fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Rantaveteen rikottu pullo repi jalkapohjan riekaleiksi Herniäisten uimarannalla - Sisältää rajua kuvamateriaalia

16-vuotiaalla pojalla on edessään pitkä toipuminen. Jalkaan ommeltiin 27 tikkiä.
Haavojen parantuminen vie kauan, sillä tikkien poistamisenkaan jälkeen jalalle ei voi vielä asettaa painoa. Kuva: Tanja Kemppainen
Haavojen parantuminen vie kauan, sillä tikkien poistamisenkaan jälkeen jalalle ei voi vielä asettaa painoa. Kuva: Tanja Kemppainen

Hattulan Herniäisissä loukkaantuneen pojan äitiä Tanja Kemppaista suututtaa ihmisten piittaamattomuus.

– Mietin, että puhutaanko rantojen roskaamisesta riittävästi. Kukaan ei ymmärrä tilanteen vakavuutta, jos vain sanon, että poika viilsi jalkapohjansa. On hyvä, jos kuvat saavat edes yhdenkin ihmisen ajattelemaan.

 

Kemppaisen 16-vuotias poika lähti heinäkuun viimeisenä perjantaina kavereidensa kanssa uimaan Herniäisten uimarannalle.

Nuorimies pudottautui laiturin päästä jalat edellä noin 1,5 -metriseen veteen ja suoraan rikkinäisen olutpullon päälle.

– Hän ei itsekään oikein tajunnut tapahtunutta ja arveli, että pohjassa olisi ollut joku terävä kivi.

Asia jäi vaivaamaan Kemppaista, sillä Herniäisissä käy kymmeniä uimareita joka päivä. Hän lähti seuraavana päivänä tutkimaan itse asiaa.

– Onneksi paikalla oli ystävällinen mies, joka auttoi etsimisessä ja olutpullohan sieltä löytyi. Se oli pystyssä pohjassa juuri valokuvassa näkyvässä asennossa.

Olutpullo oli tässä asennossa vedenpohjassa aivan laiturin päässä. Paikalla käy päivittäin kymmeniä uimareita. Kuva: Tanja Kemppainen
Olutpullo oli tässä asennossa vedenpohjassa aivan laiturin päässä. Paikalla käy päivittäin kymmeniä uimareita. Kuva: Tanja Kemppainen

Äiti haluaa antaa kiitosta uimarannalla olleille ihmisille, jotka auttoivat poikaa tiukassa paikassa.

– Kyllähän vanhemmat osaavat toimia, kun jonkun lapsi on pulassa. He käärivät jalan pyyhkeeseen, pitivät sitä koholla ja antoivat muutenkin henkistä tukea, kun ambulanssia piti odottaa melkein tunti. Poikanikin kiitti ihmisten ystävällisyyttä jo silloin, kun soitti uimarannalta kotiin.

Jalkapohjaan ommeltiin 27 tikkiä. Parantuminen vie kauan, sillä tikkien poistamisen jälkeenkään jalalle ei voi vielä asettaa painoa.

– Jossain vaiheessa puhuttiin jopa ihonsiirroista ja jalkaa on käytävä säännöllisesti näyttämässä. Kyllä tästä nyt vähintään reilun kuukauden projekti tuli joka tapauksessa ja se on 16-vuotiaan elämässä pitkä aika, Kemppainen huokaa.

Haava juuri ennen tikkausta.

Paikalliset sukeltajat tutkivat ja puhdistavat Hattulan uimarantoja keväisin.

– Ilkivaltaa esiintyy erityisesti koulujen alkamisvaiheessa ja samoin koulujen loputtua, mutta tämä ei koske erityisesti uimarantoja. Rannat ovat olleet kohtalaisen siistissä kunnossa ja isossa kuvassa on menty eteenpäin, vaikka tällainen erittäin ikävä ja valitettava tapaus sattuikin, Hattulan liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela sanoo.

 

Hämeenlinnan Sukeltajien puheenjohtajan Tero Lehtosen mukaan roskaaminen on myös kaupungin vesissä vähentynyt.

– Tuntuu, että valistus on purrut ja pahimmat örvellykset ovat jääneet 10–15 vuoden taakse, jolloin vesiin heitettiin mitä tahansa, Lehtonen pohtii.

– Lasipullojen määrä on vähentynyt muovipullojen ja tölkkien suosien myötä. Muovipulloja sitten hiekalla täytettynä löytyykin, mutta ne eivät ole uimareille niin vaarallisia. Aina toisinaan joku saa haavan astuttuaan simpukankuoren päälle, mutta niillehän me emme voi mitään.

 

Sukeltajat onkivat lähiseutujen rantavesistä lähinnä pyyhkeitä, uima-asuja ja tietyiltä paikoita pohjaan juuttuneita uistimia. Uimarannoilta poistetaan myös luonnon tuottamia roskia, kuten risuja ja uppotukkeja.

– Paikallisesti poikkeuksellisia ovat olleet muutamat Rengon rannat, joihin on nakeltu penkkejä ja vanhoja polkupyöriä. Siellä missä vietetään koulujen päättäjäisiä, vedessä on poltettuja koulukirjoja.

 

Muutama vuosi sitten Katumajärvellä vedestä löytyi rikkoutuneita ikkunalaseja ja vielä jotakin paljon pahempaa.

– Yhdellä uimarannalla oli laiturin päähän asetettu katulampun murtunut jalka, joka törrötti terävänä 30 senttiä veden pinnan alapuolella. Se oli todella karsea löytö.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset