Kaupunkiuutiset

Richard Straussia ja Jean Sibelius Orkesteri

Sibelius Celebrationsin marraskuun kimara alkaa Richard Straussin lied- ja oopperakonsertilla ensi sunnuntaina Raatihuoneessa. Saksalaisen säveltäjän syntymästä on tullut kuluneeksi 150 vuotta.

– Strauss oli Sibeliuksen aikalainen, kollega ja vertaistukija, johtaja Erkki Korhonen sanoo.

– Häntäkin inspiroi luonto, mutta hän katsoi sitä keskieurooppalaiseen tapaan kaukaa ja haltioituen. Straussin musiikin luonto peilaa usein ihmissuhteita ja lauluissa käsitellään eilisen romantiikkaa ja mennyttä aikaa.

Konsertin alkuosa paistatellaan liedien loisteessa ja jälkiosassa kuullaan arrioita oopperoista Ruusuritari ja Ariadne Naxos-saarella.

– Näiden oopperoiden aikoihin Straus oli palannut perinteiseen ja kepeään sävelkieleen, vaikka lauluissa käsitelläänkin isoja asioita. Häntä on kutsuttu viimeiseksi täysiveriseksi romantikoksi, jonka musiikissa on menneen ajan nostalgiaa.

Strauss-konsertissa esiintyvät sopraanot Tuuli Takala ja Varvara Merras-Häyrynen, mezzosopraano Merja Mäkelä, tenori Mika Nisula sekä Erkki Korhonen pianossa.

Tulevaisuuden tähdet

Ensi tiistaina Verkatehtaan Vanaja-salissa konsertoi Jean Sibelius Orkesteri kapellimestarinaan Okko Kamu ja solistina sopraano Johanna Rusanen-Kartano. Kokoonpano on nuorten muusikoiden koulutusorkesteri, jonka vetäjät ovat alansa huippuja. Ohjelmistossa on Sibeliuksen orkesterisarja Kuningas Kristian II, Hector Berliozin laulusarja Kesäöitä sekä Pjotr Tsaikovskin Viides sinfonia.

– Kuningas Kristianin musiikki sävellettiin Adolf Paulin näytelmään Tanskan, Norja ja Ruotsin kuninkaasta. Kuulemme siitä viisi osaa, tuottaja Tatu Pohjola kertoo.

– Théophile Gautierin runoihin perustuva laulusarja sisältää kaihoisia muisteloita menneistä kesäöistä. Tsaikovskin toiseksi viimeinen sinfonia taas pitää sisällään laajan tunneskaalan. Se alkaa surumielisenä, mutta päättyy voitokkaisiin tunnelmiin.

Konsertin esittelee kello 18 Vanaja-salin ylälämpiössä Kansallisoopperan pää-dramaturgi Juhani Koivisto.

Strauss-ilta su 2.11. klo 17 Raatihuoneessa, Jean Sibelius Orkesteri ti 4.11. klo 19 Vanaja-salissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset