fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Reserviläispomo Reima Lundberg on viihtynyt 25 vuotta Etulinjassa, mutta vahdinvaihdon aika on tullut

Reima Lundberg pitelee käsissään YK:n rauhanturvajoukkojen kypärää, jollaisia on myynnissä reserviläisten kaupassa. Itse hän käytti samanlaista päähinettä tositoimissa Siinailla, Golanilla ja Libanonissa. Kuva: AP Sarjanto
Reima Lundberg pitelee käsissään YK:n rauhanturvajoukkojen kypärää, jollaisia on myynnissä reserviläisten kaupassa. Itse hän käytti samanlaista päähinettä tositoimissa Siinailla, Golanilla ja Libanonissa. Kuva: AP Sarjanto

Linnankasarmilla olevan Etulinja-kaupan tiskin takana seisova Reima Lundberg on 25 vuotta johtanut Etelä-Hämeen Reserviläispiirin toimintaa.

Hän on ollut mukana reserviläiskuvioissa 1970-luvun puolivälistä saakka.

– Isoisä ja isä olivat sotaveteraaneja, joten sain kotona isänmaallisen kasvatuksen. Suoritin asevelvollisuuden Parolan panssarivaunupataljoonassa ja olin vähän aikaa kesäkessuna sekä värvättynä vaunukuskina. En kuitenkaan halunnut jäädä armeijaan. Olen opiskellut koko ikäni ja kasarmille jääminen tuntui aika kapealta vaihtoehdolta, Lundberg sanoo.

YK-veteraani

Lundberg lähti armeijan jälkeen Hämeenkylän kauppiasopistoon ja hankki varastovalvonnan esimiehen koulutuksen. Myöhemmin luvut jatkuivat Vaasan yliopistossa aina hallintotieteiden lisensiaatiksi asti.

Nuorena veri veti kuitenkin näkemään maailmaa ja Lundberg haki YK:n rauhanturvajoukkoihin.

– Ajatus oli siihen aikaan suorastaan eksoottinen, vähän kuin merille tai Amerikkaan lähteminen edellisille sukupolville. Sinibaretin kun näki kadulla, niin se oli melkoinen sensaatio, hän muistelee.

– Pääsin vuonna 1978 Siinaille, jossa oltiin ihan maailmanpolitiikan polttopisteessä. Saman vuoden syyskuussahan oli allekirjoitettu Camp Davidin sopimus, jonka mukaisesti Israel palautti miehittämänsä Siinain niemimaan takaisin Egyptille.

Lähi-idästä palattuaan Lundberg jatkoi työskentelyä kaupan alalla, mutta rauhanturvatyö kutsui vielä vuonna 1981 Golanin kukkuloille ja 1989 Libanoniin.

– Ne reissut olivat ikimuistoisia ja rauhanturvaajien kanssa olemme pitäneet tiiviisti yhteyttä näihin päiviin saakka. Kokemukset jättivät jokaiseen jälkensä, eikä kukaan palannut kotiin samanlaisena kuin ennen. Maailmaa ei näe enää niin ruusuisena, kun on joutunut todistamaan ihmisen raadollisuutta pahimmillaan, Lundberg pohtii.

Lukkarinrakkautta

Vuonna 1995 alussa silloinen Etelä-Hämeen Reservin Aliupseeripiiri päätti palkata oman toiminnanjohtajan ja Lundberg haki tehtävään.

– Ajattelin selviytyväni hommasta, koska siinä tarvittiin kykyä yhteistyöverkoston rakentamiseen ja tunsin myös Puolustusvoimien systeemit hyvin. Ihan alkuvaiheessa teimme Hämeenlinnan yhdistyksen nimissä esityksen, että Reservin Aliupseerien liitto muutettaisiin Reserviläisten liitoksi, johon voivat kaikki Suomen kansalaiset liittyä. Ja niinhän siinä sitten kävi.

Yksi toiminnanjohtajan tehtävistä on pyörittää reserviläismyymälä Etulinjaa, jonka hyllyistä löytyy armeijan ylijäämätavaraa Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Englannista. Etulinjan tärkein yhteistyökumppani on SA-kauppa Hämeenlinnassa, mutta myös yritykset ja yksityiset henkilöt hankkivat myymälään tavaraa Euroopasta.

– Joku saattaa soittaa Saksasta, että täällä olisi erä brittiarmeijan maastopukuja, oletko kiinnostunut. Kun kaikki reserviläiset vielä tuntevat lukkarinrakkautta myymäläämme kohtaan, saamme tuotteet käytännössä samalla rahalla minkä välittäjä on niistä maksanut, Lundberg kiittelee.

Kiinnostus armeijan vanhoja vaatteita ja varusteita kohtaan on vaihdellut vuosien varrella, mutta juuri tällä hetkellä ne menevät Lundbergin mukaan kuin kuumille kiville.

– Kauppa käy hyvin ja asiakkaina on kaiken ikäisiä. Oma erityisryhmiään ovat airsoft-harrastajat, jotka haluavat juuri tietynlaisia vehkeitä taisteluliivejä myöten ja keräilijät, joita taas kiinnostavat historiallisemmat tavarat.

Parhaita ampujia

Etelä-Hämeen Reserviläispiiriin kuuluu 20 yhdistystä, joissa on noin 2400 jäsentä.

– Iso osa toimintaamme on ampumaharrastus, joka on jäsenistön joukossa koko ajan kasvussa. Mukaan on tullut paljon nuoria naisia, mikä on ollut ilahduttava yllätys. Asiaan on meillä panostettu paljon ja voi ihan reilusti sanoa, että Etelä-Hämeen reserviläisampujat ovat maan huippuja, Lundberg kehuu.

Reserviläisten kalenteriin mahtuu muutakin urheilua, erilaisia tapahtumia sotaveteraanien virkistämiseksi ja auttamiseksi, kenttähautausmaiden siivoamista Karjalan Kannaksella ja yhdistysten esittelyä messuilla.

Etulinjassa on nyt vahdinvaihdon aika, sillä pitkäaikainen toiminnanjohtaja lähtee tammikuussa lomalle ja huhtikuussa eläkkeelle.

– Olen tykännyt tästä hommasta kuin hullu puurosta. Reserviläisiä parempaa porukkaa ei olekaan, Lundberg sanoo.

– Kai minua olisi tässä pidetty satavuotiaaksi asti, mutta nyt on aika saada kehiin uutta verta ja tuoreita ideoita.

 

Reima Lundberg

Etelä-Hämeen Reserviläispiirin toiminnanjohtaja.

Syntynyt 1956 Hämeenlinnassa, naimisissa.

Suoritti asepalveluksen Parolan Panssarivaunupataljoonassa, reservin sotilasmestari.

YK:n rauhanturvajoukoissa 1978-79 Siinailla, 1981-82 Golanilla ja 1989-90 Libanonissa.

Työura kaupan alalla varastovalvonnan esimiehenä.

Hallintotieteiden lisensiaatti, Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen.

Suomen Sotilasmestarit Reservissä ry:n puheenjohtaja.

Harrastukset: matkailu, mökkeily ja opiskelu.

Lempikirja: “Ehdottomasti Sinuhe egyptiläinen. Lapsuudenhaaveeni oli tulla egyptologiksi ja se oli yksi suuri syy, miksi lähdin aikanaan Siinaille.”

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset