Kaupunkiuutiset Turenki

Turengissa starttaa uusi rentoutusryhmä - Rentoutuksessa häädetään stressiä

Heli Lahden vetämä ryhmä kokoontuu rentoutumaan mukavaan asentoon nojatuoleihin. Kuva: Lea Karmala
Heli Lahden vetämä ryhmä kokoontuu rentoutumaan mukavaan asentoon nojatuoleihin. Kuva: Lea Karmala

Marraskuussa Turengissa kokoontuu joka tiistai rentoutusryhmä, jota ohjaa psykiatrinen sairaanhoitaja Heli Lahti. Mukaan mahtuu seitsemän osallistujaa, ja ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

Idean uudenlaiseen terveysaseman toimintaan Lahti kertoo saaneensa depressioryhmistä, joita hän on pitänyt työkaverinsa kanssa. Niissä tapaamiset on päätetty aina rentoutukseen.

– Omia suosikkejani ovat mielikuvaharjoitukset, joissa vaikka kävellään metsässä tai ollaan rannalla auringon paisteessa ja veden liplatuksessa. Niiden lisäksi ovat aktiivinen ja passiivinen lihasrentoutus sekä hengitysharjoitukset.

Harjoituksia voi tehdä myös kotona

Terveysaseman tavoitteena on osallistujille maksuttoman rentoutusryhmän avulla tarjota kuntalaisille lisää palveluja.

– Emme tee mitään superhienoa, vaan helppoja harjoituksia erinäisiin vaivoihin. Rentoutuksella voi hallita stressiä, parantaa unen laatua ja helpottaa fyysistä ja psyykkistä jännitystä. Istumme vajaan tunnin ajan kaikessa rauhassa nojatuolissa hyvässä asennossa, Lahti sanoo.

Oppimiaan harjoituksia kukin voi hyödyntää myöhemmin kotioloissa ja valita silloin esimerkiksi oman mielimusiikkinsa taustalle soimaan. Aivan aluksi osallistujien kanssa käydään lyhyesti läpi heidän tilannettaan ja rentoutuksen tarvetta.

– Mukaan tulemista ei tarvitse jännittää. Oleellista on se, että on hyvä ja rauhallinen paikka, jossa otetaan aikaa itselle, Lahti kannustaa.

Hyvää oloa rentoutuksella

Jos keho on kovin jännittynyt, sitä kannattaa yrittää avata, ettei se mene aina vain enemmän kasaan. Jännityksen takia hengityskin voi alkaa tuntua vaikealta.

– Rentoutuksella haetaan helpompaa oloa, mielen ja kehon tasapainoa ja pysähtymistä hetkeksi.

Ryhmän harjoitusten tukena Lahti käyttää tänä vuonna ilmestynyttä Rentoutusopas-kirjasta. Hän jakaa myös tiivistettyä tutkimustietoa siitä, miten rentoutus auttaa muun muassa laskemaan verenpainetta, lisäämään energisyyttä ja jaksamista sekä helpottamaan nukahtamista – ja paljon muuta.

Harjoitukset sopivat monille

Jos rentoutumisesta kiinnostuneita Janakkalassa riittää, uusi ryhmä perustetaan heti pilotin perään. Toiseenkin sessioon voi jo nyt halutessaan ilmoittautua, jos ensimmäiseen ei enää mahdu mukaan.

– Monelle on haasteellista se, että ryhmä on keskellä päivää (kello 12.05–13), mutta toisille se voi olla hyväkin juttu, Lahti arvelee.

Rentoutusharjoitukset sopivat monenlaisessa elämäntilanteessa oleville aikuisille. Tosin Lahden mukaan lasten ja nuortenkin olisi hyvä oppia välillä rauhoittumaan, ettei elämä olisi pelkkää harrastuksista ja tavoitteista toiseen kiirehtimistä.

Turengin terveysaseman rentoutusryhmään voi ilmoittautua osoitteessa heli.lahti@janakkala.fi tai puhelimitse 03 680 1494 (ma–to 11.30–12) tai 03 680 1079 (ma–pe 9–11).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset