaitsevissa maissa paastotaan noin 16 tuntia vuorokaudesta, kun taas Suomessa se tarkoittaa kesäaikaan yli 21 tunnin syömättä ja juomatta olemista.

Hämeenlinna on 100 kilometriä Helsinkiä pohjoisempana, joten paastopäivä on Kesäjärven mukaan noin 20 minuuttia pidempi. Lapissa puolestaan ei aurinko laske kesällä lainkaan.

– Vertaan Helsingin ja Hämeenlinnan auringonlaskuaikoja ja teen arvion, kuinka paljon ennen auringonnousua sarastus alkaa. Lapissa paastotaan käsittääkseni Helsingin aikataulun mukaan.

Kesäjärven mukaan jotkut kritisoivat paastokuukautta epäterveelliseksi.

– Kuitenkin samaan aikaan harrastetaan esimerkiksi 5–2-paastoa, joka on tunnettu islamissa jo 1400 vuotta. Täällä se on uusi juttu.

Ramadan on pakollinen muslimeille, mutta Koraani antaa myös erivapauksia.

– Ketään ei ole kuitenkaan tarkoitus kuormittaa liikaa. Esimerkiksi vanhusten, sairaiden ja raskaana olevien naisten ei pidä paastota.

– Lapsia rohkaistaan vasta murrosiässä kokeilemaan osan päivästä kestävää ramadania.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset