fbpx
Kaupunkiuutiset

Rengon alueen seurakuntalaisilla ei huolta palvelujen alasajosta

Rengon alueen asukkaat ovat kipuilleet Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan toimintojen alasajon pelossa. Rengon pappila on juuri siirtymässä yksityisomistukseen ja samoin tein muuhun käyttöön.

– Alasajoa ei ole luvassa, se on turha pelko, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Timo Kalaja lupasi viime sunnuntaisen saarnansa jälkeen Rengon kirkossa.

Kirkkoherra Kalaja painottaa, että muun muassa partiolaiset saavat uudet kokoontumistilat, kun heidän käytössään ollut pappila vaihtaa omistajaa.

– Korvaavien tilojen järjestäminen on meillä myyntiehdoissa, Kalaja huomauttaa.

– Iso helpotus, kun näin on, renkolaiset seurakunta-aktiivit Sara Kaloinen ja Kari Yli-Uotila sanovat.

Pappilassa nyt toimiville ryhmille suunnitellaan tilaa muun muassa Rengon kirjastorakennuksesta. Tämä ratkaisu auttaisi myös kirjaston pysymiseen Rengossa, kun vuokranmaksajia olisi useampia.

– Teemme paljon yhteistyötä kaupungin kanssa. Tämä voisi olla yksi yhteistyön muoto, Timo Kalaja sanoo.

Sara Kaloinen ja Kari Yli-Uotila myöntävät, että Rengossa usko seurakuntalaisten tasavertaisuuteen muun kaupungin kanssa on viime aikoina vahvistunut.

– Kaikkien seurakuntalaisten on hyvä huomata, että Rengon kirkko on varttitunnin ajomatkan takana, ei missään takametsissä, Sara Kaloinen muistuttaa puolestaan kantakaupungin asukkaita.

Hän kertoo, että renkolaisten aktiivisuus osallistua esimerkiksi sunnuntain jumalapalveluksiin on väestöpohjaan suhteutettuna  prosentuaalisesti korkeampi kuin kantakaupungissa.

Pelko pois!

Huhumylly on jauhanut pelkoa myös siitä, että perinteiset sunnuntaiset jumalanpalvelukset olisivat Rengon kirkossa nykyisellä kellonlyömällä uhanalaisia. Kirkkoherra ei näe pelkoa millään tavalla aiheelliseksi. Asia puitiin Kalajan mielestä loppuun jo viime keväänä seurakuntalaisten kanssa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Renkolaisten pelkona on ollut, että jumalanpalveluksen ajankohtaa siirrettäisiin keskipäivään, jolloin Hämeenlinnan tai Vanajan kirkossa kello 10 saarnaava pappi sekä musiikista vastaava kanttori ehtisivät kello 12:ksi Renkoon. Tämä olisi taloudellinen säästö.

– Tällaista suunnitelmaa ei ole, Kalaja lupaa.

Rengossa kokeiltiin jo useita vuosia sitten keskipäivän jumalanpalveluksia. Kokemus oli huono.

– Liki ikiaikaista perinnettä ei niin vain voi muuttaa, Kari Yli-Uotila tiivistää seurakuntalaisten tunnot.

Renko siirtyi kuntaliitoksen myötä ensin yhtenä osana seurakuntayhtymään, mutta liittyi heti perään osaksi Hämeenlinna-Vanajan seurakuntaa. Hauho, Tuulos, Kalvola ja Lammi jatkat itsenäisinä seurakuntina, mutta osana seurakuntayhtymää.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalla on Rengossa nimikkopappina Heikki Toivio, joka vastaa yhteydenpidosta Rengon alueelle.

– Tämä on hyvä järjestely, Kalaja ja Kaloinen sanovat.

Talkoilla tehdään

Ainoastaan Rengon alueella ei työskentele yhtään seurakunnan työntekijää. Tämä johtuu Hämeenlinna-Vanajan työskentelytavasta.

– Me emme ajattele toimintaa pelkästään maantieteellisesti, vaan toimialoittain. Jokaisella toimialalla on erikoisosaajansa, joiden työpanoksesta osa tulee myös Renkoon. Tällaiseen palveluun ei itsenäinen Rengon seurakunta pystyisi, eivät pysty myöskään yhtymään kuuluvat muut seurakunnat, Kalaja huomauttaa.

Yhden papin seurakuntaan jo sijaisten hankkiminen tulee kalliiksi, kun papin ja kanttorin palvelut joudutaan ostamaan ulkopuolisilta muun muassa loma-ajoiksi ja työntekijöiden pakollisiksi viikonloppuvapaiksi.

Rengossa seurakunta-aktiivit tekevät paljon talkoita. Vapaaehtoisia riittää muun joka sunnuntain kirkkokahvien järjestämiseen. .

– Rengon alueen kuusi seurakuntapiiriä ovat erittäin aktiivisia. Nämä piirit järjestävät muun muassa nämä kaikille ilmaiset jumalanpalveluksen jälkeiset kahvitukset omalla kustannuksellaan, Sara Kaloinen kehuu renkolaisten hyvää yhteishenkeä.

Valmiudessa ollaan!

Seurakuntien talous kulkee käsi kädessä muun yhteiskunnan kanssa. 90 prosenttia tuloista kertyy kirkon henkilöveroista.

Hämeenlinna-Vanaja tiivisti rivejään pari vuotta sitten vähentämällä henkilökuntaansa noin 10 prosentilla.

– Tiukkaa tekee, mutta ei tässä paniikissa olla. Mitään radikaalia talouden kannalta ei ole juuri nyt näkyvissä, kirkkoherra Kalaja sanoo.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on tällä hetkellä valmiudessa pakolaisvyöryn edessä. Seurakunta teki viime viikolla päätöksen, jonka mukaan seurakuntayhtymän leirikeskuksiin voidaan järjestää hätämajoitusta, jos sitä Hämeenlinnassa tarvitaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset