Kaupunkiuutiset

Rehevänkaunista kylämaisemaa

Kymppitieltä Rengonraitille kurvaavaa autoilijaa tervehtii kotiseutuvaakuna, jossa näkyy Härkätietä tepasteleva sarvipää ja apostoli Jaakobin simpukka. Tiellä on yhtenään hidastetöyssyjä, joten tämän kylän läpi ei huristella holtittomasti.

Yhdentoista paikkeilla Rengon keskustassa on hiljaista, mutta Cafe Bar Rengiassa on vipinää. Lounasaika on alkanut ja ravintolaan valuu väkeä. Tiskin takaa löytyvä Päivi Salo on tullut töihin jo hyvin aikaisin ja keitellyt aamukahveet kahdeksalta saapuville asiakkaille.

– Rengossa on todella paljon kesäasukkaita ja sään lämmettyä elämä vilkastuu, Salo kertoo.

– Myös paikalliset ihmiset innostuvat liikkumaan enemmän ja markkinoiden aikaan tänne tulee paljon ihmisiä, jotka ovat täältä kotoisin tai joskus asuneet täällä.

Vuonna 2011 avatulle Rengialle on selvästi ollut tilausta. Listalta löytyy kotiruokaa ja hampurilaisia, baarissa kaikuu toisinaan karaoke ja viikonloppuisin on usein elävää musiikkia.

Raitti on Rengon sydän. Jätän auton parkkiin ja jatkan kävellen. Ihmettelen hetken verran luonnon kauneutta Kirkkojärven rannalla. Enpä tiennyt sitäkään, että täällä on järvi keskellä kylää. Mutkan takaa tulee eteen Rengon kahdeksankulmainen kirkko, joka on nätti kuin korulipas.

Hautausmaan portilla törmään Tiina ja Pirkko Andiin. Molemmat kehuvat Renkoa ihanaksi kesäpaikaksi, jossa etenkin kaunis luonto hivelee silmää.

– Olen täältä kotoisin ja palaan tänne usein kesäisin, Pirkko And sanoo.

– Vaikka paljon on tullut uusia taloja, omien kotikulmieni miljöö ei ole muuttunut miksikään.

Kirkon takana avautuu semmoinen jokimaisema, ettei paremmasta väliä. Rannat pursuavat vihreyttä ja vedenpinta lumpeenkukkia. Ihmettelen ääneen lumpeiden määrää ja kysyn vesireitin nimeä tomerasti astelevalta ohikulkijalta.

– Se on Renkajoki, hän huikkaa.

– Ja lumpeita meillä riittää, sehän on Rengon nimikkokasvikin.

Renkoviikko 17.-27.7. Tapahtumatiedot www.renko-seura.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.9.2020