fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Riistakolarit sattuvat usein pimeään aikaan vilkasliikenteisillä maanteillä – Kerromme, miten tilanteessa pitää toimia

Hämeenläänin Metsästysseura ry:n puheenjohtaja Mika Laine perustelee, miksi riistakolarin sattuessa törmäyspaikan merkitseminen on tärkeää.
Mika Laine on jo viidentoista vuoden ajan ollut koiran kanssa mukana jäljestämässä loukkaantuneita riistaeläimiä. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Mika Laine on jo viidentoista vuoden ajan ollut koiran kanssa mukana jäljestämässä loukkaantuneita riistaeläimiä. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Kaupunkiuutisten lukija kertoi, että hän oli viikon aikana nähnyt kahdesti Käikälässä tien pientareella peuran, jonka yli oli ajettu. Hän kertoi molemmilla kerroilla tarkistaneensa tilanteen. Toinen peuroista oli ollut kuollut, mutta toinen oli jätetty kitumaan.

Molemmissa tapauksissa hän soitti 112:n, josta oli kiitelty ilmoituksen tekemisestä.

Miten pitää toimia, jos ajaa peuran tai muun riistaeläimen päälle, Hämeenläänin Metsästysseura ry:n puheenjohtaja Mika Laine?

– Soittaa 112:een. Sinne kannattaa soittaa 112-sovelluksen kautta, jos vain mahdollista, koska silloin paikasta saadaan tarkat koordinaatit. Eli heti ensimmäiseksi pitää soittaa kolaripaikalta sekä merkitä paikka, missä kolari tapahtui.

Mitä sitten tapahtuu?

– Hätäkeskus ilmoittaa poliisille. Poliisi tietää kunkin alueen suurriistavirka-avun (SRVA) yhteyshenkilöt. Poliisi ottaa yhteyttä alueen yhteyshenkilöön. Tämä taas etsii henkilön, joka lähtee koiransa kanssa paikan päälle asiaa selvittämään.

Miksi kolaripaikan tarkka sijaintitieto ja merkitseminen ovat tärkeitä?

– Sillä on iso merkitys niille, jotka selvittävät tapausta, ettei joudu kävelemään koiran kanssa kilometrikaupalla valtatien reunassa. Riistakolarit tapahtuvat usein pimeässä, ja silloin siellä on vaarallista kävellä. On autoilijoita, jotka ajavat vauhdilla ohi. Mitä vähemmällä vaarallisella kävelyllä pääsee, sitä parempi. Kolaripaikan voi merkitä vaikka sitomalla kauppakassin tolppaan. Autossa olisi hyvä olla varalla riistaonnettomuusmerkki. Sellaisen voi tulostaa Riistakeskuksen sivuilta.

Miksi riistakolarista ilmoittaminen on tärkeää?

– Ettei eläin jää kitumaan. Suomessa on tapana ettei kolarieläimiä jätetä kärsimään. Lisäksi, kun ilmoitus on tullut virallista kautta, koira on silloin vakuutettu.

Kuinka usein riistakolareita tapahtuu?

– Hämeenläänin Metsästysseuran sopimusalueella, joka käsittää Valtatie 10:n lähelle Rengon keskustaa, niitä tapahtuu nyt useita viikossa, Hämeenlinnan alueella joka päivä. Käikälä ei kuulu meidän alueeseemme.

Mitkä ovat alueenne pahimmat riistakolaripaikat?

– Pahimmat kohdat 10-tien varrella ovat alue moottoritiestä Alajärven kohdalle, Rengon keskustan kohdalla sekä Katuman ja Hätilän välillä.

Mitä raadoille tapahtuu?

– Niitä voidaan käyttää koiran ruokana tai vieraspetopyynnissä haaskana. Hirvieläinten ja suurpetojen raatoja ei ole luvallista ottaa tien pientareelta. Siitä voi aiheutua melkoista ylimääräistä turhaa työtä sille, joka tulee keikalle.

Toiminta riistaonnettomuuden sattuessa

Varoita muuta liikennettä

Huolehdi loukkaantuneista

Hälytä poliisi paikalle soittamalla hätänumeroon 112

Anna riittävä paikkakuvaus

Merkitse onnettomuuspaikka

Yksityiskohtaiset toimintaohjeet löytyvät Riistakeskuksen tietosivulta https://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/toiminta-riistaonnettomuuden-sattuessa/

Riistaonnettomuusmerkki on ladattavissa ja tulostettavissa samalta sivustolta.

Lähteet: Suomen Riistakeskus

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset