Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ravintolapäällikkö pani pystyyn ruokapalvelun naapureilleen Sairiossa – "Sohva ei houkuttele ollenkaan"

Sairiossa asuva Atte Karppinen valmistaa ja toimittaa kotiruokaa naapureilleen.
Atte Karppinen on parin viikon ajan pyörittänyt ruokapalvelua Sairiossa. Ravintolapäällikkö ja kokki kuskaa kotona valmistamansa ruuat asiakkaiden oville. Kuva: AP Sarjanto
Atte Karppinen on parin viikon ajan pyörittänyt ruokapalvelua Sairiossa. Ravintolapäällikkö ja kokki kuskaa kotona valmistamansa ruuat asiakkaiden oville. Kuva: AP Sarjanto

Helsingissä ravintolapäällikkönä työskentelevä Atte Karppinen on monien muiden tavoin saanut totutella uudenlaiseen tilanteeseen koronakriisin keskellä.

Hänen työpaikkansa suljettiin maaliskuun puolivälissä. Ravintolan kaikki isot tilaukset ja yksittäiset pöytävaraukset oli peruttu jo edellisellä viikolla.

– Vaimon kanssa mietittiin, että miten päivät saisi kulumaan, kun ei jumppaamisessa tai kuntopyörällä ajamisessa mene millään paria tuntia enempää, Karppinen kertoo.

Menekkiä on ollut

Ideaa ei tarvinnut kauan muhitella, sillä Karppinen on ammatilliselta koulutukseltaan kokki. Vain muutaman päivän pähkäilyn jälkeen hän laittoi Facebookin Sairion naapurit -ryhmään viestin, jossa hän tarjosi maksullista ruokapalvelua kotiinkuljetuksella Sairion alueella. Annokset tulee tilata paria päivää ennen toimitusta.

– Ihan mukavasti homma lähti käyntiin, jokaisella päivälle on riittänyt tekemistä ja joskus on venynyt ihan kunnon työpäivän mittoihin, Karppinen sanoo.

Todellista lähiruokaa

Ravintola-alan ammattilaisella on runsaasti kokemusta catering-palvelujen järjestämisestä, joten kotoa löytyy muun muassa ylimääräinen jääkaappi asiakkaiden annoksia varten.

Ihmiset ovat tervehtineet kotiportaille ilmestynyttä ruuantuojaa iloisin mielin.

– Onhan tässä semmoista naapuriavun fiilistä, kun monet ovat joutuneet etätöihin, lapsia on paljon kotona ja vanhukset pelkäävät kauppaan menemistä.

Tuttua ja turvallista

Karppinen valmistaa perinteistä kotiruokaa lihapullista kanapastaan ja kasvislasagneen. Ruuat hän kuljettaa asiakkaan kotiovelle kylmä- tai lämpölaukuissa tilaajan toiveiden mukaan. Itse annokset ovat kertakäyttörasioissa.

– Vaikka etniset ruuat ovat kovasti suosittuja, tällaisessa tilanteessa on mielestäni järkevää tehdä jotain tuttua sekä turvallista, jota vanhemmankin väestön on helppo tilata, Karppinen tuumaa.

Tilauksia on tullut sen verran paljon, että Karppinen päätti kokeilla viikon ruokalistaa, jossa tiettyinä päivinä on tarjolla vain yhtä ruokaa,

– Tämä siksi, että ehdin varmasti tehdä kaikille halukkaille ruuat mahdollisimman ripeällä aikataululla.

Tulevaisuus huolettaa

Kotona kokkailu ja annosten jakaminen on Karppiselle enemmänkin harrastustoimintaa kuin bisnestä. Ruokapalvelusta jää kulujen jälkeen käteen varsin vähän, eikä hänellä ole aikomusta laajentaa toimintaa  Facebook-ryhmän ja oman naapurustonsa ulkopuolelle.

– On mukavaa, että saan edes jollain tavalla tehdä työtä, jota rakastan. Sohva ei houkuttele ollenkaan.

Päivissä riittää nyt vipinää, mutta taustalla kummittelee suuri huoli tulevaisuudesta.

– Se on mielessä koko ajan, että mitä meidän alamme ihmisille tapahtuu, Karppinen tunnustaa.

– Kuinka paljon ravintoloita on enää kaiken tämän jälkeen pystyssä, sitä ei tällä hetkellä osaa sanoa kukaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset