fbpx
Kaupunkiuutiset Renko

Ratsastuskeskuksen pomon aivot eivät lepää koskaan – Jos ei muuta niin tallin pihaan kaivetaan tekolampi

MP Riding Centerin isäntä Petri Korhonen kehittelee koko ajan uusia juttuja tilalleen.
Petri Korhonen ja Aija Pullinen harrastavat molemmat ratsastamista. Seinällä näkyy palkintosatoa heidän kilpailuistaan. Kuva: Lea Karmala
Muun muassa juhannuksena syntyneestä Jussi-varsasta Petri Korhonen odottaa uutta kilparatsua. Tallissa se viettää aikaa emänsä Remyn kanssa. Kuva: Lea Karmala

Kymppitien varrella seisoo iso kulmikas kivi, jossa lukee MP Riding Center. Moni on kuulemma luullut, että kyltti ohjaa mopokerholle. Perillä odottaa kuitenkin hevostalli avarine piha-alueineen.

Ratsastuskeskuksen rakensi vuonna 2005 Petri Korhonen, joka vuonna 2016 voitti esteratsastuksen hallimestaruuden ja ylsi silloin lajin menestyneimmäksi kilpailijaksi Suomessa.

Hänen voittoratsunsa ei ole enää elossa, mutta sen jälkeläisiä on omassa tallissa kasvamassa uusiksi kisaajiksi.

Jonossa asiakkaita

Nykyisin ratsastuskeskus on yli 30 hevosen koti ja harjoittelupaikka. Korhonen pyörittää sitä yhdessä vaimonsa Aija Pullisen kanssa. He molemmat myös kilpailevat esteratsastuksessa.

Korona on vaikuttanut lajiin ja yritystoimintaan niin, että ratsastajia on tullut jopa lisää ja hevosten omistajat käyvät aiempaa enemmän itse ratsastamassa. Joukossa on sekä este- että kouluratsastajia.

– Nyt on hyvä tilanne. Asiakkaita riittää, ja heitä on jonossakin. Tilamme ovat sen verran väljät, että olemme tekemässä juuri viisi tallipaikkaa lisää, pariskunta kertoo.

Hoitoeläinten joukossa on muun muassa kahdeksan hevosta, joiden omistajat asuvat nykyisin Hollannissa.

Uudet kujeet mielessä

Kun Korhonen aikoinaan etsi ratsastuskeskukselle noin kymmenen hehtaarin alaa, se ei ollutkaan mikään helppo temppu. Haku kesti kaksi vuotta, kun toiset eivät halunneet myydä maataan ja toisten maat taas olivat liian syrjässä.

Vihdoin tarpeeksi hyvältä sijainnilta löytyi läheltä Hämeenlinnan rajaa Rengon puolelta metsäpalsta, josta jouduttiin ensin kaivamaan älytön määrä isoja kiviä pois. Tienvarren viittapaasikin on peräisin nykyisen tallikahvilan paikalta.

Vieläkään Korhonen ei anna aivojensa levätä, vaan hän miettii koko ajan tontille uusia juttuja. Hän on jo muun muassa kaivanut sinne noin hehtaarin suuruisen ja kuusi metriä syvän tekojärven ja rakentanut sen rannalle saunan.

– Suunnittelen koko ajan jotain. Inspiraatioita tulee vähän liikaakin, hän nauraa.

Ehkä koti nousee Renkoon

Ratsastuksen harjoitteluolot on MP Rinding Centerissä kehitetty niin hyviksi, että Korhonen arvelee niiden olevan Suomen top 10:n tai ainakin 15:n joukossa. Siellä järjestetään myös harjoituskisoja ja erilaisia tapahtumia.

Täydellisyyden tavoittelijana Korhonen haluaa kaiken olevan niin viimeisen päälle, että esteitäkin kiillotetaan puhtaaksi kesken kisojen.

– Olen perfektionisti luonteeltani. On tärkeätä että paikat ovat kunnossa. Esteiden luuttuamisella haemme sitä, että ne kiiltävät samalla lailla kuin kansainvälisissä kisoissa, hän sanoo.

Ratsastuskeskuksella on omistajiensa lisäksi kaksi ja puoli työntekijää. Palkattu henkilökunta hoitaa aamupäivähommat ja laittaa hevosille ruoat valmiiksi, isäntäväki tekee tallin loput työt.

Korhosen perhe asuu tällä hetkellä Hämeenlinnan kantakaupungissa, mutta myös suunnitelmia kodin rakentamiseksi Rengon-tontille on ollut vireillä.

“Ei ikinä hevosia”

Polvijärveltä kotoisin olevalle Korhoselle elämä on näyttänyt pitkää nenää, sillä aikoinaan hän päätti pysyä erossa eläintenhoidosta.

– Kotona oli 100 lehmän näköistä eläintä ja 70 hevosta. Sanoin, että ikinä en halua itselleni hevostallia, mutta tässä sitä nyt ollaan, hän hymähtää.

Petri Korhonen ja Aija Pullinen harrastavat molemmat ratsastamista. Seinällä näkyy palkintosatoa heidän kilpailuistaan. Kuva: Lea Karmala
Petri Korhonen ja Aija Pullinen harrastavat molemmat ratsastamista. Seinällä näkyy palkintosatoa heidän kilpailuistaan. Kuva: Lea Karmala

Hevosten kanssa toimiminen on Korhoselle kuitenkin vain harrastus, sillä hänen päätyönsä on omassa firmassa Rakennuspalvelu P. Korhonen Oy:ssä. Yritys valmistaa etupäässä teräsrakenteisia halleja. Kohteita sillä on tällä hetkellä Tampereella, Vantaalla, Nurmijärvellä, Haminassa ja Hyvinkäällä.

– Työasiat edellä pitää mennä, mutta haluan myös kilpailla ratsastuksessa. Osallistun kisoihin, joita vaimo minulle ehdottaa, hän sanoo.

 

Joulukisoihin toivotaan yleisöä

Joulun alla MP Riding Centerissä eletään eurooppalaisessa meiningissä. Petri Korhosen ystävä Stanislav Teder on tuonut Belgiasta idean lähellä joulua pidettävistä harjoituskilpailuista, joissa on myös GP-luokka.

– Mukana on näytöskisa, jossa jokainen ratsastaja saa itse sanoa, miten korkean esteen haluaa ylittää. Jos este menee yli puhtaasti, korkeus pysyy nostettuna ja seuraava ratsastaja korottaa taas yhden esteen. Viiden kierroksen jälkeen este voi nousta todella korkealle, hän selvittää.

Syyskuussa ratsastuskeskuksessa pidettiin jo yhdet harjoituskisat, ja ne saivat suuren suosion. Osallistujia oli noin sata, ja joulukuun kisoihin odotetaan vähintään puolta enemmän tulijoita eteläisen Suomen alueelta.

– Puhutaan harjoituskilpailuista, joihin voi tuoda hevosia tavallaan harjoittelemaan. Ratsukko saa mennä halutessaan radan läpi toisen kerran, jotta eläin saa rutiinia ja rentoutuu. Vastaavia kilpailuja ei ole Suomessa muualla.

Tapahtumassa voi joulun kunniaksi myös ostaa puuroa ja kioskin antimia.

– Toivomme, että kyläläiset tulevat katsomaan kisoja. Näitä tapahtumia järjestää oma pieni ratsastusseuramme Team MP Riders, Korhonen kertoo.

MP Joulukisat la 18.12. MP Riding Centerissä, Seunakorventie 98, Renko. Luokat 80–120 cm, 130 cm GP ja Masters.

Juttua päivitetty 24.10. klo 15.16, korjattu pääkuvan kuvatekstiä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset