Kaupunkiuutiset

Rastikankaalle rakennetaan täyden palvelun paloasema

Turengintien varteen Rastimaa 3:lle valmistuu tammikuussa 2018 uusi paloasema, jonka urakkasopimus allekirjoitettiin viime torstaina Janakkalan kunnantalossa.

Yhteensä noin 2270 neliön kiinteistöön tulee toiminnallisten tilojen lisäksi toimistohuoneita ja väestönsuoja. Pihalle rakennetaan harjoitustorni ja kylmä varasto. Tiloihin sijoitetaan myös museoajoneuvo.

Teknisiä erikoisuuksia ovat muun muassa paineilmajärjestelmä, pakokaasujen poistolaitteet, paineilmalaitteiden täyttöjärjestelmä, sammutinhuolto sekä paloletkujen pesulaite. Rakennus lämpiää maalämmöllä ja lisäksi sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla.

– Ekologisuuden lisäksi uusi paloasema on käyttäjille terveellinen, pelastuspäällikkö Petri Talikka kertoo.

– Kun puhtaat ja likaiset tilat ovat erillään, henkilökunnan altistuminen haitallisille aineille pystytään minimoimaan.

Urakan sai turenkilainen Rakennuspalvelu Teknorak oy ja myös aliurakoitsijat Sähkö-Jore oy ja Vesijohtoliike Järviset ovat samalta paikkakunnalta.

– Rakentaminen työllistää alkuvaiheessa 10 henkilöä ja kesällä yhteismäärä on 25, yrittäjä Erkki Mahlamäki laskeskelee.

– On mukavaa olla jättämässä tällaista jalanjälkeä, jossa saadaan lämmitys maasta ja sähköä auringosta.

Kunnan tekninen johtaja Jukka Vahila korosti Kanta-Hämeen Pelastuslaitoksen suurta osuutta paloaseman suunnittelussa. Koska paloaseman uuteen paikkaan varauduttiin jo asemakaavoitusvaiheessa, hanke on edennyt ripeästi.

– Nyt ollaan tekemässä mahdollisimman modernia paloasemaa avaimet käteen -periaatteella, Vahila sanoo.

– Tarkoituksena on, että palomiehet voivat kävellä putkikassit kädessä sisään ja aloittaa hommat.

Rastikankaalla tulee olemaan sekä toimintoja että henkilöitä enemmän kuin Turengin nykyisellä paloasemalla. Päivämiehitys tulee olemaan 10 henkilöä, johtoautoja tulee yksi lisää ja raskaiden ajoneuvojen määrä saattaa kasvaa jopa kahdella. Palvelusopimuksesta riippuen tiloihin voidaan sijoittaa myös yksi uusi ambulanssi.

– Tällaisella täyden palvelun paloasemalla tulee olemaan suuri merkitys niin lähiseudun kuin koko maakunnan pelastusvalmiudessa, Talikka tuumaa.

– Paikka on sijainniltaan optimaalinen ja esimerkiksi Tervakoskelle ehditään noin neljä minuuttia nopeammin. Mutta vaikka paloasema palvelee ensisijaisesti Janakkalaa, meidän kartoissamme kuntarajat ovat pyyhitty pois. Apu lähtee sieltä, mistä se on parhaiten saatavilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset