fbpx
Kaupunkiuutiset

Rautateiden rakentajasta vuoden uusyrittäjä

Valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjäpalkinnon saivat hämeenlinnalainen Railtek Oy ja sen yrittäjät Juha Salminen sekä Tero Inkala. Yritys on rautatierakentamisen moniosaaja. Toimialaan kuuluvat kaikki rautateiden rakentamiseen ja kunnossapitoon kuuluvat työt. Yrityksen toiminta-alueena on koko Suomen rataverkko.

Suomen Uusyrityskeskukset -yhdistys valitsee Vuoden Uusyrittäjän Suomessa alle viisi vuotta toimineiden yrittäjien joukosta.

– Palkitseminen yllätti, sillä alamme on aika erikoinen, yrittäjä Juha Salminen kertoo tunnelmistaan.

Railtek urakoi uusien rautateiden rakentamisia, vanhojen purku- ja korjaustöitä sekä rautateiden maanrakennustöitä. Yritys hoitaa rataverkoston talvi- ja kesäkunnossapitoa sekä tekee rautateiden kunnossapitosuunnitelmia, kustannusarvioita, tarkastuksia ja mittauksia. Yrityksen työntekijöillä on ratatekniset pätevyydet sekä monipuolinen rata-alan kokemus ja osaaminen.

– Me olemme erikoistuneet rautateiden kunnossapitoon ja rakentamiseen. Alalla on muutamia kymmeniä, isojakin, toimijoita, mutta ei juuri tällä yksittäisellä sektorilla. Tarkoituksena on tehdä tasaista kasvua, Salminen visioi.

Alkoi pöytälaatikosta

Yrittäjät ovat tuntustuneet toisiinsa jo vuonna 2003 rautatieurakoinnin merkeissä. Salminen perusti yrityksen vuonna 2007, mutta yritys jäi silloin vielä pöytälaatikkoon. Yritystoiminta käynnistyi vuonna 2012 kun Inkala lähti mukaan ja nyt takana on kolme rakennuskautta. Päätös alkaa yrittäjiksi oli vaikea, koska molemmilla oli hyvät vakituiset työpaikat. Molemmilla oli kuitenkin vahva usko omaan osaamiseensa ja taustalla tunnettuus pätevinä radanrakentajina.

Yritys työllistää yrittäjien lisäksi vakituisesti 15 henkilöä ja kiireisimpinä rakennuskausina noin 40 työntekijää. Liikevaihto on yli 7 miljoonaa euroa ja kaikki tilikaudet ovat olleet voitollisia. Yritys palkkaisi lisää työntekijöitä, mutta ongelmana on pula ammattitaitoisista tekijöistä. Alalle tuleminen ei ole helppoa töiden erikoisluonteen ja tiukkojen turvamääräysten takia. Railtek on kouluttanut myös itse henkilökuntaansa.

Asiakkaita ovat rataverkkojen omistajat, kuten Liikennevirasto, kunnan ja kaupungit sekä teollisuus ja satamat, joiden kanssa on solmittu usean vuoden kunnossapitosopimuksia. Yritys on investoinut konekantaan yli miljoona euroa. Yrityksellä on monia ajoneuvoja, työkoneita, junanvaunuja ja mm. kaksi omaa veturia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset