fbpx
Kaupunkiuutiset Renko

Rengon Käräjämäelle tehty linkkitornivaraus oli paikallisille epämiellyttävä yllätys – Pilaako tolppa nyt maiseman ja miksi?

Projektipäällikkö Mika Pulkkinen Lounea Palvelut Oy:stä väittää, että järeä tolppa on huomaamaton.
Renkolaisia on ihmetyttänyt, miksi linkkitornivaraus on tehty juuri historialliselle Käräjämäelle, jota on kunnostettu virkistykäyttöön. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Renkolaisia on ihmetyttänyt, miksi linkkitornivaraus on tehty juuri historialliselle Käräjämäelle, jota on kunnostettu virkistykäyttöön. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Rengon historiallista Käräjämäkeä on kunnostettu virkistyskäyttöön. Sinne on rakennettu kuntoportaat ja valopolku paikallisin voimin ja kaupungin avustuksella.

Puuhaihmisten suunnitelmissa oli rakentaa Käräjämäelle myös huvimaja, mutta kävi ilmi, että mäelle oli alkusyksystä tehty varaus linkkitornille, mikä oli asukkaille yllätys.

Renkolainen valtuutettu Antti Leinikka kertoo olleensa asiasta yhteydessä Hämeenlinnan kaupungin maankäytön suunnittelujohtajaan Niklas Lähteenmäkeen.

– Lähteenmäki kertoi, että hanke on asemakaavan mukainen, eikä sille lain mukaan ole estettä. Hän korosti, että linkkitorni parantaa oleellisesti teleyhteyksiä Rengon alueella. Jos masto rakennetaan, sille on peruste.

Leinikka muistelee, että ennen kuntaliitosta Rengossa oli tarkoitus käynnistää hanke Käräjämäen historiaan liittyen.

– Kyllähän Käräjämäkeen liittyy historiaa. Käräjämäellä on ollut pieni hyppyrimäki ja sota-ajalla ilmavalvontatorni, hän pohtii asian herättämää huomiota.

42 metriä pylvästä

Monia on ihmetyttänyt, miksi linkkitornille on myönnetty varaus paikalle, johon alueen puuhaihmiset ovat kaavailleet virkistystoimintaa.

– Linkkitorni tulee kaupungin maalle. Toimenpidelupahakemus on jätetty ja luvan myöntämisen edellytykset ovat täyttyneet. Lupa on tullut myöntää, rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen Hämeenlinnan kaupungilta kertoo.

Henttonen ei ole tietoinen alueelle kaavaillusta mahdollisesta huvimajasta.

– Ei ole jätetty hakemusta.

Rengon Käräjämäelle on tulossa 42 metriä korkea antennipylväs.

Linkkitornin rakentaa salolainen Lounea Palvelut Oy.

– Se on harustamaton, eli pylvästyyppinen rakennelma ilman vaijerivirityksiä, ja sen juureen tulee tummanharmaa, kymmenen neliön laitetila, projektipäällikkö Mika Pulkkinen Lounea Palvelut Oy:stä kertoo.

Pylvään tyvipään halkaisija on 80 senttimetriä.

– Se on kuin järeä valotolppa. Toki pylväs näkyy puuston yläpuolella, mutta siellä puistossa on huomattava määrä koivua, joten lähinäkymässä se on todellisuudessa hyvin huomaamaton. Uskallan aika vahvasti väittää, ettei linkkitorni maisemaa juuri haittaa, etenkin kun laitetaan vaakakuppiin palvelut, joita sillä saadaan.

Parempi kuuluvuus

Uusi pylväs parantaa matkapuhelinpalvelua ja erityisesti datakapasiteettia Rengon taajaman alueella.

– Datakapasiteetti ja datanopeus tulevat Rengon taajaman alueella nousemaan. Siten saadaan 5G-teknologia taajaman alueelle.

Maston omistaa Lounea Palvelut Oy.

– Me mahdollistamme, että isot matkapuhelinoperaattorit voivat tulla alueelle.

Lounea Palvelut Oy teki varauksen linkkitornille elo-syyskuussa.

– Sijainti määräytyi nykyiseen paikkaan, koska asemakaavassa kyseinen alue on varattu kunnallisteknisille laitteille ja rakennuksille. Pylväs ja laitetila tulkittiin tähän kategoriaan.

Pulkkinen kertoo, että varaus meni normaalin rakennuslupaprosessin kautta ja sen aikana tehtiin myös tavanomaiset naapurikuulemiset.

– Poikkeamalupaa ei tarvittu, koska asemakaavassa kyseinen paikka on varattu tämän kategorian laitteille ja rakennuksille.

Näillä näkymin linkkitorni nousee Renkoon helmi-maaliskuussa.

Pylväs ei Pulkkisen mukaan estä huvimajan rakentamista.

– Sellaisen voi rakentaa vaikka ihan viereen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset