Kaupunkiuutiset

Raudat vaihtuvat rooleihin

Sami Huhtalassa piilee voimaa kuin pienessä kylässä. Moni tuntee hänet maailmalla menestyneenä penkkiukkona.

Penkkipunnerruskisoja Huhtala on tahkonnut vuodesta 1994 lähtien. Ammattilaisnäyttämöille hän siirtyi nelisen vuotta sitten. Pelkästään maailmanmestaruuksia hänen mitaliketjuunsa on kertynyt viisi.

Tuoreimmat tuliaisensa Huhtala toi hiljattain Miamissa mitellyistä penkkipunnerruksen MM-kisoista; kaksi kultaa ja pronssin sekä uuden maailmanennätyksen.

Harva kuitenkaan tietää, että Huhtalassa on myös näyttelijän vikaa.

Turengissa asuva voimanpesä on pelkästään tänä vuonna ollut mukana 25 tuotannon kuvauksessa.

Ensi vuonna hänet voi bongata televisiosta ja valkokankaalta. Esimerkiksi laattapiste-mainoksen tee-se-itse-miehenä, palkkatappajana Helsinki Noir -lyhytelokuvassa tai henkivartijana Napapiirin sankarien jatko-osassa.

– Aika pieniä ovat roolit vielä olleet, Huhtala toppuuttelee.

Pieneksi ne eivät välttämättä jää, sillä hänet on kiinnitetty näkyviin rooleihin kahteen kokoillan elokuvaan, joista toinen on kansainvälinen projekti.

Isoissa kisoissa ei taistella tuloksista

Miamin MM-reissulla ei puolestaan ollut kaukana, että kuumeen kourissa tärissyt Huhtala olisi jättänyt leikin kokonaan väliin. Riesana oli poskiontelotulehdus, kun neljän päivän sisällä oli käytävä kolme kisaa.

– Kuume kipusi korkealle. Painoa pudottelin 110-kiloisiin peittojen alla. Yön aikana hikoilin neljä kiloa, ja pääsin onneksi sarjaani.

Punnituksen jälkeen Huhtalalla oli vuorokausi aikaa toipua ja päättää, että vetäisikö hän yllensä penkkipunnerrus- vai turistipaidan.

– Seuraavana aamuna päätös ei ollut vaikea, kun kerta kuumetta ei enää tuntunut olevan antibioottien ansiosta.

Huhtala paransi ensimmäisellä nostollaan aiempaa maailmanennätystä 20 kilolla, kun tankoon oli ladottu rautaa 260 kilon edestä.

Singleply-mestaruuttaan Huhtala täydensi vielä raakapenkkipunnerruksen (raw) pronssilla tuloksella 192,5 kiloa ja multiply-paitapunnerruksen kultamitalilla nostamalla 275 kiloa.

Huhtalan mukaan moni hyvä nostaja kaatui kisoissa ylimielisyyteen.

– Porukka yritti tehtailla ennätyksiä, joita arvostetaan piireissä. Olen minäkin nostanut treeneissä 350 kiloa, mutta olisi ollut järjetöntä lähteä punnertamaan riskillä ja palata kisoista kotiin pahimmillaan tyhjin käsin.

– Isoissa kisoissa ei tapella tuloksista, vaan mestaruuksista. Moniko muistaa, millaisen kaaren esimerkiksi Tero Pitkämäki kiskaisi voittaessaan MM-kultaa?

Huhtala kertoo, että ensi vuoden jälkeen kilpapenkkipunnerrus saa luvan jäädä.

– Tässä on jo 40 vuotta mittarissa ja olkapää odottaa leikkausta. On aika keskittyä muihin juttuihin, hieronnan, valmentamisen sekä ravinto- ja treeniohjelmien tekemisen ohessa näyttelijänurasta haaveileva Huhtala pohtii.

Ovi avautui aivan uuteen maailmaan

Hämeenlinnan isot miehet ovat saaneet ruutuaikaa aiemminkin. Hämeenlinnalaissyntyinen Huhtala onkin esikuvansa Jouko Aholan jalanjäljissä.

Viime vuonna Huhtala pääsi mukaan kamppailutaiturin Ramin Sohrabin stunt-ryhmään, joka avasi ovia aivan uuteen maailmaan.

– Näyttelemisen ohessa olen päässyt suunnittelemaan taistelukohtauksia, myös kamppailulajeja harrastanut Huhtala kertoo.

– Ramin on opiskellut näyttelijäksi Amerikassa. Hän on ollut todella suuri apu draaman opettelussa.

Fysiikka on näytellyt suurta roolia riskin Huhtalan uudella aluevaltauksella, mutta häntä kiinnostaisi myös draamapuoli.

– Olisi mukava saada näyttää, että pystyy tekemään erilaisia juttuja. Itse olen vielä wannabe-näyttelijä, mutta silti ammattilaiset ovat kohdelleet minua kuvauksissa tasavertaisena.

Kehua Huhtala on saanut myös heittäytymisestään, eikä pelkästään stunt-miehenä.

– En vierasta kameraa, pystyn toimimaan luontevasti sen edessä. Tosin teen aina kaiken täysillä.

Milloin turvamiehenä, milloin paatuneena rikollisena kameran edessä heilunut Huhtala on saanut isoimman roolinsa Jesse Haajan ohjaamassa kostotarinassa The Rendel.

– Olen siinä yllätys, yllätys, pääpahiksen kätyri. Elokuvan esittelyvideo purkitettiin lokakuussa, ja varsinaiset kuvaukset alkavat ensi vuonna.

Toisesta elokuvaroolistaan Huhtala ei saa vielä hiiskua muuta kuin, että tuotanto on kansainvälinen.

Unelmarooli on kunnianhimoisella Huhtalalla jo tietyllä tapaa selvillä.

– Mitä isompi, sen parempi, valtavia rautoja hallitseva mies naurahtaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset