Kaupunkiuutiset

Rikos ei unohdu

Kuukauden pohjoismaisen sarjan The Here After -elokuvassa John on kärsinyt muorisovankilatuomion ja palaa kotikyläänsä aloittaakseen uuden elämän. Kaikki ei kuitenkaan suju Johnin toivomalla tavalla.

Elokuvan ruotsinkielinen nimi Efterskalv merkitsee käännettynä jälkijäristystä. Sellaisesta onkin kyse monessa mielessä. Johnin rikos on kyläyhteisön hyvässä muistissa eikä sitä ole annettu hänelle anteeksi.

Psykologisesti terävän The Here After -elokuvan henkilöt ovat samalla sekä hyviä että pahoja. Ohjaaja sanoo, että on jopa vaarallista käsitellä murhaajaa sympaattisessa valossa. Hän haluaa kuitenkin nähdä rikokset laajemmassa kontekstissä. Murhaajaa voi ymmärtää, vaikka tekoa ei hyväksy.

Elokuvan käsikirjoitus on saanut innoituksensa käräjäoikeuden pöytäkirjoista: 15-vuotias poika murhasi tyttöystävänsä, koska tämä oli lakannut rakastamasta häntä. Tekoon syyllistynyt poika ei vaikuttanut psykopaatilta eikä hirviöltä, ja siksi tapaus alkoi kiinnostaa myös ohjaaja-käsikirjoittaja Magnus von Hornia, jonka aiemmatkin dokumentit ja elokuvat olivat käsitelleet väkivaltaa tavalla tai toisella.

The Here After on 32-vuotiaan ruotsalaisen Von Hornin ensimmäinen pitkä elokuva. Hän on opiskellut Puolassa maineikkaassa Lodzin elokuvakoulussa, missä oppinsa ovat hankkineet myös Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski ja Andrzej Wajda. Ohjaajasuosikeikseen von Horn mainitsee muun muassa Michael Haneken, Carlos Reygadasin, Kim Ki-Dukin ja Bruno Dumont’n.

Elokuva sai viime vuonna Ruotsin Guldbagge-gaalassa parhaan filmin ja ohjauksen palkinnot. Lisäksi Mats Blomgren palkittiin parhaasta miessivuroolista Martina. Elokuva on nähty myös Cannes’n festivaaleilla ja se kisaa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta muun muassa Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen kanssa.

Elokuvassa ei ole suomenkielistä tekstitystä, ainoastaan englanninkielinen. Elokuva esitetään yhteistyössä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa.

Magnus von Horn, The Here After/Efterskalv (Ruotsi 2015) ma 3.10. klo 18 Bio Rex Verkatehdas. 100 min, K16, tekstitys vain englanniksi. Liput (5 €) Bio Rexistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset