Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ratakylän boheemi on kasvamassa aikuiseksi – "Jokainen romaani on ollut rakennuspalikka myös omassa elämässäni", Kalle Manninen sanoo

Lapsuuden muistot ovat olleet tärkeitä Kalle Manniselle. Ensin niiden pohjalta syntyi pakinoita, sitten novelleja ja lopulta romaanien sarja. Kuva: AP Sarjanto
Lapsuuden muistot ovat olleet tärkeitä Kalle Manniselle. Ensin niiden pohjalta syntyi pakinoita, sitten novelleja ja lopulta romaanien sarja. Kuva: Jenni Manninen

Kalle Mannisen myyttiseen Ratakylään sijoittuva Peltosaari-trilogia on edennyt päätösosaansa. Reitti 13 -romaani vie päähenkilö Kusti Möhkölän perimmäisten kysymysten äärelle ja viimeistä kertaa lähiöön, jossa ”kaksoistornit tavoittelevat taivaita”.

– Peltosaari on Riihimäellä oleva kerrostalolähiö, jossa asuin lapsuuteni. Se on ehtymätön tarinoiden sekä hahmojen varasto, ja melkein jokainen kirjani käsittelee elämää siellä, Manninen kertoo.

Armeijamuistoja

Kaupunkiuutisten lukijat muistavat Mannisen takavuosien kolumnistina. Reitti 13 on hänen kymmenes teoksensa.

Iittalan yhtenäiskoulussa 20 vuotta luokanopettajana toiminut Manninen aloitti kirjoittamisen vuonna 1997 suorittaessaan asepalvelusta Riihimäen Viestirykmentissä.

– Armeijassa oli paljon odottelua ja ajattelin merkitä muistiin intin 90 viimeistä vuorokautta. Arvelin, että siitä joskus voisi tulla jopa romaani ja lopulta niistä aineksista kasvoi vuonna 2011 julkaistu Rykmentti, joka on nuoren miehen kasvutarina, Manninen kuvailee.

Magnum Opus

Rykmentistä tuli Peltosaari-trilogian ensimmäinen osa, jota seurasi samana vuonna julkaistu Ratakylä.

– Se on minun magnum opukseni, jossa Kusti Möhkölä harjoittelee aikuisuutta. Se söi oikeastaan ihan kaiken, mitä minulla oli annettavaa ja tarina oli sen jälkeen jumissa melkein vuosikymmenen.

Syyskuun alussa ilmestyneessä Reitti 13 -romaanissa päähenkilö miettii, voiko elämän tarkoituksen saavuttaa.

– Kusti Möhkölä tutkii uteliaana järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja vastuullista aikuisuutta. Hän on täysiverinen boheemi, joka yrittää etsiä tasapainoa näiden eri suuntaan vetävien voimien välillä.

Itsetutkiskelua

Vaikka Ratakylän tarinat ovat fiktiota, on niissä paljon Mannista itseään.

– Jokainen kirja on muokannut arvomaailmaani ja ollut rakennuspalikka omassa elämässäni, Manninen sanoo.

– Romaanihenkilö on joskus tyhmempi ja joskus viisaampi kuin kirjoittajansa. Hänen kauttaan olen voinut harjoittaa itsetutkiskelua ja peilata monia asioita.

Reitti 13 -teoksen on julkaissut Peltosaaren fakta & fiktio sähköisenä laitoksena osoitteessa fb.me/peltsibooks ja sitä voi ostaa verkkokaupasta peltosaari.mycashflow.fi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset