Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Riikka Lenkkeri maalaa ihmisyyttä paljaimmillaan - "Teokseni kertovat hetkistä, jolloin ihmiset eivät ylläpidä julkisivuaan"

Riikka Lenkkerin maalauksissa on ruumiillisuuden ja painon tuntua sekä voimakkaita värikontrasteja, kuten teoksessa "Nukkuva pari". Kuva: Riikka Helenius
Riikka Lenkkerin maalauksissa on ruumiillisuuden ja painon tuntua sekä voimakkaita värikontrasteja, kuten teoksessa "Nukkuva pari". Kuva: Riikka Helenius

Taidemaalari Riikka Lenkkerin näyttelyyn Galleria Koneessa astuu vähän kuin makuuhuoneeseen. Lenkkeri käsittelee Insomnia-nimisessä näyttelyssään unettomuutta.

– Nukahtamisvaikeudet, valvotut tunnit tai aamuöiset heräilyt ovat monille tuttuja ongelmia. Uneen pääseminen ei ole aina itsestään selvä asia, taiteilija toteaa.

Arkisuuden ytimessä

Lenkkerin unettomia ihmisiä kuvaavista maalauksista muodostuu tutkielma katseilta piilossa pysyvästä kehonkielestä yön pimeinä tunteina. Ihmiset, joita Lenkkeri kuvaa, ovat tavallisia. Piirteet eivät ole klassisen kauniita, eivätkä asennot edustavia vaan arkisen realistisia.

Lenkkerin maalauksissa on ruumiillisuuden ja painon tuntua sekä voimakkaita värikontrasteja tummaa taustaa vasten. Taiteilija käyttämä yläviisto kuvakulma tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla ihmisyyttä suorasukaisen paljaana.

– Olen henkilökuvaaja ja minua kiinnostavat arkiset asiat. Sängyssä ihmisyys näyttäytyy mielenkiintoisena kuvattavana. Teokseni kertovat hetkistä, jolloin ihmiset eivät ylläpidä julkisivuaan, Lenkkeri luonnehtii.

Eletyn elämän tuntua

Ilmeiden tahattomuus ja hahmojen kontrolloimattomuus luovat mielikuvan intimiteetistä, jota ei ole tarkoitettu näytettäväksi muille.

Lenkkerin öljy- ja akryylimaalauksissa on eletyn elämän tuntu. Lenkkeri kuvaa myös tyhjiä vuoteita, peittomyttyjä ja ryppyisiä lakanoita. Maalauspohjat ovat teemaan sopien sängyn, yöpöydän ja tyynyn kokoisia.

Riikka Lenkkeri valmistui Genovan kuvataideakatemiasta vuonna 1995. Taiteilija asuu ja työskentelee Mäntässä. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä nähtiin Mäntän Serlachius-museossa. Lenkkerillä on liki 30-vuotinen ura ja hänen teoksiaan löytyy lukuisista julkisista kokoelmista.

 

Riikka Lenkkerin Insomnia-näyttely on esillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 25.2. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset