Kaupunkiuutiset

Rikostaustat selvitetään

Hämeenlinnan seurakunnissa ollaan valmiita selvittämään lasten parissa toimivien vapaaehtoisten rikostaustat, jos säännöllisen viikkotoiminnan turvallisuutta ei muilla keinoilla kyetä riittävästi varmistamaan. Työntekijöiltä rikosrekisteriote on vaadittu jo tähänkin saakka.

Seurakunta on yhteisö, jonka toiminta monella tavalla perustuu vapaaehtoisten tekemän työn varaan. Vapaaehtoiset nähdään seurakunnissa korvaamattomana voimavarana – esimerkiksi varhaisnuorten kerhojen kysyntään ei kyettäisi vastaamaan ilman vapaaehtoisia.

Hauhon, Hämeenlinna-Vanajan, Kalvolan, Lammin ja Tuuloksen seurakuntien seurakuntaneuvostot päättivät tällä viikolla, että uuden lain tarjoamaa mahdollisuutta vapaaehtoisten rikostaustan selvittämiseen voidaan hyödyntää silloin, kun vapaaehtoinen olisi ryhtymässä ohjaamaan säännöllisesti kokoontuvaa lapsiryhmää yksin.

Samalla selvitetään tarkemmin, pitääkö toimintaohjeita tarkentaa alaikäisten suojaamiseksi. Asia nousi keskusteluun, kun marraskuussa uutisoitiin että erästä Tampereen hiippakunnassa sijaitsevan seurakunnan entistä työntekijää epäiltiin epäasiallisesta käytöksestä alaikäisiä kohtaan. 

Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä astui voimaan 1.5.2014. Laki rajaa tarkasti ne tilanteet, joissa rikostausta voidaan selvittää – kaikista vapaaehtoisista rikosrekisteriotteita ei voi pyytää. Oikeusrekisterikeskus ei myöskään myönnä otteita niistä vapaaehtoisista, jotka ovat jo aloittaneet tehtävissään ennen lain voimaantuloa.

Rikosrekisteriotteesta selviää, onko toimintaan mukaan haluavalla vapaaehtoisella rekisterimerkintöjä lapseen kohdistuvista rikoksista, seksuaalirikoksista, väkivaltarikoksista, vapauteen kohdistuvista rikoksista tai huumausainerikoksista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset