fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Rekisteröintitodistus kadoksissa – Tarvitaanko paperista versiota enää autossa mukana?

Rekisteröintitodistuksen käyttötarve on nykyisin vähäinen. Kuva: Heli Karttunen
Rekisteröintitodistuksen käyttötarve on nykyisin vähäinen. Kuva: Heli Karttunen

Huomasin jokin aika sitten, että autoni rekisteröintitodistus on kadoksissa. Pitkällisten etsintöjen jälkeenkään en paperia löytänyt, joten asia jäi askarruttamaan.

Kuinka on, tarvitaanko nykyisin vielä ajoneuvon rekisteröintitodistuksen paperista versiota, Traficomin Rekisteröinti ja verotusyksikön asiantuntija Jarkko Pudas?

– Rekisteröintitodistus koostuu kahdesta osasta, teknisestä – ja ilmoitusosasta. Aikaisemmin teknisen osan tuli olla mukana ajoneuvossa, mutta nykyisin sitä ei tarvita Manner-Suomessa ajettaessa, mutta ulkomailla tai Ahvenanmaalla sen täytyy edelleen olla ajossa mukana.

Jos rekisteröintitodistus on kateissa, mistä saa tarvittaessa uuden?

– Jos tekniselle osalle on tarvetta, tällä hetkellä sen saa rekisteröintiä suorittavalta katsastustoimipaikalta ja se on ilmainen. Meillä Traficomissa on sähköinen rekisteröintitodistuksen tilauspalvelu, mutta se on toistaiseksi poissa käytöstä. Palvelu pyritään avaamaan mahdollisimman pian.

Miten toimitaan uuden hakemiseksi?

– Aluksi kannattaa tarkistaa, että katsastustoimipaikka tekee rekisteröintejä. Todistuksen hakemiseksi pitää pystyä todistamaan henkilöllisyys. Tekninen osa on mahdollista saada, jos olet rekisterissä ajoneuvon omistajana tai haltijana.

Saanko siitä sakkoja, jos rekisteröintitodistusta ei ole autossa mukana?

– Manner-Suomessa sitä ei tarvita ajossa mukana, joten ei siitä voi sakottaakaan.

 

Ajoneuvon rekisteröintitodistus

Koostuu teknisestä – ja ilmoitusosasta.

Teknistä osaa tarvitaan ulkomailla tai Ahvenanmaalla ajettaessa.

Jos omistaja myy ajoneuvonsa henkilölle, joka vie sen ulkomaille tai Ahvenmaalle rekisteröitäväksi, tulee myyjän luovuttaa ostajalle rekisteröintitodistuksen molemmat osat.

Uuden rekisteröintitodistuksen molemmat – tai vain teknisen osan autolle, moottoripyörälle tai muulle ajoneuvolle voi tilata ajoneuvon rekisteröintitodistuspalvelusta.

Lisätietoja: www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ajoneuvon-rekisterointitodistus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset