fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ranskalainen passari keskittyy Hämeenlinnassa lentopalloon, ei säähän – "Ihmiset kyselivät, miksi haluan Suomeen, se on kylmä maa"

Pauline Martin on ollut mukana myös Ranskan naisten maajoukkueen harjoitusryhmässä, mutta aikuisten maaotteluita ei ole tullut tilille ainakaan vielä. Ranskan nuorten maajoukkueissa hän oli ikäluokkansa ykköspassari.

Sade ropisee Elenia-areenan ikkunoihin. Suomen syksy näyttää “parastaan”, mutta Pauline Martin ei säiky. Ranskalaispassari ei ole tullut Hämeenlinnaan ulkoilemaan, vaan pelaamaan lentopalloa.

– Olin onnellinen ja innostunut, kun agenttini kertoi minulle Hämeenlinnan tarjouksesta. Ajattelin, että tämä on mahdollisuuteni, johon pitää tarttua, Martin kertoo.

– Ihmiset kyselivät minulta, miksi haluan mennä Suomeen, se on kylmä maa. Mutta en juuri vietä aikaa ulkona, vain muutamia minuutteja matkalla hallille.

Suomen mestari Hämeenlinnan Lentopallokerho menetti kesällä pelaajia Ranskan liigaan, mutta ovi kävi myös toiseen suuntaan. Martin siirtyi Ranskan mestarijoukkueesta Béziers VB:stä.

Béziersin hierarkiassa Martin oli kakkospassari, kun Slovenian maajoukkuenainen Eva Morin kantoi pääroolin. Martin tuli hakemaan Suomesta lisää vastuuta ja uutta nostetta uralleen.

Hämeenlinna on hiljattain 23 vuotta täyttäneen Martinin ensimmäinen seura ulkomailla. Hän edusti Béziersiä edelliset viisi vuotta, ja voitti seuran riveissä myös Ranskan nuorten mestaruuden keväällä 2015.

– Kun asun erilaisessa kulttuurissa ja maassa, jossa puhutaan eri kieltä, se on hyvä kokemus minulle sekä lentopalloilijana että elämässä muutenkin.

Passarin elämä pyörii lentopallon ympärillä. Tavallinen päivä alkaa aamulla joko kuntosali- tai lajiharjoituksilla, minkä jälkeen Martin syö lounaan yhteistyöravintolassa Hämeenlinnan keskustassa. Sen jälkeen hän nukkuu päiväunet ja menee taas illalla harjoituksiin.

– Tuntuu, etten ole koskaan nukkunut niin paljon kuin täällä. Mutta se on hyvä, että lepoa tulee, Martin näkee.

– En ole löytänyt täältä oikein vapaa-ajan aktiviteetteja, koska harjoittelemme niin paljon. Tykkään levätä, koska meillä on paljon otteluita tiiviiseen tahtiin. Joskus käymme ostoskeskuksessa tai jotain sellaista, mutta koetan käyttää ajan lepäämiseen.

Tärkeä rooli on myös yhteyksillä Ranskaan. Vaikka välimatkaa on, nykyaikainen tekniikka ja sosiaalinen media auttavat.

– Jos haluan nähdä heidät, voimme puhua Facetimen kautta videopuhelun. Olen aina tottunut olemaan paljon perheeni kanssa, koska olen perhekeskeinen ihminen. Alkuun se oli vaikeampaa, mutta toisaalta tämä on vain yksi pelikausi, 8–9 kuukautta. Se ei ole kuitenkaan niin mahdoton aika, Martin aprikoi.

Joulun ympärllä Lentopallokerholla on otteluista yli kolmen viikon tauko. Martin toivoo pääsevänsä silloin muutamaksi päiväksi viettämään joulua Ranskaan perheen luo.

– He tulevat myös tapaamaan minua tänne. Se on jo sovittu.

Martin on kotoisin Toulousesta, joka oli noin parin tunnin ajomatkan päässä Beziersistä. Silloin hän näki vanhempiaan lähes joka viikonloppu. Lähellä oli isosisko, joka on niin ikään lentopalloilija ja pelaa nyt Puolassa.

Siskokset harrastivat ensin voimistelua, jonka rinnalla isosisko aloitti myös lentopallon.

– Menin katsomaan hänen pelejään ja ajattelin, että minäkin haluan kokeilla. Pidin lajista ja aloitin sen, mutta en olisi silloin uskonut, että tulen vielä joskus pääsemään ulkomaille pelaamaan.

Ranskassa Martin pelasi piirun suuremmassa kaupungissa: Béziersissä on reilut 75 000 asukasta. Martin kertoo olevansa kiitollinen avusta, mitä on saanut Hämeenlinnassa.

– Kaupunki ei ole liian iso, joten täällä ei ole liian vaikea kulkea. Kaikki on lähellä ja ihmiset auttavaisia. Se tekee elämästä täällä helpompaa, Martin kiittelee.

– Minulle sanottiin, että elämä täällä voi olla vaikeaa, koska en puhu suomea, mutta todella monet puhuvat hyvää englantia ja ovat valmiita auttamaan.

Hänellä on Hämeenlinnan kanssa nyt yksivuotinen sopimus, ja tulevaisuus on vielä hämärän peitossa.

– Jos saan pelata ulkomailla jatkossakin, aion tehdä niin.

Sitä ennen tavoitteena on kuitenkin säilyttää Lentopallokerho kultakannassa. Tarjolla on marraskuusta alkaen myös kivikovia kansainvälisiä otteluita Mestarien liigassa.

– Se tulee olemaan meille hyvä kokemus ajatellen myös Suomen liigaa. Haluamme voittaa ja tehdä kaiken sen eteen, että mestaruuspokaali pysyy Hämeenlinnassa. Runkosarjassa ei välttämättä tarvitse olla ykkösiä, mutta tärkeintä on olla iskussa pudotuspelien alkaessa, Martin linjaa.

Pauline Martin

Syntynyt: 29.9.1995

Pituus: 169 cm.

Opiskellut pari vuotta liikuntatieteitä on Montpellierin yliopistossa. Opinnot ovat nyt tauolla Hämeenlinnassa pelaamisen vuoksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset