Kaupunkiuutiset

Rannetta ei syytetä, Ilkkalaa kylläkin

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Lulu Ranne (ps.) palasi maanantaina Hämeenlinnan kunnallispolitiikkaan, kun kaupunginhallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa. Ranne on kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja sekä kaupunginvaltuuston jäsen. Ranne oli hyllytettynä kunnallispolitiikasta viime kesästä alkaen.

Kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel ilmoitti viime viikolla, että hän on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen epäillystä virkasalaisuuden ja -velvollisuuden rikkomisesta.

Ranteen puoluetoveri Kari Ilkkala saa puolestaan syytteen virkasalaisuuden rikkomisesta. Ilkkalan kohdalla syyte koskee Sunny Car Center-hankkeen yhteydessä paljastunutta tietovuotoa Sambiaan. Ilkkala on myöntänyt olevansa tietovuoden alkuperäinen lähde.

– Syyttämättäjättämispäätös osaltani osoittaa, että Suomen oikeusvaltio on voimissaan, mutta yksittäinen henkilö voi siitä huolimatta joutua syyttömänä todella rankan prosessin kohteeksi. Politiikka mahdollistaa sen ainakin Hämeenlinnassa. Tutkintapyyntö ja luottamustehtävistä hyllyttäminen tehtiin puhtaasti poliittisin perustein, Ranne kommentoi lehdistötiedotteessaan.

Kaupunki pyysi viime toukokuussa poliisia tutkimaan, onko Ranne syyllistynyt virkarikokseen tai muutoin menetellyt luottamustoimissaan velvollisuuksiensa vastaisesti.

Lulu Ranne hyllytettiin luottamustehtävistä viime vuoden kesäkuussa kaupunginvaltuuston äänestyspäätöksellä.

Korkein hallinto-oikeus linjasi joulukuussa, että Ranne saa palata Hämeenlinnan luottamustehtäviin, kunnes hänen luottamustoimista pidättämisensä ratkaistaan lopullisesti Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Ranne valitti valtuuston tekemästä hyllytyspäätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, jonka antama välipäätös piti luottamustoimesta erottamisen voimassa. KHO siis kumosi hallinto-oikeuden välipäätöksen.

Kihlakunnansyyttäjä Torkkel oli poliisin kanssa samaa mieltä esitutkinnan lopettamisesta kaupunginjohtaja Timo Kenakkalaa, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuota ja valtuuston entistä puheenjohtajaa Iisakki Kiemunkia koskeneesta tutkintapyynnöstä. Syyttäjän mukaan ei ole näyttöä siitä, että kolmikko olisi toiminut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti Lulu Ranteen hyllyttämisprosessissa.

Syyttäjän ratkaisuista kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset