Kaupunkiuutiset

Renkajärven suojeluyhdistyksellä on järven lisäksi oma kirkko

Hattulan Renkajärvi on pitkä ja kapea, pituus on kymmenkunta kilometriä ja leveys noin kilometrin. Järven kapein kohta on vain noin 100 metriä.

Seitsemän vuotta sitten, vuonna 2008, järven rantamilla asuvat ja kesäasukkaat perustivat suojeluyhdistyksen, jossa on jäseniä nykyisin runsaat 200. Jäsenmaksu vuodessa on 15 euroa.

– Toiminnan tarkoituksena on saada Renkajärvi pysymään kunnossa. Renkajärvi on latvajärvi, johon laskee ainoastaan metsäojia. Veden laatu on erinomainen ja ekologinen luokituskin on hyvä, mutta järven ympärillä on paljon soita, jotka on 70-luvulla ojitettu ja ojista valuu ruskeaa suovettä ja humusta järveen. Suojeluyhdistyksen projektina on työstää ojiin laskeutusaltaita, joissa humus laskeutuu montun pohjalle eikä valu järveen. Näin järven kuormitus vähenee. Osa altaista on jo valmiina, osa tehdään kuluvana kesänä, yhdistyksen sihteeri Markku Kuivalahti kertoo.

Laskeutusaltaiden teossa yhteistyökumppanina ovat Metsäkeskus ja UPM, joka omistaa metsiä Renkajärven lähettyvillä.

Kaloille tie

Renkajärven suojeluyhdistyksen toinen suuri yhteistyöprojekti on kolmen Renkajoessa sijaitsevan padon kunnostus. Renkajärvestä Haapajärveen laskevassa Renkajoessa on vanhoja koskia, jotka on padottu. Järvien korkeusero on 41 metriä. Patoaminen estää vaelluskalojen, esimerkiksi purotaimenen nousun ylävirtaan.

Vuohiniemessä sijaitsevan Myllykylän kosken ohi kalat jo pääsevät. Kunnostusprojektin tarkoitus on saada myös Hiitan, Vahteriston ja Kuittilan koskiin tehtyä kivistä ja sorasta kalatiet, joita pitkin kalat pääsevät ohittamaan betoniset sulut. Kalateiden rakentaminen on tarkoitus tehdä parin vuoden kuluessa.

Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus myös ruopata Onkilampi ja Tunturilampi, jotka ovat kasvamassa umpeen.

Ruskea, mutta kirkas

– Renkajärven tilaa seurataan mittauksilla. Myllykylässä asuva Kari Pakarinen mittaa järven syvyyttä, sademääriä ja pinnan korkeuksia, Markku Kuivalahti kertoo.

Renkajärven vesi on ruskeaa, mutta samalla kirkasta. Näkösyvyys kirkkaalla ilmalla on noin 2,5 m.

– Suojeluyhdistys on koordinaattori, joka kerää varoja ja teettää korjauksia. Olemme saaneet projekteihimme avustusta Hattulan kunnalta ja Vanajavesi-keskukselta. Myös seudun vesiosuuskunnat myöntävät varoja järven hyväksi tehtävään työhön.

Yhdistys tekee vuosittain Renkajärvi-kalenterin, joka on myynnissä Rimmilän urheilukentällä järjestettävässä kesäjuhlassa. Valokuvauskilpailun parhaat on valittu kalenterin kuvitukseksi.

Renkajärven suojeluyhdistyksellä on myös oma kirkko, Vuohiniemen rukoushuone, jonka kyläläiset ovat rakentaneet talkoilla vuonna 1937.

Kirkossa, johon mahtuu toistasataa henkeä, pidetään konsertteja, lauluiltoja, häitä ja ristiäisiä ja Hattulan seurakunta järjestää siellä jumalanpalveluksia. Juhannusmessu pidetään Vuohiniemessä 21.6. kello 10. Hengellisen musiikin yhteislauluiltaa vietetään 15.7. kello 18 ja Hämeenlinnan kaupunginorkesterin soittajista koottu pienyhtye pitää konsertin 23.8. kello 16.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset