Kaupunkiuutiset

Ranskan kuningas Ludvig XVI:n pistoolit?

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmissa on kaksi Balkanin tai Kaukasian alueiden tyyppistä hienosti koristeltua piilukkopistoolia. Lahjoitustietojen mukaan tämä kaksintaistelupistoolipari kuului alun perin 1700-luvun lopulla hallinneelle Ranskan kuningas Ludvig XVI:lle, sitten Ruotsin sotamarsalkka ja valtaneuvos Axel von Fersén vanhemmalle. Häneltä aseet siirtyivät Ruotsin kuninkaallisten hovimarsalkalle Otto Magnus Munckille, joka puolestaan lahjoitti aseet veljenpojalleen Johan Reinhold Munckille.

Hausjärven Erkylän kartanon isäntä, jalkaväenkenraali ja Helsingin Aleksanterin yliopiston varakansleri Johan Reinhold Munck (1795−1865) kokosi pitkän sotilasuransa aikana laajan asehistoriallisen kokoelman, mihin myös nämä kaksi piilukkopistoolia kuuluivat. Hämeenlinnan kaupunginmuseolle nämä pistoolit ovat tulleet kansalaissodan aattona, vuoden 1918 tammikuussa. Tuolloin Erkylän kartanon omistajana ollut J.R. Munckin poika, vapaaherra Carl Otto Munck (1853–1927), siirrätti aseet turvaan museoon asetäydennyksiä etsiviltä punakaartilaisilta. Sodan jälkeen Munck lahjoitti suurimman osan kokoelmasta museolle palkkioksi avusta.

Laatu epäilyttää

Mutta kun tarkastellaan aseita lähemmin herää pieni epäilys aseiden ”kuninkaallisesta” laadusta… Hopeakoristeiset aseet toki näyttävät hienoilta, mutta niiden valmistusmateriaalit ja tekninen toteutus ei puolestaan ole kovinkaan laadukasta. Hieman ongelmallinen on myös alkuperäinen tieto ”kaksintaistelupistoolit”, sillä nämä aseet ovat melkeinpä enemmänkin koriste-esineitä.

Aseiden lukkokilpiin on lyöty valmistajan nimi Rossi, jota esiintyy pohjoisitalialaisissa 1700-luvun ja 1800-luvun alun piilukkopistooleissa. Merkinnällä Rossi varustetut piilukkopistoolit tunnetaan yleisesti heikosta laadusta ja pistoolit vietiin lähinnä itämaisille markkinoille. Osa ”Rossin” aseista myös valmistettiin suoraan itäisessä Euroopassa, mm. Balkanilla. Useampi tämän pistooliparin nähnyt aseasiantuntija on arvioinut, että ne saattavat olla yhtä hyvin myös 1800-luvun alussa valmistettuja Rossi-kopioita.

Jos pistoolit kuitenkin olisivat 1700-luvulta, niin olisiko Ludvig XVI:lla todella ollut tämän laatuisia aseita? Valitettavasti pistoolien alkuperän jäljitys lienee mahdoton tehtävä − tai ainakin se vaatisi mm. todella mittavaa arkistotyötä Ruotsin ja Ranskan eri arkistoissa. Toistaiseksi voimme siis edelleen kuvitella Ludvig XVI:n ihastelemassa näitä aseita Versailles’n käytävillä… Ja ehkäpä Hans Axel von Fersén nuorempi, joka kuului isäänsä kiinteämmin Ranskan hovipiireihin, sai pistoolit lahjaksi kuninkaalta ja hänen puolisoltaan Marie-Antoinettelta, ja siten Fersén nuoremman kautta ne kulkeutuivat Ruotsiin hänen isälleen. Tai ehkäpä…

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset